Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следователи установяват в тридневен срок причината за наводнението в Мизия

Мизия, 04.08.2014 г.
Снимка: Светослав Цветанов

Трима служители на следствения отдел към окръжната прокуратура във Враца трябва да установят в тридневен срок кой е виновен за наводнението в Мизия. Това съобщи изпълняващият длъжността първи обвинител във Врачанско Асен Пашански. Той пое функциите на временния окръжен прокурор Силвия Миленкова, която е в платен годишен отпуск, информира Жоро Александров.

Задачата на следователите е да проверят 20-те язовира, които са свързани един с друг и дали е възможно от тях да е тръгнала приливната вълна, която потопи Мизия преди повече от 10 дни. Те трябва да дадат отговор на въпроса дали язовирите са преливали, както и дали е имало нерегламентирано изпускане на водни маси от тях. Проверката обхваща и обход на коритото на река Скът.

Проверката започва от днес (вторник, 12 август), а срокът, в който трябва да представят отговора си е 3-дневен. След констатациите на следователите ще бъде установено дали образуваните две досъдебни производства за двете жертви ще бъдат адресирани към някого, или ще продължат да се водят срещу неизвестен извършител.

Управителят на област Враца Венцислав Василев отхвърли обвиненията, че наводнението в поречието на река Скът е причинено от скъсани язовири.

"Да, язовирите преливаха от дъжда, но няма разрушена стена. Аз казвам това, което направиха специалистите, които обходиха язовирите и ми донесоха доклад. Докладът ми е на бюрото от сряда", каза в "Преди всички" на "Хоризонт" областният управител на Враца.

"Вълната, която заля населените места по поречията на реките Лева, Скът, Искър и Огоста се дължи изцяло и единствено на обилните дъждове, които паднаха в района, не е поради скъсани стени на язовири. Относно язовир "Стубеля", който се намира на територията на община Борован, е с размер 15 декара и не е причина за наводнението в град Мизия. Язовирът се стопанисва от Ловно-рибарската дружина в Борован." Това разпространиха в прессъобщение от областната управа във Враца, като допълват:

"Освен Мизия, бяха залети и други населени места в Област Враца, които се намират преди тези язовири, които се споменават от общинските експерти- Голямо Пещене, Горно Пещене, Нивянин, Малорад, Баница, както и ж.п. линията между Бели извор и Власатица. Основната причина е в обилните дъждове, за съжаление трудно се приема от хората, но е факт. За съжаление община Мизия се намира в ниската част на Област Враца. Цялата вода, която се оттича към река Дунав, минава през село Крушовица и град Мизия."

Кметът на община Борован Десислава Тодорова отрече категорично твърденията за язовири с нарушени предпазни стени на територията на общината, която също пострада тежко от потопа. Кметът на Мизия Виолин Крушовенски, обаче заяви, че има доказателства за твърденията си:
 
"Гражданите разбраха, че тази вода, която заля с огромна сила и преля в квартали, в които никога не би се случило, не може да е само от дъжда, колкото и силен да е бил той... Аз назначих проверка с комисия от общинското ръководство, която вече два дни обследва язовирите и днес също предстои обследване на едни от язовирите, които не са видени с нашите очи и заснети. Целият снимков материал ми е предоставен и аз ще го предоставя на вътрешния министър и на компетентните органи."

В Мизия продължава изпомпването на водата от наводнените райони. БЧК очаква доброволци за разчистването на отводнените къщи. Общинска комисия ще оценява днес дали постройките са обитаеми.

Областният съвет на БЧК във Враца отправи апел за подпомагане на пострадалите при наводнението в Мизия граждани с храни и консерви. Председателят на неправителствената организация в града под Околчица Гергана Михалчева заяви, че всеки, който може да помогне, трябва да донесе продуктите в БЧК. По изчисленията на червенокръстците, всеки трети в бедстващия град не може да си приготвя храна и няма откъде да си я набави:

"Към днешна дата се появи острата необходимост от пакетирани храни, готови за консумация. Натрупаните до момента готови храни привършиха..."

Червенокръстците хранят всеки ден част от бедстващото население на Мизия, допълва още Гергана Михалчева:

"До момента хората, които не могат да си приготвят сами храна, бяха 600, а от сряда ще станат 850. Но хората не ядат само по веднъж на ден, а сутрин и вечер получават консервирана храна. Хлябът е дарение от голям производител на хляб, който е доставил брашно в голяма пекарна и така всеки ден имаме ангажимент само да си получаваме хляба...Но се обръщам към всички граждани и фирми, които имат възможност, да даряват консервирани храни, защото такива ще бъдат от полза!"

Врачанската структура на БЧК разполага с консерви, които ще стигнат до вторник вечерта, но за след това хранителни продукти, готови за консумация, няма. От организацията твърдят, че хората, които няма как да си приготвят храна в Мизия са 1 196, което е една трета от населението на бедстващия град.

Помощите могат да бъдат изпратени директно в Мизия, на адреса на общинската администрация или в Областния съвет на БЧК  във Враца. Всички получени дарения ще бъдат транспортирани до критичната точка в Мизия, съобщи още Гергана Михалчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 октомври 2024 година

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство. Полицейска операция срещу купуването на гласове провеждаха днес и служителите на Областната дирекция на МВР-Видин . Полицейските действия бяха насочени към профилактиране на активния криминален контингент, противодействие на..

публикувано на 03.10.24 в 18:05

Почина Лука Велчов - пазител на българската памет в Букурещ

Починал е Лука Велчов - доайенът на българите в Румъния. Новината съобщи дъщеря му. От публикация в социалните мрежи става ясно, че на 5 октомври в 10:00 ч. ще има религиозна церемония в римокатолическата църква "Св. Йеремия" в Китила, на адрес “Банатско шосе” 17, а в 12:00 часа ще има погребение в гробището "Свети Пантелеймон" в Пантелеймон. По-късно..

публикувано на 03.10.24 в 15:35

Враца почита художника Иван Стоилов - Бункера

Изложбен кът   е подреден о т днес, 3 октомври, във фоайето на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца  по повод 90 години от рождението на Иван Стоилов - Бункера . У редникът в Художествената галерия "Иван Фунев" към РИМ  Христо Божков съобщи подробности за експозицията: "Във фоайето на Регионален исторически музей - Враца..

публикувано на 03.10.24 в 15:29

56 са тежко ранените при катастрофи за 3 месеца в област Видин

Завишение на пътнотранспортния травматизъм през третото тримесечие на 2024 година в сравнение със същия период на миналата година, но без загинали, отчетоха от сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР-Видин . Данните бяха изнесени по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Броят на тежко..

публикувано на 03.10.24 в 14:51

Започна новият творчески сезон на читалището в Мездра

Започнаха изявите от Календара на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за месец октомври. Програмата включва: 05.10. - Градски събор “Край Мездра Искъра шуми”; 05.10.-06.10. - Участие на ГСГП “Мездрея” в Национален фестивал за стари градски и шлагерни песни „В прегръдката на Танголита“,..

публикувано на 03.10.24 в 14:13
Снимката е илюстративна

Половин тон гориво е откраднат от тир на път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на следващия..

публикувано на 03.10.24 в 14:06

15 младежи започнаха работа по програма за заетост в Мездренско

Община Мездра назначи на работа 15 безработни младежи по Проект „Младежка заетост+“, който се реализира от Агенцията по заетостта със средства по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд+, съобщават от общинската администрация. Наетите на работа младежи са на възраст..

публикувано на 03.10.24 в 14:02