Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мизия- там, където водата отнесе спомените

10
Мизия, 04.08.2014 г.
Снимка: Светослав Цветанов, Радио ВИДИН

Августовските наводнения във Врачанска област оставиха най-дълбока и трудно зарастваща рана в Мизия. Продължителността на бедствието и тежките последици от него белязаха за дълго живота в града. Все още разследването на причините не е дало отговор дали само обилните дъждове или  престъпната небрежност при стопанисване на микроязовири и занемаряването на коритото на река Скът доведоха до потопа в Мизийско. И ако в дните на наводнението тези въпроси трескаво вълнуваха местната общественост и медиите, то сега пет месеца по-късно на дневен ред е оцеляването на пострадалите, не само физически, но и вътрешно, вътре във влажните им домове, в унищожените спомени и съсипаните животи. От август, до сега и с поглед към новата година, какво преживяха хората в Мизия?

Бедствието, което сполетя Мизия през август тази година надхвърли социалните, икономически и обществени последици. Водата изби в хронологията на града и пренаписва историята му.

Снимка: Светослав Цветанов, Радио ВИДИН"Живеехме спокойно, добре. Градът ни беше чист, спретнат и подреден, особено центърът, новият център. След случилото се, започна ново летоброене, което дано е по-добро от предишното", казват хората в Мизия.

Опустошителното наводнение порази дори и децата на града:

"Един ден просто река Скът започна да прелива. Надявам се да не го запомня, защото не обичам да помня такива трагични неща, защото да знаеш, че седем години си строил тази къща и за някакви часове тя се съсипва."

Статистическата равносметка след бедствието е следната: двама загинаха още в първите дни на наводнението, още десетима напуснаха този свят, защото не издържаха гледката на съсипаните си домове, имущество и поминък. 120 срутени къщи и още около 500 негодни за живеене. Водите на река Скът заляха със стотици хиляди кубически метра вода две трети от града и тя се задържа там около две седмици. Щетите са на стойност над пет милиона и петстотин хиляди лева. Два месеца след бедствието още щрихи към него добавя кметът Виолин Крушовенски:

"Животът продължава както казват мъдреците и е факт, че продължава. По време на наводнението се родиха деца, станаха няколко сватби, открихме учебната година, което значи, че животът тече. Въпросът е, че бавно, много бавно текат възстановителните работи и причината за това са мокрите къщи."

В навечерието на новата година около 70 души, предимно възрастни и социално слаби, вече обитават фургони и ремонтираните стаи на ученическото общежитие. Други от пострадалите напуснаха града, а преобладаващата част от засегнатите над 1 200 души, сврени във влажните си домове се опитват да намерят смисъла да продължат:

Снимка: БГНЕС"Пълна мизерия сме- както ходиш вън, така и вътре... Спаднал съм с 10 килограма, вече и побелях... Искам да благодаря на хората от цялата страна, които морално застанаха до нас, материално, има деца, има картички, волни пожертвувания в името на това да се почувстваме единни, поне в бедствието... Пречупи ни водата, много ни пречупи. Това да ни отнеме спомените и абсолютно всичко... Да, може би ще успеем да възстановим малко по малко нещата, но отнетите спомени, спомените от баба ми, нейните снимки, всичко, което ми беше оставила на мен като нейна внучка- всичко това отиде... Пожелавам си никога повече това, което видяхме, да не го виждаме отново и да можем да преодолеем това, което се случи."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00