Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха голямата награда на БАЛКАНФИЛА 2014

Председателят на 42 Народно събрание Михаил Миков и министър-председателят 2001-2005 г. Симеон Сакскобургготски, който е и почетен председател на Съюза на филателистите в България, участват със свои експонати в БАЛКАНФИЛА 2014.гледаха
Снимка: Радио ВИДИН

Орлин Тодоров получи голямата награда на организираната във Видин международна филателна изложба БАЛКАНФИЛА 2014 за българско участие.  Наградата за чуждестранен участник е присъдена на Атадан Тунаджъ от Турция за колекцията му Пощенската история на отоманската империя. В международната изложба, която продължава и днес, участват колекционери от 12 държави. Със събитието се отбелязват  и 135 години от началото на българския парламентаризъм, създаването на пощата в България и издаването на първите български пощенски марки. То е под патронажа на председателя на 42 -то Народно събрание Михаил Миков, който участва в изложението със свои експонати.

„Това са стари сгради на София с много куриози- в назъбването, в гумировката. Преди около 100 година техниката, с която са изработвани филателните марки е била доста по- несъвършена и тогава по- лесно са се откривали куриози, които са изключително ценни и редки”- разказа за експонатите си в изложението председателят на Народното  събрание Михаил Миков. На откриването на международната изложба той получи марка с лика от изпълнителния директор на "Български пощи" Валентин Петков.

С пощенски марки от личната си колекция участва в изложбата министър-председателят на България в 85-то правителство Симеон Сакскобургготски, който от 1937 година е почетен председател на Съюза на българските филателисти.

„То е чудесно хоби, защото човек може история да учи и да научи, и география и въобще да се запознае с безкрай теми”- Симеон Сакскобургготски, почетен председател на Съюза на българските филателисти. 

Орлин Тодоров, който спечели наградата за българско участие, е  сред най-младите колекционери и изследователи на пощенските марки. Сред последните му проучвания като филателист е Дунавската поща през 19-ти век, а по време на изследователската си дейност, се натъква и на любопитни факти. 

"Съвсем наскоро попаднах на нови данни за турската поща , параходна във Видин и за това, че е съществувала връзка с Калафат, пощенска, турска, което доскоро беше неизвестен факт за мен"- каза Орлин Тодоров.

Наградата на БАЛКАНФИЛА е присъдена на Орлин Тодоров за колекцията му  "България- Малък лъв", която включва български марки, издавани през периода 1889- 1901 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Големите търговски вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия , което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59

Група за стари градски песни "Мездрея" на национален фестивал

Изпълнители от Група за стари градски песни "Мездрея" ще участват в Националния фестивал за стари градски и шлагерни песни "В прегръдката на Танголита" . Фестивалът се провежда в Нова Загора и тази година ще е второто му издание. Той има конкурсен характер и в него ще участват непрофесионални вокални изпълнители над 18 години в три категории -..

публикувано на 05.10.24 в 14:43

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено тази вечер, съобщиха от местната управа.  По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията, сградата на администрацията ще бъде  осветена в зелено на 5 октомври от 19:15 часа. Инициативата се осъществява съвместно с Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и цели популяризирането в..

публикувано на 05.10.24 в 12:35

Ремонтират улици в община Борован

В Община Борован върви работата по изпълнение на инфраструктурния проект за "Ремонт и рехабилитация на улици в Oбщина Борован".  На 2 септември е открита строителната площадка и ремонтните дейности по населените места. По проекта се предвижда да се извърши реконструкция и рехабилитация на следните улици: село Борован – ул. "Тошка Петрова' ;..

публикувано на 05.10.24 в 10:00

Маркови дрехи за благотворителност ще продават в Монтана

Маркови дрехи на достъпни цени ще се предлагат в Монтана. Идеята е на инфлуенсърките Йоана Димитрова, Ивомила Петкова, Ванеса Кьосина и Симона Колева. Певицата Йоана Димитрова е от Монтана, финалист в популярен музикален формат. В момента Йоана гледа едногодишната си дъщеричка. Подобен базар се организира за първи път в Монтана "Ще продаваме..

публикувано на 05.10.24 в 09:35

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани в област Враца

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани във Враца и областта от Сдружението за модерна търговия. Организацията обединява едни от най-големите търговски вериги, които притежават над 750 обекта с близо 24 000 служители в цяла България.  Компаниите от сдружението оперират в сферата на бързо оборотните стоки, бяла и черна техника, продукти за..

публикувано на 05.10.24 в 09:16