Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жалби и нарушения преди изборите във Видин

Павел Петков, председател на ОИК- Видин
Снимка: Радио ВИДИН

61 жалби са постъпили в Общинската избирателна комисия във Видин. Повечето от тях са за унищожаване на агитационни материали и за материали, които не отговарят на Изборния кодекс. Решения са взети по 59 жалби, съставени са и актове за административни нарушения, каза председателят на комисията Павел Петков:

"Имаме съставени до момента 5 акта. Днес ни предстои да съставим още 4 акта. Има 5 акта на физически лица, хванати да разлепват агитационни материали. По Изборен кодекс, когато комисията установи, че има извършено нарушение и се знае кое е лицето, тя упълномощава председателя да състави акт за установяване на нарушение. Този акт се изпраща на областния управител, който издава наказателно постановление и определя размера на санкцията."

Размерът на санкцията за унищожаване на агитационни материали може да бъде от 200 до 2000 лева, добави Павел Петков.

63 045 жители на община Видин имат право да гласуват на изборите за местна власт на 25 октомври. Право на глас на националния референдум имат 65 540 души. Окончателният брой на избирателите ще стане ясен до утре, когато се очаква да пристигнат избирателните списъци. Разликата в броя на гласоподавателите за местния вот и националния референдум е заради правилото за уседналост, обясни Павел Петков:

"За изборите за кметовете и общински съветници трябва да има поне 6 месеца преди изборния ден, докато при националния референдум това изискване е към 10 август."

Хората, включени в списъка на заличените лица, няма да бъдат допускани да гласуват, каза още Павел Петков:

"Ние и на обученията сме казвали на членовете на секционните избирателни комисии, че те са длъжни в този случай да не допускат такъв човек до гласуване, а да му кажат, че той има право да отиде в общината, където да се направи проверка какво е основанието за вписването му в този списък. Ако това основание е отпаднало, тогава се издава удостоверение, с което той се връща и може да бъде допуснат до гласуване."

По 67 380 бюлетини са доставени за изборите за общински съветници и кмет на община Видин. 60 000 бюлетини са поръчани за националния референдум.

Мястото на секционната избирателна комисия във видинското село Новоселци е променено поради лошия условия. Секцията трябваше да работи в сградата на старото кметство на селото. Ново помещение е определено със заповед на кмета на общината, каза председателят на Общинската избирателна комисия:

"Сменихме помещението, защото беше с много лоши условия. Получихме сигнали от граждани, направихме проверка на място с представители на Общината и поискахме от кмета да издаде заповед, с която да промени адреса на секцията. Сега се помещава в новата сграда на кметството. Разстоянието от старото до новото помещение е 30-40 метра."

Условията за работа на секционните избирателни комисии се осигуряват от Общината. Помещенията се проверяват от полицията и пожарната, а ако постъпят сигнали, че не са налице необходимите условия, се намесва и Общинската избирателна комисия, обясни Павел Петков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 13 септември 2024 година

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов, началник на РСПБЗН. Близо 120 000 декара със сухи треви..

публикувано на 13.09.24 в 18:00

Над 160 ученици ще учат в училището в село Дреновец

Над 160 ученици от пет населени места ще се обучават през новата учебна година в Средно училище "Никола Вапцаров" в село Дреновец . Това каза директорът Бойка Александрова и уточни, че за пътуващите ученици е осигурен транспорт. "Учениците, които ще прекрачат прага към момента са 167... Първокласниците са ни 11. Всички ученици са разпределени в..

публикувано на 13.09.24 в 16:11

Училището в Бойница ще има соларни панели

Соларни панели монтират в основното училище в село Бойница . Това лято бе обновен покривът, предстои саниране на училищната сграда, каза кметът на общината Анета Генчева . "Засега не мисля, че по някакъв начин ще им пречим, защото те ще поставят слънчевите панели, това не изисква много време. Може би за два-три дена ще ги сложат. После за..

публикувано на 13.09.24 в 15:52

Четири училища в Монтанско са с нови директори

Нови директори имат четири училища в област Монтана . Конкурс имаше за девет позиции.  От обявените конкурси за девет места за директори на училища в Монтанско, за две от тях, Професионалната гимназия по лека промишленост в Монтана и Основно училище „Г.С.Раковски“ в село Бързия нямаше кандидати. За останалите седем места се явиха осем..

публикувано на 13.09.24 в 15:30
Патриарх Даниил при посрещането му във Видин,  след като беше избран да оглави Българската православна църква.

Патриарх Даниил ще гостува на видински училища за откриването на учебната година 

Българският патриарх Даниил ще бъде гост на откриването на първата учебна година в Частно начално училище "Митрополит Неофит Видински" . Ще има водосвет и тържествена програма, обясни директорът на учебното заведение Лилия Ангелова . "Първата учебна година ще започне с тържествено откриване. Ще се случи на 16 септември от 11:00 часа в Актовата..

публикувано на 13.09.24 в 15:11

Увеличение на пожарите отчитат в област Монтана

Близо 120 000 декара със сухи треви и храсти и близо 2500 декара гора са унищожени при пожари в област Монтана тази година. Това беше отчетено ден преди професионалния празник на огнеборците.  24 горски пожара са гасили огнеборците в област Монтана досега, като са изпепелени близо 2500 декара.  През миналата година пожарите в гори са били само..

публикувано на 13.09.24 в 14:35

ПГ "Васил Левски" в Мездра е с нова визия

Голяма цветна фигура на Апостола на свободата Васил Левски краси фасадата на Професионалната гимназия в Мездра , която носи неговото име. Стенописът е с размер 6 метра и е създаден по идея на училищното ръководство, казва директорът Мирослав Павлов :  "Имам тази идея от две години. Много се чудех в каква униформа да бъде. Бяхме решили да го..

публикувано на 13.09.24 в 13:00