Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТИД-обществото потегля по Дунав от Видин на 12 август

9
Снимка: РАДИО ВИДИН


70 чужденци от 9 държави и 11 българи са се записали до момента за участие в 59-тото издание на международната регата "ТИД".

Маршрутът по река Дунав стартира на 21 юни от германския град Инголщадт и преминава през държавите Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, Румъния, за да завърши на 5 септември в делтата на река Дунав в Румъния. Етапът от речния поход в България (Ново село - Силистра) е в периода 9 - 24 август.  В Русе броят на участниците в международната регата ще достигне около 200 души.

Българският маршрут започва от Видин и завършва при Силистра. В момента участниците в регатата се намират в организиран бивак около крепостта "Баба Вида" във Видин. Осигурена е течаща вода, импровизирана баня, както и химически тоалетни. Задължително условие за всички е да попълнят регистрационна форма, с която да удостоверяят, че са запознати с условията на провеждане и Правилника на регатата. Като гости на града, днес чуждестранните участници имаха възможността да разгледат културните и историческите забележителности на Видин безплатно.

"До края на деня очакваме още около 30-40 души, българи- да се запишат", каза за Радио Видин Йонко Кожухаров, ръководител и организатор на международната регата в българския участък на Дунав, който тази година за втори път се е ангажиран с организацията.Снимка

"В по-малките населени места ни обръщат повече внимание. В едно малко село като Байкал например, ни създадоха перфектни условия. Като цяло условията навсякъде са добри, но може и още да се работи в тази насока. Иначе регатата събира много различни нации с различни манталитети. Мога да дам пример със заспиването в лагера. Знаете за германската педантичност, те лягат рано и стават рано, докато ние, българите, в 5 сутринта лягаме... По същия начин се действа и с разпъването на палатките- германците действат веднага, докато българите правят това в последния момент. Пожелавам си догодина, за  60-тото юбилейно издание, нещата в организационно отношение, както и по време на регатата, да са перфектни. Сърдечно благодаря и на Българската федерация по туризъм, която много помага", каза още Йонко Кожухаров.

Туристическо дружедство "Бонония" Видин по традиция всяка година посреща с рибена чорба участниците в регатата, каза председателят Тошко Маркин:

"Спазваме традицията и вчера отново посрещнахме участниците с рибена чорба. Днес очакваме и участниците в Републиканския воден поход и утре заедно всички потеглят по вода към Лом. Туристическо дружество "Бонония" ще се включи с 11 човека."
 
"Участвам за втора година в регатата. Видин много ми харесва, особено паркът. И догодина с радост ще се включа в юбилейното 60-то издание", казва Евгени от Свищов, който работи като електротехник в Испания от дълги години, но при възможност с радост се включва в регатата. Заедно с него има и други участници от дунавския град.

Част от правилника на "ТИД 2014" гласи:

Всеки участник в гребната регата трябва да бъде екипиран за провеждане на многодневен воден поход, лодката му да бъде снабдена с колесар и багажът така подбран, че да се помести в нея. Осигуряването на бивачни съоръжения, обезопасена лодка, шприцка, спасителна жилетка, българско флагче, личен превързочен пакет и необходими лекарства е задължение на всеки участник.

Председателите/секретари/ на туристически дружества и клубовете по воден туризъм отговарят за подбора и предварителния инструктаж на участниците в ТИД-2014. В района на биваците няма да бъдат допускани автомобили! Всеки участник с регистрацията се съгласява с правилата за участие в похода! С настоящата наредба следва да се запознаят всички членове на клубовете по воден туризъм и туристическите дружества. Наредбата е съгласувана с протокола от конференцията на ТИД -59 в гр. Бая Унгария!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Министър Глушков в Белоградчик за крос "Скалите"

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков пристигна в Белогадчик за второто издание на  международния лекоатлетически крос „Скалите“.  За лекоатлетическото състезание Община Белоградчик е в партньорство с Еврохолд и Евроинс, като наградният фонд на кроса бе над 30 000 лева.  „Това състезание има своето бъдеще и аз съм сигурен, че ще го..

публикувано на 06.10.24 в 16:36

Убедителен старт на сезона за школата на "Локо" Мездра

Успешно стартират формациите от Детско-юношеската школа на Локомотив /Мездра/ и този сезон. Започна първенството и при най-големите - юноши старша възраст. В Мездра гостува отборът на Ленчо /Якимово/ , а  резултатът бе повече от категоричен - разгромна победа с 16:1. Родените 2010 година без проблем победиха набор 2011 на Ботев /Враца/ с 6:0...

публикувано на 06.10.24 в 16:18

Златни медали за сестри от Видин в Сърбия

Сестрите от Видин Никол и Нанси Николови прибавиха още два златни медала към богатата си колекция. Те спечелиха титлите от Международен турнир по джудо в сръбския град Бор. Нанси стана първа в категория до 22 килограма. А каката Никол се пребори за златото в категория до 32 килограма. По пътя към най-горното спъпало на почетната стълбичка тя победи три..

публикувано на 06.10.24 в 15:13

Три медала за талантлива видинчанка от турнир в Хисаря

12-годишната видинчанка, състезателка на Спортен клуб по лека атлетика "Радуканови", Елеонора Ангелова завоюва пълен комплект медали от третото издание на лекоатлетическия турнир "Приключение" в Хисаря. Тя спечели титлата  в спринта на 200 метра с 29.99 сек. Заслужи  сребро на скок дължина с 4.27 метра и  бронз на щафета 100+200+300+400 м с отбора на..

публикувано на 06.10.24 в 15:01

Волейболен турнир събра отбори от две държави във Видин

Димитровденски волейболен турнир събра отбори от България и Сърбия във видинската спортна зала "Фестивална". Традиционното спортно събитие постави начало на проявите, включени в програмата на Община Видин за Димитровден. В турнира участваха момичета, родени 2010 и 2011 година. Организатори са Община Видин и волейболен клуб „Бдин-Вида“, а негови гости са..

публикувано на 06.10.24 в 14:56

"Кула-04" разгроми "Дуло" Видин

Отборът на ФК "Кула-04" победи тима на ФК "Дуло" Видин с 11:1 в среща от четвъртия кръг на Областна футболна група "Видин". „Мачът мина по протокол, убедителна победа. В момента сме на такъв етап, че се наслаждаваме на играта. Мога да кажа, че всичко ни се получава, четвърти кръг - четвърта поредна победа. Уважаваме противниците, играем, опитваме се да..

публикувано на 06.10.24 в 14:53

Трети медал за врачански борец в Скопие

Трети борец от Враца донесе медал от Балканското първенство в столицата на Република Северна Македония – Скопие. Владислав Иванов спечели бронзово отличие от престижната надпревара, нареждайки се трети в кат. до 41 кг при 15-годишните. Преди да се качи на стълбичката той премина през 5 изключително оспорвани срещи на тепиха. Припомням, че преди него в..

публикувано на 06.10.24 в 14:46