Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масов поход до Черни връх обединява туризъм и история

По стъпките на Алеко

На 17 януари екипът на "Българска история" организира масово изкачване на Черни връх

10
На върха!
Снимка: Архив 2014, Екип Българска история

Походът е посветен на 120 години от изкачването на Черни връх от големия български писател Алеко Константинов и поставянето на началото на организирания туризъм в България.

Събитието ще се проведе за втора поредна година по случай 152-годишнината от рождението на писателя. Идеята на организаторите е изкачването да се превърне в традиция, целяща да обедини любителите на туризма в България около историческите ценности и знания, които могат да бъдат придобити в условията на отдих и опознаване на природните блага на страната.

Продължителността на прехода е 4-5 часа в едната посока. Участниците ще имат възможност да изберат дали да използват лифт на качване или слизане.

Сборен пункт, Снимка: Архив 2014, Екип Българска историяИзкачването на върха ще стане на 17 януари- събота. И тази година сборният пункт, от където всички желаещи да се включат, ще започнат заедно изкачването, е последната спирка на автобус №93- "Лифт Драгалевци". Тъй като началният час е 8:00, тези, които ще използват автобуса, за да се придвижат до сборния пункт, могат да бъдат в 7:20 часа на автостанция "Хладилника", където заедно с част от екипа на "Българска история" организирано ще пътуват с градския транспорт.

Организаторите отправят призив никой да не подценява планината и опасностите, които тя крие, и всички, решили да вземат участие, да предвидят удобно и топло облекло.

През 2014 година над 250 души се включиха в изкачването на Черни връх в памет на Щастливеца

Да припомним от сайта на Природен парк Витоша:

Алековата пристрастеност към пешеходните преходи из природните красоти на любимата му Витоша оставят дълбока следа в историята на българското туристическо движение и името му става символ и негова емблема. Алековият призив “Опознай родината, за да я обикнеш!” и днес се знае от малки и големи, тръгнали по туристическите пътеки на България. С цел създаването на организирано туристическо движение в страната, Алеко, съпровождан от неговия съмишленик, другар и добър планинар- софийския адвокат Никола Тантилов, правят проучвателно четиридневно преминаване през Витоша. На 12 юли 1889 година двамата тръгнали в 5 часа сутринта от Борисовата градина. Преминали през Урвичкия манастир "Св. Никола" в Лозенската планина, който се намира съвсем на близо до десния бряг на река Искър. По-нататък маршрутът им преминал през Кокалянски манастир "Св. Архангел Михаил" в Плана планина и оттам- в село Железница. По-нататък през непознатата и още девствена Витоша, преминавайки през връх Скопарника, достигнали до първенеца на планината- Черни връх. По предварителни описания и ползвайки малкото и немного точни предимно руски военни топографски карти, двамата другари правилно се ориентирали и установили, че се намират на върха. Продължавайки по-надолу по водосбора и край Владайската река, в края на четвъртия ден достигнали до село Владая. Това първо преминаване на Алеко Константинов през витошкия първенец е подробно и живописно отразено в пресата от неговия тогавашен спътник Никола Тантилов през 1907 година, по повод десетгодишнината от гибелта на Алеко.

След значителна подготовка и разгласа паметното изкачване се осъществява шест години по-късно на 28 август 1895 година. Без необходимите познания за екипировка като най-необходимото, облекло, обувки, храна, на тази паметна дата на Черни връх се отзовават 300 души. Между тях е бил и патриархът на българската литература, сладкодумецът и изключителният пътеписец Иван Вазов. Намеренията на Алеко са били на това място и тогава да стане учредяването на първото туристическо дружество в страната с председател Иван Вазов. Неочакваното и много бързо влошаване на времето осуетило това намерение на Алеко Константинов. Въпреки това събитието е било достатъчно от историческа гледна точка, за да се счита като рождена дата на организираното туристическо движение в България. Самият Алеко няколко дни по-късно в софийската преса описва случая с възкликването:

"Невероятно, но факт, 300 души на Черни връх!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Линия на градския транспорт във Враца спира заради ремонт

Спират една от линиите на обществения превозвач във Враца заради ремонтни дейности, съобщиха от общинската управа. Поради полагане на основния пласт асфалт на пътя между квартал „Кулата" и село Нефела, в периода от 5 юли /петък/ до 6 юли /събота/ включително - няма да се изпълняват  курсовете по Линия №7 на градския транспорт. Маршрутното разписание..

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Бели извор посреща фолклорния фестивал "Бели нощи"

Във врачанското село Бели извор се стягат за предното издание на фолклорния фестивал „Бели нощи".  Тазгодишното издание на събитието ще е между 11 и 13 юли.  Всички концерти ще са откритата сцена пред кметството, което е основният организатор на проявата.  Веселбата ще започва от 20 часа. На 11 юли за доброто настроение ще се погрижи Оркестър..

публикувано на 05.07.24 в 08:31

Седмокласниците от Монтана с по-добри резултати на НВО-то

По-високи резултати на изпита по математика от миналата година са постигнали седмокласниците от област Монтана на националното външно оценяване. Резултатите по български език и литература се запазват. Седмокласниците в Монтанско са повиши резултатите си от миналата година по математика.  На външното оценяване са се явили 876 ученици, като са..

публикувано на 05.07.24 в 08:07

Новият областен управител на Монтана получи статуетката "Дон Кихот"

Статуетката "Дон Кихот" получи новият областен управител на Монтана. Калин Хайтов поема длъжността на губернатор, а негов нов заместник е Ивайло Сотиров Статуетката се препредава между областните управители на Монтана повече от 10 години.  Ивайло Антонов напуска поста губернатор и я връчи на досегашния си заместник Калин Хайтов, който бе назначен..

публикувано на 05.07.24 в 07:27

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41