Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средната работна заплата във Видин е 637 лева, най-много получават в столицата- 1265 лева

Видинчани получават най-ниските заплати в страната

Снимка: Радио ВИДИН

Неработещата икономика и безработицата са сред причините средната работна заплата във Видин да е най-ниската в страната. Това коментираха видинчани по повод оповестените днес от Националния статистически институт данни, според които средната работна заплата във Видинска област през първото тримесечие на годината е 637 лева. Тя отрежда на областта последно място в страната. За сравнение средното възнаграждение в национален мащаб е 931 лева. Данните не са изненада за местните, показа още анкетата ни:

"Въобще не ме изненадва това. Доколкото знам нашата община е най-бедната в страната и поради тази причина заплата е най-ниската...Не ме изненадва, защото хората тук просто нямат работа. Правителството трябва да ни обърне внимание, защото ако те не насочат политиката насам, към нашия регион, няма какво друг да ни помогне на този етап... Видин, Монтана, Враца - Северозападна България, е най-западналият край. И като област от целия Европейски съюз икономиката и всичко е на най-долното ниво. По заплащането - също. Трябва да има инвестиции, да се създават работни места, да има предприятия и фирми, които да работят и да дават по-добри заплати. Иначе с тези ниски заплати не става, на дъното сме по тези неща."


Средната работна заплата във Враца е 854 лева, в Монтана - 729 лева. Двете области са съответно на 4 и 14 място в страната по размер на средното месечно възнаграждение, отчитат още от НСИ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва фестивалът "Кукурузени усмивки" в Селановци

Над 700 участници ще се изявят на сцената на започващия днес Международен фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки" във врачанското село Селановци . Официалното откриване на 17-тото издание е от 13:00 часа, каза секретарят на местното читалище Калинка Благоева . "Над 60 колектива са, от различните краища на България, но имаме един, който е за..

публикувано на 11.10.24 в 10:02

Пожар в депото за твърди битови отпадъци край Враца

Тази сутрин е възникнал пожар в една от клетките на депото за твърди битови отпадъци край Враца, съобщиха от общината.  Екипите на пожарната са на място и правят всичко възможно ситуацията да бъде овладяна бързо. Поривите на вятъра носят дим от пожара към града и това и причината за неприятната миризма над Враца в момента, посочиха от местната управа

публикувано на 11.10.24 в 09:07

Празник на старата градска песен организират във Враца

В предстоящото издание на Празника на старата градска песен "Мара Врачанка" ще се включат над 200 изпълнители от 35 групи, дуети и индивидуални изпълнители, съобщиха организаторите от общинската управа на Враца. Председател на журито е Бони Милчева, а членове – Димитър Панов и Анатоли Копчев. Събитието ще се проведе на 12 октомври от 10.30 часа в..

публикувано на 11.10.24 в 08:14
Северното сияние, заснето от с. Баница, Врачанско.

Ярко северно сияние наблюдаваха в Северозапада

Вечерно небе, силно обагрено в червено, е наблюдавано снощи на различни места в област Враца. Потребители на социална мрежа в Козлодуй и с. Баница, община Враца са публикували снимки на атмосферното явление. То е наблюдавано в северна част на небосклона за кратко час преди полунощ. За северното сияние съобщават в социалните мрежи и жители на Кула,..

публикувано на 11.10.24 в 07:55

Снимката на 10 октомври 2024 година

Общинският съвет по наркотичните вещества  във Видин  и превантивно-информационният център към него дариха комбиниран фитнес уред на Спортен клуб по кану-каяк "Бдин 77". Инициативата е по повод Световния ден на психичното здраве, който се отбелязва днес, 10 октомври. Във Врачанско се готвят за  зимата .   Осигурени са нужните количества..

публикувано на 10.10.24 в 18:05

Три монтански села все още са на воден режим

Три населени места в област Монтана остават на воден режим. В други девет мярката е премахната. По едно село в три общини в региона вода продължава да се подава по график. На режим остават Горна Вереница, община Монтана, Мокреш, община Вълчедръм и Равна в община Чипровци. В девет, които през август бе въведен режим, е премахнат. От ВиК-Монтана..

публикувано на 10.10.24 в 16:03

Във Видин отбелязват Световния ден на психичното здраве

Поредица от събития организира Общинският съвет по наркотичните вещества във Видин по повод Световния ден на психичното здраве , който отбелязваме днес, 10 октомври. В регионалната  библиотека психологът Мартин Лишков проведе беседа с единайсетокласници от училище "Петко Р. Славейков". "Задачата беше да разберат как да се грижим за..

публикувано на 10.10.24 в 15:26