Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стволовите клетки- резервни части за живот

9
Снимка: Радио ВИДИН
За използването на стволовите клетки- тази иновация и революция в медицината, се говори все по-често напоследък. Извличането и съхранението им е една бъдеща медицинска застраховка- гаранция живот, наричат ги резервни части на организма, с тях лекуваме десетки болести. Материалът може да се използва за лечението на 80 сравнително редки заболявания, но се очаква след 10-15 години той да има много по-голямо приложение.

Напоследък, още преди раждане на детето, родителите обмислят възможността да го подсигурят по най-добрия начин за в бъдеще. Сключват се договори с тъканни банки, и когато дойде моментът, още с проплакването на бебето, от пъпната връв се взима кръв, извличат се стволовите клетки, замразяват се за 20-25 години, като има варианти и за разсрочено плащане. Риск от неуспех има в случаите, когато раждането е настъпило преждевременно или са възникнали усложнения. Тогава количеството на събрани клетки е много малко. При жизненост под 60% клетките не се обработват.

Снимка"Стволови клетки се взимат от различни органи, но най-ефективни са те, когато се извличат от плацентарна кръв и част от пъпната връв на бебето при раждане" - това е най-добрата алтернатива, казва началникът на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ "Св. Петка" във Видин- д-р Слави Любенов. По думите му бъдещето е в тази насока. В практиката си видинският лекар е имал само няколко случая на родилки, които са се възползвали от тази медицинска процедура.

Последният случай на извличане и съхранение на стволови клетки във видинската болница е от януари 2013-а година. Майката се казва Силвия Илиева и се надява никога да не й се налага да използва взетия от сина й Християн биологичен материал.

"Напоследък все по-често се срещаме със страдащи семейства, които губят децата си, заради коварно заболяване"- казва Силвия, като обяснява избора си да съхрани стволови клетки за малкия Хихи с думите, че трябва да претърпим лишения, за да има здраво бъдеще за децата ни.

В това е убедена и друга майка от Видин- Грета Ангелова, която замразява стволови клетки на вече 2-годишния си син Кристиан в София. Тя се надява те никога да не влизат в употреба, но е категорична, че възможността, която се предоставя с таза иновация в медицината, е най-добрият вариант при евентуално сериозно заболяване, да се отреагира адекватно.

СнимкаВ страната има общо 12 частни тъканни банки, които съхраняват кръв от пъпна връв. В една от тях работи медицинският представител Мартин Шуманов. Наскоро той беше гост във Видин като лектор в библиотеката, където пред бъдещи и настоящи родители разясни ползите за цялото семейство от съхранението на стволовите клетки.

"Първото съхранение е през 90-е години на 20-и век", каза Шуманов и даде повече яснота за тази "биологична застраховка живот". Стволови клетки могат да се извлекат от млечен зъб и от мастна тъкан при липосукция, но в момента това не се прилага в стандартните медицински практики, допълни още той.

У нас годишно стволови клетки от пъпна връв съхраняват около 1300-1400 семейства. Това им струва между 4000-5000 лева. Съществува и вариант да се закупят от обществени и хибридни банки, но цената им е в пъти по-висока и варира между 15 000-20 000 евро, шансът за съвместимост между донор и реципиент е минимален.

Вероятността едно дете да заболее и да бъде трансплантирано със собствени стволови клетки до навършване на 20-годишна възраст е 4 на 10 000, сочи статистиката. С нарастване на възрастта тази вероятност става все по-голяма- 1 на 400.

Съвместимостта между дете и родител е 50%, а между братя и сестри- 25%.

Извличане и съхранение на стволови клетки- пари, хвърлени на вятъра, модна прищявка или инвестиция в здравето? Важен е крайният резултат- спасяването на човешкия живот. Животът на нашите деца. А той няма цена, която да не си струва да бъде платена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35