Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Видин влизат в час с данъците

10
Снимка: Радио ВИДИН

Третият етап на образователния проект "Влез в час с данъците" на Националната агенция за приходите (НАП) започна днес във Видин. Първият данъчен урок беше изнесен пред единадесетокласници в Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I".

"Аз ви пожелавам всички вие, които сте тук, пък и ние, след някоя и друга година да плащаме много големи данъци и да си ги плащаме реално, да не работим в сивия сектор, защото, когато човек плаща данъци, помага на цялата държава, помага на всеки до него. Когато плаща големи данъци, получава добро заплащане. Желая ви го от сърце! С това стартираме нашия час днес", с тези думи директорът на гимназията Румяна Петрова откри дискусията.

Учениците от 11-и и 12-и клас на шест видински училища ще "влязат в час с данъците" и ще изслушат лекции на служители на приходната агенция до края на тази учебна година.

Снимка"Целта, която сме си поставили, е да променим възприятията на младите хора относно плащането на данъци и осигурителни вноски, да разясним защо е необходимо да се плащат данъци и осигурителни вноски, както и да предизвикаме дискусия по тези теми сред вас. Другата цел, която сме поставили и смятаме да изпълним е да ви подготвим за предстоящия ви досег с финансовата система и гражданското общество", обясни Ирена Илиева, директор на офиса на НАП във Видин.

Откритият урок премина под ръководството на председателя на училищното настоятелство на Природо-математическата гимназия Лиляна Цанова, която представи основните понятия, свързани с данъците. Гости на инициативата бяха заместник областният управител Елка Георгиева, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева, служители в офиса на НАП във Видин.

Онлайн данъчните курсове са основният акцент на третия етап на кампанията, обясниха още организаторите. Учениците, които са се регистрирали на www.vlezvchas.bg могат да тестват знанията си с няколко кратки въпроса и да се състезават за 20 големи награди след края на всеки видео урок. Шампионът по спортна гимнастика Йордан Йовчев, певицата Михаела Филева, журналистът Любен Дилов-син, волейболистът Валентин Братоев, певецът Ицо Хазарта ще говорят във видеото по данъчни въпроси. Те ще разкажат повече за видовете данъци в България, здравно и социално осигуряване, важността на касовата бележка, какво е държавен бюджет.

Всеки фен на страницата в социалната мрежа "Фейсбук" ще може да види коментарите на българските известни лица, които подкрепят инициативата и отговорите на въпросите "Кога декларираме доходите си", "Как се възстановяват здравноосигурителните ми права при завръщане в България" и други полезни теми за младите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

АЕЦ "Козлодуй" ще отбележи 50-годишнина

На 4 септември 2024 г. се навършват 50 години от официалното откриване на атомната електроцентрала „Козлодуй” , съобщават оттам. В този ден юбилеят ще бъде отбелязан с празничен концерт, който ще започне в 11:00 часа в Ботев парк в крайдунавския град. През 1974 г. пускът на АЕЦ „Козлодуй” поставя началото на ядрената енергетика в..

публикувано на 23.08.24 в 14:31

Започва панаирът във Видин

Видинският панаир започва днес, 23 август и ще продължи до 31 август. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители както и при предишните издания, посочват от Община Видин. Посетителите ще имат възможност да гледат и изпълненията и на АНПТ „Дунав“, Градски духов оркестър и самодейни състави от..

публикувано на 23.08.24 в 13:00
Снимката е илюстративна

Стартира ремонт на водопроводна мрежа във Вършец

Реконструкция на водопроводна и улична мрежа започва във Вършец .  Водопроводът ще бъде ремонтиран в участъка от кръстовището с ул. "Янко Сакъзов" до кръстовището с ул. "Александър Стамболийски" с приблизителна дължина 425 м.  Проектът включва монтаж на три надземни пожарни хидранта и реконструкция на всички сградни водопроводни отклонения...

публикувано на 23.08.24 в 12:30

Пет села в община Видин ще бъдат без вода заради ремонт

Видинските села  Гомотарци , Кошава , Сланотрън , Кутово и Антимово ще бъдат без вода на 26 август , понеделник, от 08:00 до 20:00 часа, съобщиха от "ВиК"-Видин. Водоподаването ще бъде преустановено заради извършване на строително-монтажни работи, изграждане на връзки между новоизграден и съществуващ водопровод и подмяна на спирателни кранове, на..

публикувано на 23.08.24 в 12:11

Воден режим е въведен в четири села в община Мездра

По предложение на „ВиК“ ООД - Враца, със заповед на кмета на община Мездра Иван Аспарухов е въведен режим на водоснабдяване и водоползване в четири съставни села на общината: Лик, Ослен Криводол, Лютиброд и Ребърково, съобщават от общинската администрация. Въведеното режимно водоснабдяване (режим на водоползване) в горепосочените населени места е,..

публикувано на 23.08.24 в 12:05

Двама души са задържани за телефонни измами във Врачанско

Двама жители на плевенското село Бреница, на 22 и 25-годишна възраст, са задържани за две телефонни измами във Врачанско . Потърпевши са възрастни хора от село Хърлец и град Мизия. 83-годишна жена е дала на измамниците 2 500 лева, а възрастен мъж им е предоставил 2 300 лева. Образувани са досъдебни производства. 

публикувано на 23.08.24 в 11:40

Общинският съвет във Враца ще гласува удължаване на социална услуга

Местната управа на Враца иска да създаде специализирана социална услуга „Общностен център за деца и семейства” , която да е делегирана държавна дейност. Темата ще бъде обсъдена във вторник (27 август) по време на редовното заседание на Общинския съвет. В докладната си до местните съветници заместник-кметът Александър Владимиров припомня,..

публикувано на 23.08.24 в 11:20