Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бастион на крепостната система на Видин спря благоустрояване на парк

Снимка: Полина Тодорова

Спрян е изкопът в парк "Рова" във Видин, който достигна до един от бастионите на крепостната система на града. Част от бастиона беше разрушена от багерите на фирмата, която благоустроява по проект парка. До дни се очаква проверка от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата, каза археологът от Регионалния исторически музей Оленка Миланова.

"Подготвяме сигнал до Общината и до Министерството на културата. Ще пристигне комисия от Инспектората на министерството и на място ще се реши проблемът, но при всички случаи ще се направи изместване на този резервоар. Когото комисията пристигне, ще се реши дали да бъде експониран бастионът, който за съжаление ще забави работата по проекта. Одобрението на това забавяне трябва  да бъде съгласувано с Министерството на регионалното развитие"- уточни Оленка Миланова.

На мястото, по план, е предвидено да бъде изграден резервоар за поливната система на парка. Благоустрояването е част от проекта на Община Видин "Зелена и достъпна градска среда", който е за близо пет милиона лева.

Бастионът е част от крепостната система на града, чието изграждане започва през 17 век. Затрупан е с  пръст през  60-те години на миналия век.  В Регионалния исторически музей разполагат със снимки и карти на крепостната система, които вече са предоставени на изпълнителите на проекта. Ако дейностите по него са били съгласувани предварително с археолозите, забавянето им е щяло да бъде предотвратено, коментира Оленка Миланова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Бастион от крепостната система на Видин разкриха при благоустрояване на парк "Рова"

До бастион от старата крепостната стена на Видин достигнаха работници от фирмата, която работи по благоустрояването на парк "Рова".  Крепостната система е изградена по проект на френски и полски инженери на турска служба. Част от нея е затрупана с..

публикувано на 10.06.14 в 19:26
Вижте още

Снимката на 10 октомври 2024 година

Общинският съвет по наркотичните вещества  във Видин  и превантивно-информационният център към него дариха комбиниран фитнес уред на Спортен клуб по кану-каяк "Бдин 77". Инициативата е по повод Световния ден на психичното здраве, който се отбелязва..

публикувано на 10.10.24 в 18:05

Три монтански села все още са на воден режим

Три населени места в област Монтана остават на воден режим. В други девет мярката е премахната. По едно село в три общини в региона вода продължава да се подава по график. На режим остават Горна Вереница, община Монтана, Мокреш, община Вълчедръм и..

публикувано на 10.10.24 в 16:03

Във Видин отбелязват Световния ден на психичното здраве

Поредица от събития организира Общинският съвет по наркотичните вещества във Видин по повод Световния ден на психичното здраве , който отбелязваме днес, 10 октомври. В регионалната  библиотека психологът Мартин Лишков проведе беседа с..

публикувано на 10.10.24 в 15:26

Д-р Ивета Найденова остава директор на болницата във Видин

Д-р Ивета Найденова спечели конкурса на Министерството на здравеопазването за изпълнителен директор, представител на държавата в съвета на директорите, на видинската Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Петка" . Тя беше единствен кандидат за..

публикувано на 10.10.24 в 15:07

Застраховането и социалното осигуряване обсъждат на национален форум

Проблемите на застраховането, социалното и здравно осигуряване в България ще бъдат обсъдени на Националната научно-практическа конференция "Пазарни и извънпазарни системни предизвикателства пред застраховането и осигуряването – теория, практика,..

публикувано на 10.10.24 в 14:45

Районен съд-Видин проведе Ден на отворените врати

Днес в Съдебната палата в град Видин се проведе  Ден на отворените врати . Инициативата е ежегодна и се организира от Районен съд - Видин. Специални гости бяха учениците от 9-и "в" клас на ППМГ "Екзарх Антим I", заедно с техния преподавател Борислав..

публикувано на 10.10.24 в 13:50

Ясна е програмата за духовния празник на Видин - Димитровден

Общината обяви програма за отбелязването на духовния празник на Видин   - Димитровден , 26 октомври. Проявите започват на 19 октомври и ще продължат до 27 октомври, включително.  Програмата включва: 19 – 20 октомври (събота – неделя) Бивше..

публикувано на 10.10.24 в 11:35