Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал "Кукурузени усмивки" Селановци 2014

Румен Алдинов спечели живата награда на народните борби "Кой ще грабне овена" в село Селановци

Армен Назарян: "Важно е децата да спортуват, а какъв спорт? Какъвто си изберат по сърце!"

31
Финал на народните борби между Благовест Сашев и Румен Алдинов
Снимка: Пламен Генчев


Една от атрактивните прояви, съпътстващи традициония фестивал "Кукурузени усмивки" в оряховското село Селановци, са народните борби "Кой ще грабне овена", в които наградата за победителя е жив овен.

Състезанието по борба се проведе в напълно обновената зала "Никола Петров", като първо на тепиха да мерят сили излязоха над 100 момчета и 5 момичета от клубовете по борба във Враца, Ловеч, Плевен, Тетевен, Белене, Оряхово, "Левски" София и клуба-домакин от село Селановци.

Всички участници в индивидуалните преборвания получиха грамоти, а победителите и медали. Награди и признание имаше и за треньорите на осемте клуба, които участваха в състезанието.

"Обновената материална база дава надежди, че повече деца ще се запалят по заниманиата със спорт", каза при откриването на празника председателят на клуба по борба в Селановци Гошо Петков.

"Много ни помага нашият кмет"- похвали се световният и двукратен европейски шампион по класическа борба и носител на златния пояс "Никола Петров" през 2001-а година Николай Гергов, който сега е и член на Управителния съвет на Българската федерация по борба.

"Думата ми е за кмета на Оряхово Росен Добрев, родом от Селановци и възпитаник на нашия клуб по борба", дообясни Николай.

Стари приятели на празничния турнир по борба в Селановци Николай Гергов не само че всяка година е сред своите за празника, но и за последните четири години превърна народните борби "Кой ще грабне овена" в национална среща на хората, които обичат този спорт и работят всеотдайно за него. Затова всяка година тук идват шарени гости от цялата страна, че и от чужбина.

"Удоволствие е да съм отново в тази зала", призна съдията по класическа борба Петър Дойнов.

"Това, което правят хората от Селановци за борбата, е страхотно. Нека се учат от тях", коментира треньорът на националния отбор по борба на България- двукратният олимпийски, трикратен световен и шесткратен европейски шампион- Армен Назарян, който е традиционен гост на преборванията в Селановци, а тази година бе довел да участва при подготвителните групи и своя син- Гриша Назарян.

Финал на народните борби между Благовест Сашев и Румен АлдиновСедем състезатели се записаха за участие в свободните преборвания. Всеки с очаквания да спечели, защото на състезание затова се отива.

"Важното е да сме заедно, да се видим с приятели, да покажем, че уважаваме и по-старите традиции", каза преди старта на народните борби Момчил Методиев, който за жалост отпадна от надпреварата за овена още на елиминациите. До финал стигнаха Благовест Сашев от Селановци и Румен Алдинов, състезател на клуба по борба в Ловеч.

"Не се занимавам вече професионално с борба- сега деля времето си между ученето в Националната спортна академия, семейния бизнес и сина ми Сашко. Първото нещо, на което обаче ще го науча, е да се бори. Готов съм да помагам и помагам на любимия ми спорт с каквото мога и винаги, когато мога. Надявам се да бъда добър треньор за децата в нашия клуб. И да, признавам, че понякога да си втори в голямото състезание е урок, който те прави по-добър треньор. Защото обмисляш всяка възможна причина за допуснатите грешки и така си полезен на своите състезатели", казва вторият в народните борби Благовест Сашев.

Румен Алдинов- победител в народните борби- Кой ще грабне овена- в село Селановци

"Вече не съм активен състезател, но продължавам да поддържам форма и да обичам нашия спорт. Тук съм с отбора на Ловеч. Чувствам се щастлив, когато съм на тепиха и сред приятели", споделя победителят в борбите "Кой ще грабне овена" Румен Алдинов.

Армен Назарян дава наставления на Гриша Назарян- Празничен турнир по борба в СелановциИстински щастлив от гостуването си в село Селановци- една от люлките на българската борба, дала много състезатели, треньори и съдии на този спорт, бе най-успешният състезател на България и сега треньор на националния ни отбор. Може изказът му на български да не е съвсем изряден, но той по личен избор е 100% българин- Армен Назарян:
 

"България има много отлични борци. Такива срещи, като народните борби, са възможност децата да ги видят и да поискат като тях да се занимават с нашия спорт. Нека и други села и градове се учат от Селановци. Да, тук имат школа. Дали са много големи имена на българската борба. Винаги ми е приятно да съм тук. Доведох децата си заради тази атмосфера. Всички деца трябва да се занимават с някакъв спорт. Аз на моя Гриша купих колело, ракети за тенис... Той все не проявяваше интерес. И един ден поиска да дойде в залата. Избра борбата по сърце. Така трябва с всички деца- да изберат по сърце. А ние да помагаме, насочваме и тези, които имат потенциал- ще стават шампиони", разпалено обяснява Армен Назарян- двукратен олимпийски, трикратен световен и шесткратен европейски шампион по борба. За страната ни Армен е донесъл 12 медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства. Като състезател на България той стана и единственият пехливанин в света, печелил всички шампионати в две поредни години- 2002 и 2003-та. Два пъти е носител на златния пояс "Никола Петров"- през 1998 и през 2003 година. Два пъти е обявен от ФИЛА за борец №1 в класическия стил- през 1998 и през 2003 година. Приет е в "Залата на славата" в САЩ през 2005 година. Сега треньор на националния отбор по борба на България.

Николай Гергов и Илия Василев- стари приятелства на празничния турнир по борба в Селановци

Специален гост на празника бе и Илия Василев- европейски шампион по борба и световен вицешампион. Илия Василев изигра ролята на великия български борец Дан Колов във филма "Дан Колов- царят на кеча". Той се състезава в категория до 100 килограма в класическата борба. Става европейски шампион през 1987 година във финландския град Тампере. Освен това Илия Василев е сребърен медалист на континента през 1985 година и световен вицешампион от "Мартини 89". Носител е на златния пояс "Никола Петров" за 1988 година.

"Времената са различни- това, в което е живял Дан Колов, и нашето. Но всеотдайността в спорта и човечността във взаимоотношенията с хората са ценности, които не се променят", убеден е Илия Василев. Той се състезава в категория до 100 килограма в класическата борба. Става европейски шампион през 1987 година във финландския град Тампере. Освен това Илия Василев е сребърен медалист на континента през 1985 година и световен вицешампион от "Мартини 89". Носител е на златния пояс "Никола Петров" за 1988 година.
 

Дан Колов- снимка от Къщата-музей на Дан Колов в село Сенек, община СевлиевоФилмът излезе през 1999 година. В него участват още Питър Андерс, Рангел Геровски, Владо Йочев, Пламен Миладинов, Еди Кордари. Режисьор и сценарист е Михаил Гецов.

Да си припомним- бедното момче Дончо Колев попада в Ню Йорк през 1911 година заедно с огромния поток от емигранти, дошли да търсят щастие и успех на Новия континент. Преминавайки през низ приключения и несгоди, българчето става известно като непобедимия Цар на кеча Дан Колов- страшилище на ринга за борците от цял свят. Филмът разказва невероятната история на мъжа, превърнал се в легенда и символ на българската сила. "Дан Колов" е типичен биографичен филм, в които повествованието се води хронологично, а битовите подробности са неизбежна част от спектакъла. Филмът е сниман в САЩ, Япония, Франция и България.

Нови приятелства- Празничен турнир по борба в СелановциЗавърши и това издание на приятелското състезание между подрастващи и на народните свободни борби в оряховското село Селановци.

Дълго след излизането си от спортната зала дошлите от различни краища на България и Света настоящи и бивши състезатели не можеха да се разделят.

Високият адреналин, отключен от амбициите на подрастващата нова смяна в техния любим спорт и доброто настроение, отключено от зрелищния финал за голямата награда на Селановци, ги държаха като магия заедно. Усмивки, спомени, мъжки шеги.

Това е спортът. Равен старт. Чиста победа. Уважение към съперника. Самоанализ и планове за следващата битка за победа. И силни приятелства, които остават за цял живот.

Фоторепортер: Пламен Генчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мездренска грация спечели сребърен медал

На завършилия Трети Национален и Международен турнир по художествена гимнастика “Фрезколиад”, който се проведе на 13-14.09.2024г. в гр. София - Зала “София”, взеха участие над 350 гимнастички от цяла България. Възпитаничката на мездренската школа Биляна Петрова в категорията да 12 години завоюва сребърен медал за съчетание „без уред” и бронзов..

публикувано на 16.09.24 в 07:55

Вършец вече има клуб по лека атлетика

За пръв път в спортната история на Вършец учредиха и регистрираха спортен клуб по лека атлетика "Вършец 2024". На официална церемония в многофункционалната спортна зала "Арена Вършец" кметът на общината Иван Лазаров връчи на председателя на новоучредения клуб по лека атлетика Иван Велков удостоверението за регистрация във федерацията. Преди няколко..

публикувано на 15.09.24 в 16:27

"Бдин" допусна обрат в Павликени

"Бдин" Видин допусна обрат и загуби като гост на "Павликени" с 3:4 в най-резултатната среща от третия кръг на Северозападната Трета лига. Бдинци поведоха в резултата с голове на Радослав Захариев в 20-ата и Александър Соколов в 28-ата минута. Домакините обаче изравниха до края на първото полувреме с попадения на Стефан Гинчев и Александър Иванов в 37-ата..

публикувано на 15.09.24 в 15:34

"Локо" Мездра загуби първи точки

Локомотив /Мездра/ не успя да победи у дома  Вихър (Славяново) и  срещата  от третия кръг на Северозападната Трета лига завърши при резултат 1:1, в оспорван и нервен двубой с два червени и куп жълти картони. Гостите отбелязаха първи -  Митко Русанов с глава вкара за 0:1  в 27-ата минута...

публикувано на 15.09.24 в 15:26

"Монтана" и ЦСКА II не излъчиха победител

Монтана и дубъла на ЦСКА /София/ направиха 0:0 в среща от 9-ия кръг на Втора лига. Монтанци изпуснаха чисти положения в края на първата част. Гостите не застрашиха сериозно нито веднъж вратата на домакините. В 28-та минута диагонален удар на Мартин Сораков срещна лявата странична греда на вратата на Марин Орлинов. Стражът на столичани, който има доста..

публикувано на 15.09.24 в 15:22

Малки "железничарчета" спечелиха футболен турнир

Приключи 9-ия Футболен турнир Мемориал „Семко Горанов” организиран от Община Мездра и ОФК „Локомотив”. В тазгодишното издание на турнира участваха четири клубни формации – деца, родени след 01.01.2012 г. (U13): ОФК Локомотив (Мездра), ПФК Ботев (Враца), ДФК Видин и ДФК Атлетик (Козлодуй). Мемориал „Семко Горанов 2024“се проведе във формат „Футбол 9“...

публикувано на 15.09.24 в 15:17

"Ботев" /Враца/ вкара два гола за 1:1 у дома

Христо Янев се завърна начело на "Ботев" /Враца/ с равенство. Врачани завършиха 1:1 със силния тим на "Спартак" /Варна/ , като успяха да спечелят точка у дома. Мачът от 8-ия кръг на Първа лига завърши 1:1, като и двете попадения в мача реализираха домакините. В 56-та мин. при опит да изчисти топката пред Ахмед Ахмедов, бранителят на врачани Мартин..

публикувано на 14.09.24 в 12:00