Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес празнуваме Вход Господен в Йерусалим

На Цветница във Видин

Днес се навършиха144 години от създаването на видинското народно читалище "Цвят 1870"

25
Снимка: Анжела Каменова

Патронния си празник и 144 години от създаването си отбеляза на Цветница видинското народно читалище "Цвят".

На днешния ден християнската църква отбелязва тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим, където Спасителят е посрещнат с маслинови клонки. Християнският празник Вход Господен започна с тържествени литургии във всички храмове на епархията, в които през целия ден поклонници идваха с цветя и върбови клони да запалят свещ.

В българската фолклорна традиция днешният ден е и ден първи от новия трудов календар. От Цветница започва обновлението в природата, а в душите на хората възкръсва вярата в силата на живота. За Цветница нашите прабаби са имали строг ред- дворовете трябва да са преметени, къщите да са белосани, прозорците да са измити. Грижовните стопанки изнасяли опазените през зимата саксии с мушкато и откъсвали най-красивата китка за девойчето, което през отишлата си зима е станало вече мома за задомяване. За да е момата наперена и красива, като ранно мушкато!

СнимкаВидинският митрополит Дометиан отслужи литургия в катедралния храм "Св. Димитър", а след това оглави литийното шествие към откритата сцена в Крайдунавския парк, където бе концертът на читалище "Цвят".

Никога да не загасва тоя светлик духовен - читалище "Цвят". Честитя празника на неговото ръководство и членове и на тези юноши, които му отдават сили и талант, за да ни радват и да вървим напред за величието на родната наша култура - каза в благослова си Негово Високопреосвещенство.

СнимкаПоздрав към гостите на празника отправи и кметът на Видин Герго Гергов:

Аз имам ясното съзнание, че не е далеч денят, когато ще се радваме не само на по-подреден град, а и на град с бъдеще и перспектива. На Цветница искам да ви кажа, че вече е дошло времето всички ние да поискаме онова, което ни беше отнето- да поискаме отново блясъка за града си, да поискаме бъдеще за децата си. На Цветница ви пожелавам да бъдете здрави, да бъдете със семействата си в навечерието на най-светлите Великденски празници и наистина да усетите любовта. А на ръководството и възпитаниците на читалище "Цвят" кметът пожела:

Не спирайте да давате цвят и хармония в ежедневната си работа, в културните събития, които организирате. Нашите деца се нуждаят от вас. Аз ви благодаря като кмет на Община Видин за всеотдайността и професионализма, които показвате ежедневно.

По повод 144-годишнина от неговото създаване секретарят на читалището Любомир Илиев отбеляза:


СнимкаНие  сме много горди от този факт, тъй като нашата организация не е прекъсвала дейността си през целия този период. Винаги е развивала богата културно-просветна дейност.

По традиция на Цветница програма представиха школите и съставите към видинското читалище "Цвят": Представителен фолклорен танцов ансамбъл "Цвят", с художествен ръководител и хореограф Цветан Лозанов; Детски танцов състав, с ръководител Татяна Стоянова; Школата за народно пеене, с преподавател Диляна Цанкова; джаз формация  "Фейм", с художествен ръководител Татяна Рачева и Оркестър "Видин", с ръководител Вени Петков. Пред сцената свои творби бяха подредили и децата от школата по изобразително изкуство "Дъга", с ръководител Евгени Петров.

И този път концертът на читалище "Цвят" завърши с Дунавско хоро в  Крайдунавския парк. До момичетата и момчетата в народни носии се хванаха много видинчани- за да си отнесат у дома усмихнати пожелания за здраве, за нови сили и нови надежди.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изнесени пунктове за помощ при сдвояване към еЗдраве

Продължава кампанията на Министерството на здравеопазването за популяризиране на мобилното приложение еЗдраве и осигуряване на достъп на гражданите до здравните им досиета и възможността да се случи това без електронен подпис, а чрез издаване на т.нар  QR-код от упълномощени служители на Регионалните здравни инспекции /РЗИ/.  В рамките на кампанията..

публикувано на 13.09.24 в 08:22

Жълт код за интензивни валежи в Западна България

Жълт код за интензивни валежи е обявен за 6 области в Западна България - Видин, Монтана, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.  Очакват се количества между 20 и 35 литра на квадратен метър.  Днес преди обяд над повечето райони ще бъде предимно слънчево. Облачността от запад ще се увеличава. Около и след обяд на много места в Западна..

публикувано на 13.09.24 в 07:52

Снимката на 12 септември 2024 година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни  мерки  в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя".  Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов. Към момента не са постъпвали сигнали за купуване на гласове преди предсрочните..

публикувано на 12.09.24 в 18:05

Патриарх Даниил ще отслужи заупокойна литургия за митрополит Дометиан във Видин

На 18 септември се навършват 7 години от кончината на Видинския митрополит Дометиан. По този повод на 21.09.2024 г. (събота) от 09:30 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин ще бъде отслужена з аупокойна Света Литургия,  съобщават от Видинска митрополия.  От 11:00 ч. в храма ще се отслужи панихида, а от  11:30 ч. ще се отслужи Трисагий на гроба..

публикувано на 12.09.24 в 17:03

Опожарената църква във Вършец е с нов покрив

С нов покрив е храм „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“ във Вършец. Църквата изгоря в нощта преди Цветница миналата година. С дарения храмът, строен преди 150 години, ще бъде възстановен. С нов покрив и камбанария е църквата „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“. С това завършва първият етап от реконструкцията на храма,..

публикувано на 12.09.24 в 16:37
Главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор

"Пътна полиция" във Видин засилва контрола заради предстоящата учебна година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни мерки в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя" . Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов : "По време на първия учебен ден ще има засилено полицейско присъствие в районите..

публикувано на 12.09.24 в 14:57

Продължава жътвата на пролетници в община Мездра

По данни на Общинска служба „Земеделие” - Мездра комбайните прибират реколтата от пролетници. 18850 дка са засети с царевица и 9537 дка - със слънчоглед, но заради сушата стопаните очакват ниски добиви.  Средно по 486 килограма пшеница от декар са ожънати в общината. С културата бяха засети 19880 дка.  600 кг от декар е средният добив при ечемика, а..

публикувано на 12.09.24 в 14:38