Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ксения Йотова: Името на Природо-математическата гимназия "Свети Климент Охридски" е знак за качество

Гимназията в Монтана- отпразнува 100 години

За 100-годишнината си Гимназията получи Почетен знак от Президента

9
Снимка: Любо Андреев





Почетен знак на президента на Република България Росен Плевнелиев получи Природо-математическата гимназия "Св. Климент Охридски" в Монтана. Отличието е за 100-годишнината на учебното заведение. Почетният знак бе показан от дългогодишния директор на гимназията Ксения Йотова, която приветства гостите в залата на Драматичния театър:

"Честит празник, Монтана. Преди 100 години общинските съветници мъзроса решили, че за да расте и се развива един град, е нужно да има Гимназия, защото знаещите и можещите млади хора са бъдещите строители на града... 100 години за едно училище са доказателство за неговите устои, градени от всеотдайни педагози, оставили ярка следа у своите възпитаници... Десетилетия наред нашите ученици печелят първи места в областта на науката, изкуството и спорта. Така- чрез своите деца, нашата гимназия е вечно млада, но винаги мъдра... Името на Природо-математическата гимназия "Свети Климент Охридски" е знак за качество..."  

Тържеството за юбилея започна от музея в гимназията. Известният онколог професор Иван Гаврилов, който е възпитаник на училището, проведе среща с ученици от паралелките по биология. Във фоайето на Драматичния театър бе подредена изложба "100 години ПМГ Монтана"- с картини и книги на ученици от гимназията /бивши и настоящи/.

Началото на съществуването на Фердинандската непълна смесена гимназия е поставено през 1915 г. със закон на царя и министъра на просветата. Гимназията става пълна за ученици от IV до VIII клас през 1943г. На 13 март 1947г. е направена първата копка на основите на сегашната сграда на училището, а на 13.02.1957 г. училището се нанася в новата сграда. През учебната 1957/58 г. горният курс на Единните смесени училища се обединява в една гимназия с 32 паралелки с над 1300 ученици.

За 50-годишнината на гимназията е изработена емблема, открит е бюст-паметник на патрона в двора на училището, то е наградено с орден "Кирил и Методий" II-ра степен. През 1970 г. гимназията е Национален първенец в IV републикански преглед.

През 1976г. - Гимназията е удостоена със званието "Образцова" - 84% от учителския колектив са с II клас - квалификация, а директорът Надежда Анастасова получава званието "Заслужил учител"; през учебната 1978/79 г. - Гимназията е наградена със званието "Заслужил колектив"; първите компютри в училището са закупени през учебната 1984/85 госина, тогава е изградена компютърна зала и лаборатория по биология; тт учебната 1986/87 г. гимназията се преобразува в Природо-математическа. На 85-годишнината си училището приема името "Св.Климент Охридски" в знак на приемственост на завета на великия първоучител.

В Природо-математическата гимназия "Св. Климент Охридски" в Монтана са учили известни личности: художникът Павлето, поетът Анастас Стоянов, актьорите Пламена Гетова и Ивайло Герасков, световната рекордьорка в скока на височина Йорданка Благоева, акад. Цветков - създател на храните за космонавти и акад. Ячко Иванов - световен специалист в областта на нанотехнологиите и още двама академици и 11 професори. Ученици на ПМГ работят в големите научни институти в Лозана, Мюнхен, Магдебург, Хюстън, Берлин и Силиконовата долина в областта на физиката, медицината, биологията и информатиката. Гордеем се и с първия златен медал за България от Международната олимпиада по Информационни технологии на Александър Коларски. Двама ученици са носители на Национална диплома за отличен успех и постижения на национални и международни състезания - Александър Димитров (в област физика) и Зорница Здравкова (в област химия и биология).

За юбилея Гимазията връчи и Годишните си награди: награда "Клас на годината за 2014/2015 г" получи 11 "а" клас, с класен ръководител Цветан Стоянов; първо място за рисунка на тема "100 години ПМГ" спечели шестокласничката Виктория Бориславова Цветанова; първо място за разказ на тема "ПМГ през моите очи" спечели Борислав Володиев Вълков; първото място за есе на тема "ПМГ през моите очи" е за седмокласничката Аксиния Цветанова; наградата за стихотворение получи Елисавета Здравкова- 8 "б" клас.

Почетният гражданин на Монтана- онкологът професор Иван Гаврилов, дари икона на Свети Климент Охридски. През миналата година той учреди Фондация за подкрепа на даровити деца, като дари 5000 лева. С тях ще бъдат подпомогнати 5-ма ученици от гимназията. На тържеството проф. Гаврилов дари още 5000 лева. Така до 2024 година Фондът ще разполага със средства в помощ на най-добрите и талантливи ученици на гимназията.

Депутатите от Монтана Десислава Атанасова и доц. Борислав Великов, областният управител Ивайло Петров, кметът Златко Живков, началникът на инспектората по образование Трайка Трайкова, директори, учители, бивши и настоящи ученици уважиха 100-годишния юбилей на ПМГ Монтана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Големите търговски вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия , което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59

Група за стари градски песни "Мездрея" на национален фестивал

Изпълнители от Група за стари градски песни "Мездрея" ще участват в Националния фестивал за стари градски и шлагерни песни "В прегръдката на Танголита" . Фестивалът се провежда в Нова Загора и тази година ще е второто му издание. Той има конкурсен характер и в него ще участват непрофесионални вокални изпълнители над 18 години в три категории -..

публикувано на 05.10.24 в 14:43

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено тази вечер, съобщиха от местната управа.  По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията, сградата на администрацията ще бъде  осветена в зелено на 5 октомври от 19:15 часа. Инициативата се осъществява съвместно с Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и цели популяризирането в..

публикувано на 05.10.24 в 12:35

Ремонтират улици в община Борован

В Община Борован върви работата по изпълнение на инфраструктурния проект за "Ремонт и рехабилитация на улици в Oбщина Борован".  На 2 септември е открита строителната площадка и ремонтните дейности по населените места. По проекта се предвижда да се извърши реконструкция и рехабилитация на следните улици: село Борован – ул. "Тошка Петрова' ;..

публикувано на 05.10.24 в 10:00

Маркови дрехи за благотворителност ще продават в Монтана

Маркови дрехи на достъпни цени ще се предлагат в Монтана. Идеята е на инфлуенсърките Йоана Димитрова, Ивомила Петкова, Ванеса Кьосина и Симона Колева. Певицата Йоана Димитрова е от Монтана, финалист в популярен музикален формат. В момента Йоана гледа едногодишната си дъщеричка. Подобен базар се организира за първи път в Монтана "Ще продаваме..

публикувано на 05.10.24 в 09:35

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани в област Враца

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани във Враца и областта от Сдружението за модерна търговия. Организацията обединява едни от най-големите търговски вериги, които притежават над 750 обекта с близо 24 000 служители в цяла България.  Компаниите от сдружението оперират в сферата на бързо оборотните стоки, бяла и черна техника, продукти за..

публикувано на 05.10.24 в 09:16