Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметица хвана крадец във видинското село Динково

Снимка: Радио ВИДИН
В село Динково кражбите и опитите за телефонни измами безпокоят хората напоследък. Най-пресният случай е отпреди няколко дни- крадец нападнал 78- годишните баба Горичка и дядо Яким в дома им. 22-годишният апаш ги заплашил с нож и старците се уплашили, че може да ги убие. Затова баба Горичка извадила скрития под мушамата на масата плик със 120 лв., останали им от пенсиите, и го дала на крадеца. Уплашената баба се обадила на кметицата Юлия Иванова. Кметицата започнала разследване- за външния вид на крадеца, за някакви отличителни белези. Тогава възрастната жена споменала, че нападателят имал превръзка на ръката, а кметицата си спомнила за такъв човек, който е идвал при нея:

"В неделя дойде този същият при мен. Търси полиция, накрая ми каза, че на ръката му има 12 шева. Казах му, че не мога да викам линейка и доктор в дома ми да го превързва. И нападнатата жена ми каза, че крадецът има на едната ръка превръзка. Ясно ми е, казах, кой е извършителят. И го заловиха, до следобяда го хванаха"- каза кметският наместник на Динково Юлия Иванова. Крадецът обаче междувременно изхарчил парите на старците. А той бил стар познайник на полицията:

Кметският наместник Юлия Иванова, архив Радио  ВИДИН"Баща му е оттук. А младият- от затворите не излиза. Излезе за два месеца, пак направи нещо и отново го приберат, а е на 22 години."


Това не е първо посегателство над баба Горичка и дядо Яким. През декемрви, когато взели пенсиите, отново се обадили на кметицата. Двама били влезли в двора им, откачили вратата, но не взели нищо. И други кражби по селото има- крадат по мазета, кокошки, прасета. Дори кметицата е потърпевша, но не от кражба. Запалили автомобила й, не че не се знае кой е, но наказан няма, казва жената.

Хората от Динково са потърпевши и от телефонните измамници. Кметицата обаче отново е на поста си:

"За шест къщи имаше телефонен терор. В 12 часа звънях на дежурния да му кажа какво става. На едните хора са знаели подробности- казали на дъщеря им името, че е паднала и си е счупила гръбначния стълб. Обаждал се някой си доктор Николов от ломската болница и трябват 13 000 шилинга веднага да им направят операция, иначе ще остане инвалид. Обаче баща й се усетил"
- разказа още Иванова.

От полицията във Видин също апелират към старите хора да не се доверяват на позвънявания за спешни случи на стационарните си телефони. Мошениците се възползват от наивността на старите хора.

"Младите да се обаждат по-често на роднините си, да ги питат как са, да им казват, че и те са добре. Възрастните са податливи и когато получат такова зловещо телефонно обаждане са готови да търсят пари и да ги дават на измамниците"- каза директорът на Областната дирекция на МВР Видин Константин Джунински.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Грамада празнува

Традиционният панаир в град Грамада беше официално открит в четвъртък вечер, на  19  септември. Събитието има 108-годишна история и се превръща в едно от най-очакваните не само от местните хора.  Първият Грамадски панаир е открит на 8 септември през 1915 година. Ежегодно през септември, община Грамада, съвместно с читалище "Пробуда 1908",..

публикувано на 20.09.24 в 07:46

Партиите и коалициите постигнаха съгласие за съставите на СИК в община Кула

Партиите и коалициите в Кула постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии в изборите за народни представители на 27 октомври. В консултациите с кмета д-р Владимир Владимиров участваха представители на всички парла ментарно представени партии в 50 -ото Народно събрание. 92-ма ще са членовете на всички 12 СИК в общината в..

публикувано на 20.09.24 в 07:40

Снимката на 19 септември 2024 година

Стартира четвъртото издание на Балонена фиеста -Белоградчик. Едновременно с полетите, посетителите ще могат да се включат в редица допълнителни активности, обясни Евтим Стефанов, който е един от организаторите на инициативата. От днес всички граждани могат да проверяват дали имената им фигурират в подписка за регистрация на партия или..

публикувано на 19.09.24 в 18:05

Болницата в Мездра е с нов модерен скенер

Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Мездра - „МБАЛ - Мездра“ ЕООД, се сдоби с нов модерен компютърен томограф (скенер) . Той е 32-срезов, последно поколение на един от водещите производители на медицинска апаратура в света - американската компания „General Electric HealthCare“ , съобщават от местната управа . Скенерът е закупен със..

публикувано на 19.09.24 в 15:58

Партиите и коалициите не постигнаха съгласие за секционните избирателни комисии в община Мездра

Упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 50-ото Народно събрание не постигнаха съгласие за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в община Мездра за изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., съобщават от общинската администрация. В консултациите, които бяха водени от..

публикувано на 19.09.24 в 15:49

Водоподаването във Вършец е възстановено

С ден по-рано възстановиха подаването на вода във Вършец . Заради подмяна на главен водопровод вчера без питейна вода бяха половината от жителите на града. Живеещите на 13 улици във Вършец, което е половината от населението, вчера остана без вода. По настояване на кмета на общината Иван Лазаров работниците възстановиха водоподаването..

публикувано на 19.09.24 в 15:06

Над 1800 ще са членовете на секционните комисии във Видинско

Общо 1816 ще бъдат членовете на секционни избирателни комисии в област Видин за изборите на 27 октомври. Комисиите в 11-те общини на областта са общо 234.  Най-много членове и ръководни постове в тях ще има ГЕРБ-СДС - 522-ма членове, от които 234 председатели, заместник-председатели и секретари. Продължаваме промяната-Демократична България ще е с..

публикувано на 19.09.24 в 15:02