Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 август 2016 година

"Във Видин сме, за да видим какво е състоянието на настилката на централния площад, а тя е емблематична за града", каза Борислав Игнатов, председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България и отправи своя въпрос към кмета Огнян Ценков: "Ако има такава техническа възможност и документална възможност, да запазите настилката с тази си шарка, тя да бъде ремонтирана на местата, където трябва, да бъде прокарана инфраструктурата под нея и същевременно да запазите финансирането без никакви проблеми, бихте ли направили това или не?" И отговорът на кмета на Видин: "Категорично бихме го направили, но мисля че отговорът на този въпрос е даден от проектантите, които са тук и които са Ваши колеги." "Проектантите не са се съобразили с тази настилка, те я премахват", каза Борислав Игнатов и допълни: "Това, което ние можем да помогнем като експерти, е да Ви кажем дали има такова техническо решение или да Ви покажем начина, по който това може да се направи документално, ако Вие имате желание. Това е и целта на нашето посещение, нищо повече." Поводът за днешната среща е протестът на архитектите срещу проекта за обновяване на пешеходната зона във Видин, който предвижда премахване на съществуващата настилка и направа на нова. Всички гледни точки очаквайте утре в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН след 9 часа.

Движението по площад "Св. Софроний Врачански" във Враца се възстановява от сряда, 31 август, в 04:00 часа, съобщават от Общината. Цялостното възстановяване на асфалтовата настилка там е завършено, с изключение на няколко квадратни метра по ул. "Ал. Стамболийски", които ще бъдат изпълнени днес, 29 август. Предвид технологичните изисквания, движението на моторни превозни средства в северната половина на площада ще остане частично ограничено до края на деня, допълват от местната управа.

Регионалната лаборатория в Плевен към Изпълнителната агенция по околна среда- София провери параметрите, характеризиращи качеството на атмосферния въздух въвВраца с мобилна автоматична станция, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Резултатите от проверката за вредни вещества (замърсители) показаха, че няма превишения на пределно допустимите концентрации, съобщават от екоинспекцията в града под Околчица. Измерванията се проведоха за период от 3 денонощия, считано от 16 часа на 24 до 16 часа на 27 август. Пунктът за мониторинг беше разположен в двора на училище "Давид Тодоров", ж. к. "Дъбника". Нови измервания с мобилна автоматична станция ще бъдат извършени за сравняване на резултатите, получени от извънредния мониторинг. Той беше предизвикан от зачестили сигнали и жалби от жители на Враца и околностите за неприятни миризми и замърсяване на въздуха.

36 зрелостници се явиха на поправителната матура по български език и литература във Видин тази сутрин. Изпитът започна нормално, всички явили се работят, каза в началото на изпитния ден началникът на Регионалното управление по образованието Марийка Василева. До поправителната матура бяха допуснати 53-ма зрелостници, 17 не са се явили по различни причини. Изпитът се проведе в Математическата гимназия във Видин. Утре е вторият поправителен изпит. Заявления за допускане до него са подали 92-ма зрелостници. 57 ще пишат по география, а останалите - по биология. Един зрелостник не е допуснат.

117 зрелостници се явиха днес на поправителна матура по български език и литература във Врачанска област, съобщи началникът на Регионалното управление по образование в града под Околчица Галина Евденова. Това е с 30 души по-малко от хората, които е трябвало да бъдат на изпита. Скъсаните на първата сесия са били 147. Зрелостниците, които днес се явиха на матура по български език и литература, писаха съчинение върху стихотворението на Христо Ботев "Към брата си".

Община Козлодуй организира дарителска акция за събиране на дрехи и обувки за децата на нуждаещите се родители. Поводът е наближаването на новата учебната година. От местната управа призовават всички, които искат да се включат в благотворителния акт, да дарят употребявани, но запазени или нови дрехи и обувки за деца и младежи до 16 години. Даренията ще бъдат приемани до 30 септември, в събирателния пункт на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Козлодуй, с адрес: ул. "Христо Ботев" № 13 в крайдунавския град.

Районният съд във Враца върна на прокуратурата обвинителния акт срещу братя Дамянови за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов. Съдът препоръча да бъдат отстранени нарушенията в акта и да се изготви качествено обвинение, съответстващо на процесуалния закон. В съдебното разпореждане е посочено, че някои от елементите на престъплението, за което е повдигнато обвинението, не са обосновани ясни факти, например - в обвинителния акт не са изяснени точно обидите, отправени от братя Дамянови срещу Тодор, а са посочени само общи формулировки. Съдът е установил още и разминаване между описаните действия на обвиняемите, травмите получени от момчето и заключенията на петорната съдебно медицинска експертиза. Именно тя показа, че Тодор е починал от сърдечно заболяване, въпреки множеството повърхностни рани от побоя.
Вчера, около 12.30 часа след получен сигнал служители на Районно управление-Кула извършили проверка в местността "Разсадника" и установили трима чужденци, съобщават от полицията във Видин. Същите са доведени в районното управление. Установена е самоличността им - 44-годишен гражданин на Иран, притежаващ регистрационна карта на бежанец и двамата му малолетни синове. На мъжа е съставен протокол по Закона за МВР, след което тримата са освободени и изведени от обслужваната територия.

Криводол отбеляза 47 години от обявяването си за град. На 29 август през 1969 г. Министерският съвет издава указ, в който населеното място придобива градски статут. През изминалите години Криводол се утвърди като общински център на 13 села. Тържеството започна с издигане на знамето на общината, което извърши под съпровода на химна кметът Петър Данчев. Преди това фолклорна трупа от Бойчиновци поздрави множеството, което се беше събрало на централния площад, а отец Николай Конов отслужи водосвет. Етнографска сбирка, посветена на 30-годишнината на историческия музей в Криводол, беше открита по-късно.

Остава по-малко от седмица до началото на Международния фолклорен фестивал "Балканът пее и танцува" в Берковица.Тази година културното събитие ще се проведе на 3 и 4 септември и ще стане част от големите тържества за празника на града- 8 септември. Фестивалът отново ще се проведе на външната сцена на читалището в Градската градина. Очакват се над 600 участници - от Северозапада, областите Ловеч, Плевен, София, Велико Търново. Организатори на фестивала са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов 1872". Целта на събитието е популяризиране на българския фолклор - градски, автентичен и обработен. От години този празник на традицията се превърна в един от културните символи на Берковица.

Солисти на певческа група "Пъстренец Jr." към Младежкия дом в Монтана взеха участие в лятното училище по народно пеене "Родопи 2016". Те преминаха през интензивно обучение под ръководството на проф. д-р Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив. По време на майсторския клас по народно пеене, който се проведе в село Марково край Пловдив, младите фолклорни таланти обогатиха репертоара си с нови песни от различни етнографски области и усъвършенстваха вокалната си техника, допълват от Младежкия дом. "Тазгодишното издание на майсторския клас беше изключително ползотворно, защото децата бяха много амбициозни и мотивирани"- каза ръководителят на "Пъстренец Jr." Асен Асенов, чиято заслуга е организирането на лятното училище по народно пеене.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва фестивалът "Кукурузени усмивки" в Селановци

Над 700 участници ще се изявят на сцената на започващия днес Международен фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки" във врачанското село Селановци . Официалното откриване на 17-тото издание е от 13:00 часа, каза секретарят на местното читалище Калинка Благоева . "Над 60 колектива са, от различните краища на България, но имаме един, който е за..

публикувано на 11.10.24 в 10:02

Пожар в депото за твърди битови отпадъци край Враца

Тази сутрин е възникнал пожар в една от клетките на депото за твърди битови отпадъци край Враца, съобщиха от общината.  Екипите на пожарната са на място и правят всичко възможно ситуацията да бъде овладяна бързо. Поривите на вятъра носят дим от пожара към града и това и причината за неприятната миризма над Враца в момента, посочиха от местната управа

публикувано на 11.10.24 в 09:07

Празник на старата градска песен организират във Враца

В предстоящото издание на Празника на старата градска песен "Мара Врачанка" ще се включат над 200 изпълнители от 35 групи, дуети и индивидуални изпълнители, съобщиха организаторите от общинската управа на Враца. Председател на журито е Бони Милчева, а членове – Димитър Панов и Анатоли Копчев. Събитието ще се проведе на 12 октомври от 10.30 часа в..

публикувано на 11.10.24 в 08:14
Северното сияние, заснето от с. Баница, Врачанско.

Ярко северно сияние наблюдаваха в Северозапада

Вечерно небе, силно обагрено в червено, е наблюдавано снощи на различни места в област Враца. Потребители на социална мрежа в Козлодуй и с. Баница, община Враца са публикували снимки на атмосферното явление. То е наблюдавано в северна част на небосклона за кратко час преди полунощ. За северното сияние съобщават в социалните мрежи и жители на Кула,..

публикувано на 11.10.24 в 07:55

Снимката на 10 октомври 2024 година

Общинският съвет по наркотичните вещества  във Видин  и превантивно-информационният център към него дариха комбиниран фитнес уред на Спортен клуб по кану-каяк "Бдин 77". Инициативата е по повод Световния ден на психичното здраве, който се отбелязва днес, 10 октомври. Във Врачанско се готвят за  зимата .   Осигурени са нужните количества..

публикувано на 10.10.24 в 18:05

Три монтански села все още са на воден режим

Три населени места в област Монтана остават на воден режим. В други девет мярката е премахната. По едно село в три общини в региона вода продължава да се подава по график. На режим остават Горна Вереница, община Монтана, Мокреш, община Вълчедръм и Равна в община Чипровци. В девет, които през август бе въведен режим, е премахнат. От ВиК-Монтана..

публикувано на 10.10.24 в 16:03

Във Видин отбелязват Световния ден на психичното здраве

Поредица от събития организира Общинският съвет по наркотичните вещества във Видин по повод Световния ден на психичното здраве , който отбелязваме днес, 10 октомври. В регионалната  библиотека психологът Мартин Лишков проведе беседа с единайсетокласници от училище "Петко Р. Славейков". "Задачата беше да разберат как да се грижим за..

публикувано на 10.10.24 в 15:26