Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4,7 милиона лева са събрали данъчните във Видин с нов софтуер

Снимка: Радио Видин

Нова информационна система  дава възможност на министерства, агенции, общини и други ведомства да проверяват за задължения на договорни партньори към Националната агенция за приходите и Агенция "Митници". С помощта на софтуера, плащанията по договори трябва да се извършват само след потвърждение от двете приходни агенции, че получателите на плащанията нямат публични задължения. В случаите, когато те имат такива, се налагат обезпечителни мерки, съобщи Милена Борисова, главен експерт в офиса на Националната агенцията за приходите във Видин. Тя уточни, че по този ред в областта са събрани 4,7 милиона лева:


"Още в края на 2014 година, с решение на Министерски съвет беше въведен механизъм, чрез който разплащането от министерства, общини и други ведомства на бюджетна издръжка към техни контрагенти става след задължителна проверка дали последните имат неплатени публични задължения  като данъци, осигуровки  или задължения към Агенция „Митници“. За последната година и половина по този начин са събрани близо 300 млн. лева забавени плащания към бюджета. От фирмите, регистрирани във Видинска област, по този ред са събрани 4,7 млн. лева просрочени задължения към държавата."

С последните промени, приети от правителството, е намален прагът, над който задължително се извършва проверка за задължения. От 100 000 лева, както беше до сега, той вече е  30 000 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва фестивалът "Кукурузени усмивки" в Селановци

Над 700 участници ще се изявят на сцената на започващия днес Международен фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки" във врачанското село Селановци . Официалното откриване на 17-тото издание е от 13:00 часа, каза секретарят на местното читалище Калинка Благоева . "Над 60 колектива са, от различните краища на България, но имаме един, който е за..

публикувано на 11.10.24 в 10:02

Пожар в депото за твърди битови отпадъци край Враца

Тази сутрин е възникнал пожар в една от клетките на депото за твърди битови отпадъци край Враца, съобщиха от общината.  Екипите на пожарната са на място и правят всичко възможно ситуацията да бъде овладяна бързо. Поривите на вятъра носят дим от пожара към града и това и причината за неприятната миризма над Враца в момента, посочиха от местната управа

публикувано на 11.10.24 в 09:07

Празник на старата градска песен организират във Враца

В предстоящото издание на Празника на старата градска песен "Мара Врачанка" ще се включат над 200 изпълнители от 35 групи, дуети и индивидуални изпълнители, съобщиха организаторите от общинската управа на Враца. Председател на журито е Бони Милчева, а членове – Димитър Панов и Анатоли Копчев. Събитието ще се проведе на 12 октомври от 10.30 часа в..

публикувано на 11.10.24 в 08:14
Северното сияние, заснето от с. Баница, Врачанско.

Ярко северно сияние наблюдаваха в Северозапада

Вечерно небе, силно обагрено в червено, е наблюдавано снощи на различни места в област Враца. Потребители на социална мрежа в Козлодуй и с. Баница, община Враца са публикували снимки на атмосферното явление. То е наблюдавано в северна част на небосклона за кратко час преди полунощ. За северното сияние съобщават в социалните мрежи и жители на Кула,..

публикувано на 11.10.24 в 07:55

Снимката на 10 октомври 2024 година

Общинският съвет по наркотичните вещества  във Видин  и превантивно-информационният център към него дариха комбиниран фитнес уред на Спортен клуб по кану-каяк "Бдин 77". Инициативата е по повод Световния ден на психичното здраве, който се отбелязва днес, 10 октомври. Във Врачанско се готвят за  зимата .   Осигурени са нужните количества..

публикувано на 10.10.24 в 18:05

Три монтански села все още са на воден режим

Три населени места в област Монтана остават на воден режим. В други девет мярката е премахната. По едно село в три общини в региона вода продължава да се подава по график. На режим остават Горна Вереница, община Монтана, Мокреш, община Вълчедръм и Равна в община Чипровци. В девет, които през август бе въведен режим, е премахнат. От ВиК-Монтана..

публикувано на 10.10.24 в 16:03

Във Видин отбелязват Световния ден на психичното здраве

Поредица от събития организира Общинският съвет по наркотичните вещества във Видин по повод Световния ден на психичното здраве , който отбелязваме днес, 10 октомври. В регионалната  библиотека психологът Мартин Лишков проведе беседа с единайсетокласници от училище "Петко Р. Славейков". "Задачата беше да разберат как да се грижим за..

публикувано на 10.10.24 в 15:26