Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ВиК" ще проверява водомерите на всички абонати във Винарово

| обновено на 05.08.15 в 15:59
Снимка: Анжела Каменова

"ВиК"- Видин ще извърши проверка за разхода на вода в село Винарово, заради оплакванията за високи сметки. Твърдението, че в резултат на подмяна на водопроводната мрежа се получават завишени сметки за вода, не отговаря на истината, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Само една жалба заради висока сметка в село Винарово е постъпила в местното "ВиК". Случаите обаче са няколко. Най-фрапиращият е с Петко Димитров, на когото инкасатор начислил над 830 лева. Сметката е от показанията на водомер, който отчита само разхода за поливането на градина от около 200 квадрата. Уредът е бил зазимен, а след откриването му са установени над 400 кубика, казва Петко Димитров:

"Това е невъзможно, кой ще да дойде и от къде ще,  да каже, че е изтекло през тая тръба тука толкова кубици вода.

СнимкаТова са цистерни от тук до Видин да се наредят с вода."

Фактура за тази сума във "ВиК"- Видин все още няма, но при проверката е установено, че водомерът е изправен и, ако няма грешка при отчитането, собственикът ще трябва да я заплати.

Проверка е установила авария на водопровода в имота на Теменужка Флорова. Подадената жалба във "ВиК" е за нейния случай. Възникнала е авария по вътрешната водопроводна мрежа в частния имот, след водомера, между водомерната шахта и къщата, казаха от дружеството. Собственичката е извикала водопроводчик, който е отстранил аварията. Сметката е за 670 лева, казват Теменужка и внучката й Силвана Любенова. Възрастната жена няма как да събере парите.

Снимка"Дойдоха и провериха, и ми писаха веднага 400 кубика, и ме карат сега да плащам 670 лева. Е, откъде да ги дам?"

Потърпевша от висока сметка е и Флорана Георгиева.  Тя е завела дело срещу "ВиК", което загубила. Освен сметката от 720 лева, сега ще трябва да плати още 500 за разноски по делото.   

Снимка"Продаваме имот, за да се издължим. Невинни сме. Нито теч е имало, нито сме точили, тая вода къде е? Защо да страдаме ние"- казва Флорана.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството опровергаха твърденията на някои от хората, че в резултат на подмяна на водопроводната мрежа се получават завишени сметки за вода. Ведомството обяви, че водопроводната мрежа в много населени места в област Видин е подменена и няма завишени сметки поради строителните работи.

"ВиК" ще извърши проверка на разхода на вода от домакинствата в село Винарово и отчетите на водомерите, заради сигналите за високите сметки, каза управителят на дружеството във Видин Георги Владов:

"Ще проверим консумацията на вода в село Винарово, съответно показанията на водомерите. Целта е да разберем има ли действително някакви аномалии в дейността на инкасаторката и водопроводчика в селото."

От "ВиК" обясняват проблемите с течовете при аварии.

"Едно тоалетно казанче, което тече цял месец, може да направи от 100 до 120 кубика разход на вода, а при една авария на водопроводно отклонение, тя може да бъде много повече"- каза Георги Владов.

Сигналите, заради аварии зачестяват, защото старите тръби в частните имотите не се подменят, казаха още от дружеството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 октомври 2024 година

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство. Полицейска операция срещу купуването на гласове провеждаха днес и служителите на Областната дирекция на МВР-Видин . Полицейските действия бяха насочени към профилактиране на активния криминален контингент, противодействие на..

публикувано на 03.10.24 в 18:05

Почина Лука Велчов - пазител на българската памет в Букурещ

Починал е Лука Велчов - доайенът на българите в Румъния. Новината съобщи дъщеря му. От публикация в социалните мрежи става ясно, че на 5 октомври в 10:00 ч. ще има религиозна церемония в римокатолическата църква "Св. Йеремия" в Китила, на адрес “Банатско шосе” 17, а в 12:00 часа ще има погребение в гробището "Свети Пантелеймон" в Пантелеймон. По-късно..

публикувано на 03.10.24 в 15:35

Враца почита художника Иван Стоилов - Бункера

Изложбен кът   е подреден о т днес, 3 октомври, във фоайето на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца  по повод 90 години от рождението на Иван Стоилов - Бункера . У редникът в Художествената галерия "Иван Фунев" към РИМ  Христо Божков съобщи подробности за експозицията: "Във фоайето на Регионален исторически музей - Враца..

публикувано на 03.10.24 в 15:29

56 са тежко ранените при катастрофи за 3 месеца в област Видин

Завишение на пътнотранспортния травматизъм през третото тримесечие на 2024 година в сравнение със същия период на миналата година, но без загинали, отчетоха от сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР-Видин . Данните бяха изнесени по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Броят на тежко..

публикувано на 03.10.24 в 14:51

Започна новият творчески сезон на читалището в Мездра

Започнаха изявите от Календара на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за месец октомври. Програмата включва: 05.10. - Градски събор “Край Мездра Искъра шуми”; 05.10.-06.10. - Участие на ГСГП “Мездрея” в Национален фестивал за стари градски и шлагерни песни „В прегръдката на Танголита“,..

публикувано на 03.10.24 в 14:13
Снимката е илюстративна

Половин тон гориво е откраднат от тир на път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на следващия..

публикувано на 03.10.24 в 14:06

15 младежи започнаха работа по програма за заетост в Мездренско

Община Мездра назначи на работа 15 безработни младежи по Проект „Младежка заетост+“, който се реализира от Агенцията по заетостта със средства по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд+, съобщават от общинската администрация. Наетите на работа младежи са на възраст..

публикувано на 03.10.24 в 14:02