Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Развод по италиански" в "Ботев" Враца

Снимка: Жоро Александров

Развод по италиански - така най-кратко може да се определи финалът на футболния сезон за врачанския "Ботев". В главен сценарист на този филм се превърна старши-треньорът Бойко Величков, който се опълчи  на продуцентите - шефовете на клуба. По цял свят това значи само едно - раздяла. А Величков направи така, че тази раздяла да е твърде драматична.

Вместо да сподели радостта от оставането при професионалистите, треньорът хвърли бомбата, че се готви уволнението му. Това се случи в сряда (21 май), само 4 дни след домакинското 3:0, с което врачани изпратиха "Дунав" /Русе/ при аматьорите. Още същия ден изпълнителният директор Валери Цветанов, който е начело на оперативното ръководство в клуба, опроверга обвиненията на Величков и в прав текст му заяви, че не заслужава да е треньор на "Ботев".

Тъй като сценарият на този скандал заприлича на сапунен сериал, си запазих правото да ви представя главните действащи лица в него и изявленията им.

В първия епизод от сапунката Величков се обажда до няколко столични агенции и спортни вестници, пред които твърди, че е жертва на заговор и че се готви уволнението му. Не пропуска и врачански медии, но все пак не звъни на всички, а само на подбрани от него. На някои изпраща само кратки текстови съобщения на мобилните телефони. Пред други прави трогателни признания. Ето какво твърди треньорът пред избраната от него за рупор местна телевизия:

"Получих информация от човек от ръководството, че изпълнителният директор не желае моето оставане в клуба. Лично за мене причините са прозрачни. Бях заплашен преди мача със "Спартак" /Варна/, че ще бъда изгонен. Явно обаче резултатите на отбора не позволиха това да стане по-рано. Причината за искането да бъда махнат е невключването на един-единствен състезател в игра - малкият син на директора Светослав."

В следващия епизод изпълнителният директор Валери Цветанов отвръща на обвиненията, че неговият син има най-малката вина за влошените отношения между двамата:

"Не е тайна, че ние с него сме в обтегнати отношения. Причината затова е свързана с дисциплината в отбора. Всичко започна преди пътуването за мача със "Спартак" Варна. След като футболистите ползваха сауната, намерих там куп фасове и телефони. Нищо не казах на Величков, но оставих угарките и телефоните пред вратата на треньорската стая. Мислех си, че ще бъдат взети някакви мерки. Пътувал съм с автобуса само един път и видях, че хигиената в автобуса е много лоша. Преди това от транспортната фирма ме бяха помолили, да връщаме автобуса в изряден вид, защото с него се возят и деца. Казах на треньора, че трябва да контролира момчетата и да ги накара да почистят. Той ме втрещи с думите "Аз да не съм ти чистачка". Това се случи само между нас двамата, нямаше други в момента", така Цветанов описа началото на конфликта. Той настоял 4-имата от треньорския екип да бъдат глобени за този инцидент, но това така или иначе не се е случило.

Той съобщи, че не може да прости на Величков, че замесва в скандала сина му Светослав. "Той  беше готов още през зимата да напусне тима, за да няма проблеми. Преди срещата в Свищов имаше куп контузени и наказани футболисти. Същия ден синът ми имаше изпит в София и веднага след провеждането му го закарах в Свищов, за да е на разположение на треньора. Ако съм искал да го бойкотирам, лесно можех да спра сина ми. Величков знае как може да уязви един човек - като бие по най-милото му", коментира футболният началник.

В следващата серия Величков обвинява своя пряк шеф, че е давал оценка в съблекалнята за представянето на отбора, която оценка е по-различна от мнението на наставника:

"Другата причина, която е, че имаше опит да ми се дават оценки в съблекалнята, които се различават от моите. Това се случи преди един от мачовете. След това спрях да го позволявам!"

Валери Цветанов не коментира морала в това изявление и дали е нормално по-низшият да дава оценка за по-висшия в йерархията на един клуб, но опроверга и тази информация. Той каза, че е влизал веднъж в съблекалните на отбора - след мача с "Витоша", когато е казал на футболистите, че би искал да решават домакинските си мачове по-категорично и не в последните минути:

"Не съм се месил в работата му, не съм ме редил състава, не съм налагал кои футболисти да пуска…", отвърна Цветанов.

Обвиненията на Величков обаче продължиха да се сипят в следващия епизод от неговия сценарий. Макар че следващото обвинение звучи повече като признание, вместо като обвинение:

"Въпреки че ми беше декларирано свобода на работа, въпреки че ми беше дадена свобода на работа, въпреки че не са успели да ми се мешат нито за един момент в работата, в края на краищата моите решения не се харесаха на един човек."

Тъй като в тази сапунка има и ретроспекция, следващият епизод връща събитията 4 дни по-рано. На 18 май на пресконференция след победата с 3:0 над "Дунав" /Русе/ Величков обявява пред медиите, че е получил пълен картбланш от ръководството да прави всичко по спортно-техническите въпроси в клуба.

Ако не успеете още в този епизод да разберете защо Величков твърди коренно различни неща само в рамките на 72 часа, ще трябва да изчакате последния епизод, когато сапунката се разплита окончателно…

И така продължаваме със следващия епизод:

В интригата са замесени и футболните фенове или привърженици, или просто запалянковци, които Величков приобщава в общия фронт, който е открил срещу Цветанов. Досега той не ги е вкарвал в битката, но на последния мач е с тяхно шалче и дава ясен знак, че ще ги използва като жокер, ако се наложи:

"Сега разбирам защо половината град не ходи на мачове на стадиона, защо половината футболни хора във Враца не разговарят с един човек."

В негова подкрепа на стадион "Христо Ботев" на 21 май дойдоха 5-6 човека, които ясно изразиха позицията си срещу Цветанов. За футболен град като Враца обаче хора, броящи се на пръстите на едната ръка, не значат нищо повече от изявители на лично, а не на обществено мнение.

Продължаваме към следващия епизод, в който Цветанов отвръща на последните обвинения на треньора:

"Знаех, че треньора ще стигне до феновете, защото отношението на част от тях към мен е известно."

Цветанов допълни, че от ръководството на отбора са поискали от него да изглади отношенията си с Бойко Величков в името на тима: "Аз го поканих на среща днес (в сряда), за да говорим за футболистите, кои ще останат, кои ще напускат. Въобще не е ставало въпрос за неговия статут. Аз нито мога да назначавам, нито да уволнявам. Това е право само на Управителния съвет. Отговорът му научих от медиите. Когато двама души искат да си кажат нещо, сядат един срещу друг", коментира Цветанов.

В последния епизод от филма, който ви представям досега, Валери Цветанов обяви и своето мнение за събитията. Директорът заяви, че според него Бойко Величков не заслужава да работи във врачанския клуб: "Щом си прави евтина реклама на гърба на отбора не заслужава този отбор. Съжалявам сега, че го поканих за треньор, въпреки че много хора ме разубеждаваха да го правя. Аз не оспорвам спортно-техническите му качества, а само човешките". Изпълнителният директор бе категоричен, че ако Бойко Величков остане на поста старши-треньор, той ще си даде оставката и допълни, че дори само един член от Управителния съвет да е против него също ще напусне клуба.

 Ето така изглеждат нещата преди последните надписи, а там обикновено авторите на филма казват на зрителите какво се е случило по-късно и каква е поуката от творбата им.

Във Враца изводът е само един: шефовете на отбора да си опичат акъла, когато избират нов треньор, защото след няколко месеца пак ще сърбат горещата супа, надробена им от поредния велик специалист, решил да се прави на Алекс Фъргюсън. В "Ботев" вече си имаха един, който се правеше на Чезаре Прандели! Нека следващият наставник да е нормален!

Какво да кажа за Бойко Величков? Може би това, че той постигна голям успех - успя да напусна със скандал трети отбор във Врачанско - след проблемите в "Чавдар" /Бяла Слатина/ и "Локомотив" /Мездра/, сега се разписа и в историята на "Ботев" /Враца/. На това в тениса му викат "голям шлем"…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Баскетболният "Монтана" отстъпи на "Будучност"

Баскетболистките на "Монтана" отстъпиха с 52:73 точки на "Будучност" в първата си проверка в сръбската столица Белград. Тимът от Подгорица , който последния сезон загуби финал за Адриатическа лига , имаше преднина от 4 точки на полувремето. След подновяването на играта тя нарасна, за да дойде сирената при 73:52 за тима от Черна гора ...

публикувано на 12.09.24 в 16:33

Започва есенният дял на Областната футболна група "Видин"

Есенният дял на Областната футболна група "Видин" стартира на 14 септември, събота. Шампионът ФК "Кула 04" ще започне сезона с пет нови попълнения, каза за Радио ВИДИН треньорът Пенко Йончев : "Гостуваме на отбора в Белоградчик, тежък мач срещу силен отбор и се надявам да започнем добре есенният дял на първенството с победа. След..

публикувано на 11.09.24 в 13:12

Ясни са съдиите за следващия мач на "Ботев" (Враца)

Определиха съдиите за следващия мач на "Ботев" (Враца) от първенството на Първа футболна лига. В петък, на 13 септември, врачани посрещат на своя стадион изненадата в елита – "Спартак" (Варна) . Двубоят от програмата на 8-ия кръг ще бъде ръководен от Васил Минев, на когото ще помагат Георги Тодоров и Мартин Ангелов. Четвърти съдия е Любомир..

публикувано на 11.09.24 в 13:10

Щангист от Видин стана световен шампион за ветерани

Любен Перчински спечели златен медал от Световното първенство по вдигане на тежести за ветерани . Представителят на видинската школа заслужи световната титла в тежка категория - над 109 кг, възрастова група "мъже над 50 години". Перчински бе с класа над своите съперници и завърши с двубой от 230 килограма. В изхвърлянето му бяха необходими само две..

публикувано на 11.09.24 в 13:04

Христо Янев няма да променя треньорския щаб на Ботев

Христо Янев няма да прави промени в щаба си и няма да води със себе си нови помощници в Ботев /Враца/.  Това стана ясно на първото занимание на елитния тим под ръководството на новия си стар наставник. То се проведе в понеделник вечерта на тренировъчното игрище край стадион „Христо Ботев". Янев ще има двама помощници – за вратарите ще отговаря Христо..

публикувано на 10.09.24 в 16:09

Иван Тилев е новият треньор на Видабаскет

Иван Тилев e новият старши треньор на мъжкия баскетболен отбор на Видабаскет.  С дългогодишен опит като професионален баскетболист и треньор, Иван Тилев е работил както в България, така и в чужбина, включително в Италия, Франция и Германия.  Той е играл за редица известни български отбори, сред които столичните грандове, а също така е бил част от..

публикувано на 10.09.24 в 16:06

Гребците на "Бдин-77" с 20 медала от Държавното първенство в Пловдив

Общо 20 медала - 10 златни, 3 сребърни и 7 бронзови спечелиха състезателите на СК "Бдин-77" на Държавното индивидуално първенство по кану-каяк за мъже и жени, на което домакин беше Пловдив в периода 6-8 септември.  Тези успехи са плод на неуморната работа, дисциплина и отдаденост, каза треньорът Цветан Иванов. "Блестящо представяне за нашия..

публикувано на 10.09.24 в 14:59