Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За културните ценности и смисъла им в живота на хората

Снимка: Радио Видин
Този вторник в "Посоките на делника" говорим за културните ценности и за смисъла им в живота на хората. Кое ни провокира за разсъждения по този въпрос? Както съобщихме вече в новинарските ни емисии, в края на миналата работна седмица полицаи влязоха в дома на прочутия дърворезбар Чавдар Антов от монтанското село Меляне и иззеха почти всичките му експонати, събирани в продължение на 20 години. Преди години Чавдар Антов закупи сградата на местното училище и го превърна в музей с галерия. Каза ни, че иззетите експонати са делото на живота му.

"Никой никога през тези години не ми е правил обиск и всичките тези господа полицаи са идвали при мен, гледали са и по някакъв начин са се възхищавали или злорадствали, не знам. Нямам идея защо го правят точно сега, а не са го направили досега, защото моята колекция не е от днеска. Последните 6-7 до 10 години аз не съм добавил нещо ново и съществено. Купувал съм от всякакви хора, имам и наследствени антични предмети. Всеки един експонат си има история. Сега всичко ми прибраха. Никакви ценности не останаха в този живот. Аз се мъча да правя нещо тука, в това село Меляне, защото ако не се направи нещо, това село след 10-15 до 20 години ще изчезне от картата. В същото време си гледам занаята и се прехранвам и оцелявам, не живея добре, а оцелявам", каза художникът-дърворезбар.

"Културните ценности са материални и духовни, останали от миналото, които имат стойност и които показват нашата история. В случая на Чавдар Антов не е доказано че това, което той е събирал има стойност на културна ценност. Ако те са минали през комисия по идентификация, тази комисия ще каже, че този предмет има стойност на културна ценност. Как може да го обвиняваме, че той е съхранявал незаконно културни ценности. Това, което прави Чавдар, си е равно на възрожденски пламък, но за жалост има закони", заяви Анюта Каменова, директор на музея в Чипровци по този въпрос.

Говорихме и с един от депутатите от нашия регион- Филип Попов, който е член на правната комисия в Народното събрание и го попитахме дали законодателството превръща българите в закононарушители, които дори не осъзнават, че са държатели на имущество, което попада под ударите на Наказателния кодекс.

"Промените, които се предвиждаха, не намериха място в Наказателния кодекс. Мисля, че дори и да се беше стигнало до пленарна зала, едва ли щяха да бъдат подкрепени от тогавашното мнозинство. Трябва да има едни по-строги и справедливи правила по отношение на притежаването на културни ценности, но не бива законодателството и законите в България да пречат на едни хора, които искат да обявят, да покажат богатството на страната ни. Това е едно добро дело, което би трябвало да е поощрено от държавата, а не възпрепятствано, не наказано."

Какво е мнението на двама видинчани, с които разговаря Пламен Коцев- притесняват ли се те за семейните си ценности, останали като наследство.

"Не не се притеснявам, това си е мое наследство... Всеки има право да го занесе в музея, ако има интерес, го купуват. Никой нищо не може да ми каже, то си е моя ценност..."

Всъщност, като се замислим, през последните години държавата хвърля огромни средства от бюджета за тези полицейски акции, разследвания и съдебни дела, които в много от случаите са за маловажни евтини антични предмети и монети, какъвто е случаят с Чавдар Антов. А кой преследваше иманярите през всичките тези години?! И колко големи антични крепости бяха унищожени с багери и фадроми в Северозападна България?!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45