Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници пренасочиха пари от капиталовите разходи на Община Видин за Арбитраж

Ремонтът на улици и междублокови пространства пак ще почака

2
Снимка: Колаж Радио ВИДИН

Промени в средствата, предвидени за капиталови  разходи на Община Видин, ще осигурят необходимите 620 хиляди лева за арбитражно дело срещу бившия изпълнител на проекта за пречиствателна станция за отпадъчни води. Мярката бе одобрена с мнозинство от общинските съветници на днешното редовно заседание на Общински съвет Видин.

С Решението 511 хиляди лева, предвидени за ремонти на пътни отсечки и благоустрояване на междублокови пространства в града и още 111 хиляди лева за реконструкция на парк "Рова" и уличното осветление ще бъдат пренасочени за провеждане на арбитражно производство. То е заради претенцията на Общината срещу Дружество по закона за задълженията и договорите "ПОНС - ВАБАГ - ЕКО - Видин 2013", с което през 2013 г. Община Видин е сключила договор за изпълнение на проектиране, доставки на оборудване и материали, строително-монтажни работи, пускане в експлоатация и отстраняване на дефекти на Пречиствателна станция за отпадни води. До прекратяването на Договора в началото на 2016 година, заради нарушаване на съществени договорни разпоредби и неизпълнение на ключови дейности, Община Видин е привела на Дружеството над 6 200 000 лева.

Решението за промените в капиталовите разходи на Община Видин беше подкрепено и от опозиционни съветници от групата на  "Единни за промяна", за което кметът Огнян Ценков благодари:

"Това беше предложението за осигуряване на средства за явяване на Община Видин на Арбитражен съд, във връзка с нашите претенции, които ние имаме спрямо Изпълнителя, Консорциума, с когото сме прекратили Договора за изграждането на Пречиствателната станция. Те показаха едно рационално мислене, въпреки, че са опозиция, гласуваха по съвест и част от тях подкрепиха именно това предложение, което беше необходимо, за да можем да предприемем действия за осигуряване на финансов ресурс за процесуално представяне на Община Видин при провеждане на Арбитраж, във връзка с Изпълнителя, с който ние сме прекратили Договора."

От групата на БСП още преди заседанието заявиха, че са против пренасочването на средствата за ремонти, които вече са били гласувани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 12 септември 2024 година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни  мерки  в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя".  Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов. Към момента не са постъпвали сигнали за купуване на гласове преди предсрочните..

публикувано на 12.09.24 в 18:05

Патриарх Даниил ще отслужи заупокойна литургия за митрополит Дометиан във Видин

На 18 септември се навършват 7 години от кончината на Видинския митрополит Дометиан. По този повод на 21.09.2024 г. (събота) от 09:30 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин ще бъде отслужена з аупокойна Света Литургия,  съобщават от Видинска митрополия.  От 11:00 ч. в храма ще се отслужи панихида, а от  11:30 ч. ще се отслужи Трисагий на гроба..

публикувано на 12.09.24 в 17:03

Опожарената църква във Вършец е с нов покрив

С нов покрив е храм „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“ във Вършец. Църквата изгоря в нощта преди Цветница миналата година. С дарения храмът, строен преди 150 години, ще бъде възстановен. С нов покрив и камбанария е църквата „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“. С това завършва първият етап от реконструкцията на храма,..

публикувано на 12.09.24 в 16:37
Главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор

"Пътна полиция" във Видин засилва контрола заради предстоящата учебна година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни мерки в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя" . Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов : "По време на първия учебен ден ще има засилено полицейско присъствие в районите..

публикувано на 12.09.24 в 14:57

Продължава жътвата на пролетници в община Мездра

По данни на Общинска служба „Земеделие” - Мездра комбайните прибират реколтата от пролетници. 18850 дка са засети с царевица и 9537 дка - със слънчоглед, но заради сушата стопаните очакват ниски добиви.  Средно по 486 килограма пшеница от декар са ожънати в общината. С културата бяха засети 19880 дка.  600 кг от декар е средният добив при ечемика, а..

публикувано на 12.09.24 в 14:38

Участници в Детската академия за спорт и превенция в Кула получиха награди

Наградиха участниците от тазгодишното издание на  Детската академия за спорт и превенция в Кула . Тя се организира съвместно от Районното управление на МВР, Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, общинската администрация, Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, СУ "Васил Левски"..

публикувано на 12.09.24 в 14:30

Новият сезон на кукления театър в Монтана започва с премиера

Една от най-обичаните приказки на А. С. Пушкин „Рибарят и златната рибка” е най-новото заглавие в афиша на Куклен театър „Патилан” - Монтана, съобщават от културната институция. Премиерните представления ще са на 13 септември, петък, от 18:00 часа и на 14 септември, събота, от 11:00 часа. Автори и режисьори на спектакъла са Христина и Симеон Тодоров...

публикувано на 12.09.24 в 13:00