Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищно състезание търси героите на бъдещето

Снимка: БАСФ България

Химията и физиката не са чак толкова скучни. Не са и страшни, а  дори може да са забавни. Това цели да покаже новото училищно състезание на образователния портал на BASF "Chemgeneration". Научното състезание е предназначено за деца от 14 до 18 години и засяга в дълбочина темата за устойчивото развитие. То стартира на 29.01.2015 г. и ще завърши на 25.05.2015 г.

Началото на научното състезание "Герои на бъдещето" е поставено през декември 2014 г. в Чешката република, Румъния и Сърбия, а през януари 2015 г. в други седем централноевропейски страни, включително и в България. Целта на надпреварата е да сближи младежите от основните и средните училища с науката и да привлече тяхното внимание към ролята, която тя играе в нашето ежедневие, както и в устойчивото развитие на бъдещето ни.

В рамките на състезанието BASF, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Българска академия на науките, СУ "Св. Климент Охридски", ХТМУ, Съюз на химиците в България, Съюз на учените в България, Национална мрежа за децата, Джуниър Ачийвмънт България, Българска Национална Телевизия, Българско Национално Радио и Българска телеграфна агенция търси бъдещи млади иноватори, които умеят креативно да прилагат научните новости с цел намирането на екологични решения. Училищните отбори трябва да проведат научно проучване и да осъществят иновативно, устойчиво решение на проблем, който съществува в техните местни общества. Този проблем може да бъде прахосването на енергия в училище или прекаленото трупане на отпадъци- целта е проблемът да бъде разрешен чрез прилагането на научни методи. Докато подготвят и осъществяват своите решения, учениците ще разберат, че науката, особено химията, е важно средство, когато става дума за устойчиво развитие.

Снимка: БАСФДевизът на състезанието е "Да направим света по-добро място с помощта на науката". Задачата на училищните отбори в състезанието "Герои на бъдещето" е да идентифицират някакъв проблем в тяхната среда с помощта на своя учител-ръководител. След това те трябва да анализират своя проблем с учителя и да намерят решение, което също трябва да бъде осъществено. За да завършат задачата, младежите трябва да приложат както теоретични познания и научен интерес, така и своята креативност и въображение. Най-добрите идеи могат да послужат като добър пример и да вдъхновят и другите хора за промяна и използването на устойчиви решения.

Задачата на състезанието трябва да бъде изпълнена в или около училището на отбора. Отборите са от максимум 5 ученици, а ръководил е учителят по химия.

За улеснение на подготовката, екипът на BASF е приготвил образователни материали за учениците и учителите. Научните статии, които могат да бъдат свалени онлайн, изследват взаимодействието между устойчивото развитие и науката по отношение на глобални теми, които оказват най-голямо въздействие върху нашия свят, като консумацията на енергия и употребата на питейна вода. Текстовете запознават учениците с последните резултати от научни изследвания и иновации и предоставят много интересни данни, които да привлекат тяхното внимание. Научните статии насърчават и работата на учителите- да прочетат за най-новите научни открития.
 
Състезанието стартира на 29 януари и ще приключи на 25 май 2015 година. Отборите могат да участват в състезанието, като изпратят презентации или видеофилми, които представят тяхното устойчиво решение, на www.chemgeneration.com до 30 април 2015 г. Участниците ще бъдат оценявани от професионално жури, а най-добрите отбори ще получат стойностни награди. Презентациите и видеоклиповете, изпратени за участие в състезанието, ще бъдат публикувани на уебсайта CHEMGENERATION.COM и публиката ще може да гласува за тях. Видеоклипът, който събере най-много гласове, ще спечели наградата на публиката.

Подробности и регистрация: http://www.chemgeneration.com/
Снимки и видео: http://www.chemgeneration.com/press/

Още информация

Снимка: БАСФЗа CHEMGENERATION.COM

Образователният уебсайт CHEMGENERATION.COM, създаден през 2011 г. по инициатива на BASF, запознава с историята, резултатите и влиянието на дисциплината върху развитието на цивилизацията по един въздействащ и забавен начин. Основна цел на уебсайта е да пробуди интерес у младите хора към науката и да покаже ролята на химията в нашия свят, включително нейните важни задачи по отношение на бъдещето на човечеството и устойчивото развитие.


За BASF

В BASF, ние създаваме химия, и го правим вече 150 години. Нашето портфолио включва от химикали, пластмаси, функционални продукти и продукти за растителна защита до нефт и газ. Като водеща световна химическа компания, ние съчетаваме икономическия успех с опазването на околната среда и социалната отговорност. Чрез наука и иновации, ние даваме възможност на нашите клиенти от почти всяка област да отговорят на сегашните и бъдещи нужди на обществото. Нашите продукти и решения допринасят за опазването на природните ресурси, за осигуряването на храна и подобряване качеството на живот. Приносът ни намира отражение и в нашата корпоративна цел: Ние създаваме химия за устойчиво бъдеще. През 2013 г. BASF реализира продажби за около 74 млрд. евро и към края на годината има над 112 000 служители. Акции на BASF се търгуват на фондовите борси във Франкфурт (BAS), Лондон (BFA) и Цюрих (AN).

Още информация за BASF можете да откриете в интернет на www.basf.com.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Съветниците във Враца ще обсъдят намаляване на щата на общинско предприятие

Намаляват с 11 щатни бройки хората, заети в Общинското предприятие „Социални дейности“ във Враца . Предложението за това е внесено за одобрение на следващата сесия на местния парламент, която ще се проведе на 24 септември. При положително становище от страна на съветниците, предприятието ще остане със 77 щата при досегашните 88. Свиването..

публикувано на 19.09.24 в 12:00

Откриха близо 14 000 кутии с контрабандни цигари при проверки на Дунав мост 2

Голямо количество цигари с български акцизен бандерол са открити в товарна композиция на Дунав мост 2 Видин-Калафат , съобщиха от Агенция "Митници". Товарният автомобил, управляван от българин, превозвал хладилници за Белгия. Рентгенов контрол в товарното помещение показал зона с различна плътност. При щателната митническа проверка митническите..

публикувано на 19.09.24 в 11:45

Полицията задържа жител на Белоградчик

21-годишен жител на Белоградчик , управлявал лек автомобил под въздействието на наркотично вещество , е задържан снощи в полицейския арест за срок до 24 часа. Късно вечерта в града на скалите униформени спрели за проверка автомобил с видинска регистрация. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на амфетамин. Мъжът дал..

публикувано на 19.09.24 в 11:30

Ясни са кандидатите за кмет на село Габровница

Бивш кмет и загубил изборите, отново влизат в битка за монтанското село Габровница . Две партии издигнаха кандидати за вота на 20 октомври. Рангел Иванов и Ваня Методиева са кандидатите за кмет на село Габровница. Иванов е издигнат от партия на Зелените, а Методиева от МК ГЕРБ /СДС и БНД/. На вота през миналата година Иванов спечели..

публикувано на 19.09.24 в 10:44

Партии не се разбраха за секционни избирателни комисии в община Монтана

Спор за ръководно място в секционните избирателни комисии в село Габровница и квартал "Кошарник" провалиха консултациите за извънредните парламентарни избори на 27 октомври в община Монтана. От "Възраждане" поискаха на 27 октомври да имат заместник-председател в избирателни секции 64-та в Габровница и 55-а в квартал "Кошарник" в Монтана.  Според..

публикувано на 19.09.24 в 09:59

Изложба припомня емблематичните производства на Видин

Регионалният исторически музей във Видин ще представи изложбата „Промишлеността на видински окръг в периода на социализма“. Идеята е чрез фотографии и предмети от продукцията на заводите в региона да се припомни на едни и да се дадат нови знания на други за близкото минало, каза историкът от институцията  Петя Иванова , по чиято идея се прави..

обновено на 19.09.24 в 08:20

Полицаи раздаваха листовки в Монтана в Европейския ден без жертви на пътя

10 души са загинали по пътищата  в област Монтана от началото на годината. Полицаи раздаваха листовки на шофьорите в Европейския ден без загинали на пътя. Мотото на кампанията е „Остани жив! Пази живота!". На булевард в центъра на Монтана полицаи раздаваха листовките, с които да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при..

публикувано на 19.09.24 в 07:37