Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинската болница въвежда прием с пръстов идентификатор от октомври

Снимка: НЗОК

Четири устройства за пръстова идентификация е закупила видинската болница "Св. Петка". С тях от 1 октомври лечебното заведение ще работи по новата регистрационна система за здравноосигурителни събития, която генерира уникален идентификационен номер на всеки здравноосигурен при постъпване за лечение. Това обясни главният експерт в Районна здравноосигурителна каса -Видин Десислава Петрова:

"При поставяне на пръста върху устройството се отнема елемент от информацията от самия пръст. Засича се много малка част от един квадрант от пръста. Той е достатъчен, за да ни идентифицира като отделно лице и от него да бъде извлечен уникален код, който оттук нататък ще важи за нас като здравноосигурено лице, но не е достатъчен, за да се генерира цял пръстов отпечатък."

СнимкаПри невъзможност регистрацията да се извърши с пръстов идентификатор вариантите са няколко, обясни Десислава Петрова:

"При новородено бебе има вариант - регистрира се родителят. Същото се отнася и за малолетните лица. Напълно недееспособно лице се вписва с неговото ЕГН и се регистрира придружителят. Когато лицето е непълнолетно и при частично недееспособните лица, имаме регистрация и на лицето, и на придружителя. Когато регистрацията с пръстов идентификатор не може да бъде извършена поради медицински или технически причини, лицето се регистрира само с ЕГН."

Четците на лични карти, които бяха въведени в болниците през миналата година, също ще продължат да се използват.

Целта на новата регистрационна система с пръстов идентификатор е създаване на актуален регистър на здравноосигурените лица в страната, предотвратяване на случаите на отчитане на неизвършена дейност и прозрачност на плащанията, които здравната каса прави за лечебните заведения, добави експертът.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Монтана чества Деня на независимостта с концерт на 4 творчески формации

Монтана ще отбележи Деня на независимостта на България с празничен концерт, съобщават от Общината. Той ще започне в 10:00 часа н а 22 септември 2024 г. Събитието ще се проведе на откритата сцена на площад „Жеравица “.При неблагоприятни метеорологични условия то ще се състои в Народно читалище „Разум 1883“. В концерта, с който..

публикувано на 13.09.24 в 10:44

Кола удари автобус в ломско село

Шофьор на лек автомобил е пострадал след сблъсък с автобус в ломското село Ковачица . Инцидентът е станал вчера, 12 септември, около 07:00 часа. Пострадалият е 47-годишен местен жител, който е оставен за наблюдение в болницата с фрактура на ръката.  До катастрофата се стигнало, след като на прав участък шофьорът на лекия автомобил не оставил..

публикувано на 13.09.24 в 09:46

Намаляват първокласниците в област Монтана

913 първолаци ще прекрачат прага на училищата в област Монтана в понеделник, 16 септември. Спрямо миналата учебна година броят им намалява с 39.  Към 60 по-малко ще бъдат и учениците в региона. На 16 септември в класните стаи ще влязат общо 11 395 ученици, съобщават от Регионалното управление на образованието в Монтана. В 58 училища ще започне..

публикувано на 13.09.24 в 09:10

Изнесени пунктове за помощ при сдвояване към еЗдраве

Продължава кампанията на Министерството на здравеопазването за популяризиране на мобилното приложение еЗдраве и осигуряване на достъп на гражданите до здравните им досиета и възможността да се случи това без електронен подпис, а чрез издаване на т.нар  QR-код от упълномощени служители на Регионалните здравни инспекции /РЗИ/.  В рамките на кампанията..

публикувано на 13.09.24 в 08:22

Жълт код за интензивни валежи в Западна България

Жълт код за интензивни валежи е обявен за 6 области в Западна България - Видин, Монтана, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.  Очакват се количества между 20 и 35 литра на квадратен метър.  Днес преди обяд над повечето райони ще бъде предимно слънчево. Облачността от запад ще се увеличава. Около и след обяд на много места в Западна..

публикувано на 13.09.24 в 07:52

Снимката на 12 септември 2024 година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни  мерки  в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя".  Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов. Към момента не са постъпвали сигнали за купуване на гласове преди предсрочните..

публикувано на 12.09.24 в 18:05

Патриарх Даниил ще отслужи заупокойна литургия за митрополит Дометиан във Видин

На 18 септември се навършват 7 години от кончината на Видинския митрополит Дометиан. По този повод на 21.09.2024 г. (събота) от 09:30 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин ще бъде отслужена з аупокойна Света Литургия,  съобщават от Видинска митрополия.  От 11:00 ч. в храма ще се отслужи панихида, а от  11:30 ч. ще се отслужи Трисагий на гроба..

публикувано на 12.09.24 в 17:03