Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се броят на издадените лични карти във Видинско

Снимка: Радио Видин

7 527 лични карти са издадени през 2014 г. от служителите на група "Български документи за самоличност" в Областна дирекция на МВР-Видин, съобщават от полицията. Броят им през 2013 г. е бил над 7 100. Броят на издадените през миналата година свидетелствата за управление на моторно превозно средство е 2 860.  

Размерът на глобата, която се налага, ако не подменим личната си карта след изтичане на валидността й, е от 20 до 150 лева. Срокът за смяната е 30 дни.  

От група "Български документи за самоличност" в ОДМВР-Видин припомнят отговорите на едни от най-често задаваните от граждани въпроси:

Кога се издава първата лична карта?

Първа лична карта се издава на лицата, навършили 14-годишна възраст. Тя е със срок на валидност 4 години и е безплатна. Заявлението за нейното издаване се подава в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст.

Ако не е бил спазен срокът за издаване на първа лична карта, налагат ли се глоби?
Да. Съставя се акт за нарушение на единия родител, че не е направил необходимото за снабдяване с лична карта на лице, навършило 14-годишна възраст. Глобата е в размер от 20 до 150 лева.

Връща ли се изтекъл документ?
Да. Българските лични документи се предават на органа, който ги е издал, при:
·   смърт на притежателя;
·   загубване на българско гражданство;
·   установяване, че документът е нередовен;
·   отпадане на основанието за тяхното издаване или ползване;
·   изтичане на тяхната валидност.
Паспорт се връща в тримесечен срок след изтичане на валидността му. Ако документът не е върнат в срок, лицето подлежи на глоба от 20 до 150 лева.

Ако старата ми лична карта е безсрочна, необходимо ли е да я подменя с нова?
Не е необходимо!

Какво да предприемем, ако документите ни за самоличност за изгубени или откраднати?
При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български документ за самоличност сте длъжни в срок до три дни да заявите това пред най-близката служба на Министерство на вътрешните работи (РУ по постоянен адрес). Там ще попълните декларация по образец, въз основа на която документа ще бъде обявен за невалиден с цел предотвратяване на злоупотреба с него. В едномесечен срок следва да предприемете действия за снабдяване с нова лична карта. Ако притежателят сам намери документа си, той е длъжен да се яви в служба “Български документи за самоличност” в ОДМВР или РУ по постоянен адрес и да го представи. Използването на невалиден документ е нарушение и се санкционира.

Какъв е срокът за изпълнение на отделните видове поръчки?
·   Обикновена поръчка се изпълнява за срок до 30 дни.
·   Бърза поръчка за 3 работни дни.
·   Експресна поръчка до 8 работни часа.

  Гражданите заплащат таксите в предпочитани от тях банки, посредством пощенски паричен превод, разплащане чрез ePаy/eBG или чрез ПОС терминално устройство на самото гише.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Преплетени жици и силен вятър са причина за пожара в Коста Перчово

Преплетени жици в следствие на силен вятър и дървета около коритото на реката са причината за пожара , който горя вчера в Коста Перчово, информира главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула: "Сигналът беше получен в 14:30 часа. Пострадали няма, има четири изгорели стопански..

публикувано на 23.08.24 в 08:59

Мести се Регионалната картотека за медицински експертизи във Враца

Мести се Регионалната картотека за медицински експертизи във Враца. Това бе решено на работна среща, инициирана от областния управител на Враца- Николай Николов, на която присъстваха кметът на града Калин Каменов, народният представител Красен Кръстев, директорът на болницата Кети Ценова и временният шеф на Регионалната здравна инспекция д-р Чавдар..

публикувано на 23.08.24 в 08:20

Видинското село Покрайна горя

Голям пожар горя в село Покрайна, община Видин. Към момента няма данни за пострадали хора. Има засегнати площи в селото, каза  жителка на селото :  "Беше ад и затвориха село Покрайна и от към Видин."  Пожара беше срещу входа на "Олимекс", предприятие разположено върху площ от 32 декара, от тях върху 15 декара се намират производствените..

публикувано на 23.08.24 в 07:23

Пожар гори в село Коста Перчево

Голям пожар гори в село Коста Перчево , община Кула. Към момента няма данни за пострадали хора.  Има засегнати къщи, каза   Карамфила Симеонова , жител на селото: "Аз не бях тук, когато огънят се е разгорял и когато са се обадили на Пожарна безопасност. Не съм била на място. След това дойдох, отидох, направих няколко снимки, но в другата част на..

публикувано на 22.08.24 в 19:05

Снимката на 22 август 2024 година

В изпълнение на разпоредените от министър-председателя Димитър Главчев спешни мерки за справяне с безводието в страната, в МРРБ се проведе среща между министрите на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, на околната среда и водите Петър Димитров, на енергетиката Владимир Малинов и на икономиката и индустрията д-р Петко..

публикувано на 22.08.24 в 18:05
Снимката е илюстративна

Отново опашка от тирове на Дунав мост 2

Препълнен е буферният паркинг преди Дунав мост 2 при Видин-Калафат. Тежкотоварните камиони на изход от страната отново се редят по околовръстния път на Видин. Това сигнализира Николай Иванов , водач на камион от Габрово. "Наредих се на опашката. Паркингът препълнен на влизане и на излизане. Едни моторетки наредени отпред да не може да се..

публикувано на 22.08.24 в 16:47

Неприсъствени фишове ще поставят на неправилно паркирани автомобили във Видин

От 1 септември тази година Общинско предприятие „Зони за платено паркиране“ започва поставянето на фишове на автомобилите, които са паркирани в нарушение на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), съобщават от Община Видин. Това са т.нар. „неприсъствени фишове“, за които не е необходимо водачът да бъде в автомобила, за да се счита, че той е връчен...

публикувано на 22.08.24 в 15:53