Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Игнажден се гадае по първия гост

На Игнажден, 20 декември, се почита паметта на свети Игнатий Богоносец. С този ден започват коледните празници. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Най-характерен за празника е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден, се гадае каква ще бъде и следващата година. Още за народните обичаи разказва етнографът от Регионалния исторически музей във Видин Десислава Божидарова:

"Този ден е ден като всички останали. Всеки много зорко следи най- важното кой пръв ще посети дома. Според това какъв човек дойде в твоя дом дали е добър, или лош, дали е благоразположен или завистлив - такава ще ти бъде и годината. Хората в миналото дори са си пожелавали кой да им дойде пръв на гости и дори са го канели да ги посети на Игнажден като са го калесвали като на сватба. Носят му дар с бъклица и го канят на Игнажден да им дойде на гости, защото вярват, че ако този човек посети дома им цялата година ще бъде хубава. Полазникът, защото полазник се нарича, този който идва за пръв път на Игнажден в дома ти, трябва да извърши няколко ритуални действия. Той влиза в дома, без да каже нищо, взима шумки дъбови, до всяко огнище е имало наръч дъбови шумки, и ги слага в огнището, за да има много искрици. Ако няма искрици, той разжарва огнището, като пожелава да се раждат много теленца, агънца, пиленца. Да има приплод в къщата."   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изнесени пунктове за помощ при сдвояване към еЗдраве

Продължава кампанията на Министерството на здравеопазването за популяризиране на мобилното приложение еЗдраве и осигуряване на достъп на гражданите до здравните им досиета и възможността да се случи това без електронен подпис, а чрез издаване на т.нар  QR-код от упълномощени служители на Регионалните здравни инспекции /РЗИ/.  В рамките на кампанията..

публикувано на 13.09.24 в 08:22

Жълт код за интензивни валежи в Западна България

Жълт код за интензивни валежи е обявен за 6 области в Западна България - Видин, Монтана, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.  Очакват се количества между 20 и 35 литра на квадратен метър.  Днес преди обяд над повечето райони ще бъде предимно слънчево. Облачността от запад ще се увеличава. Около и след обяд на много места в Западна..

публикувано на 13.09.24 в 07:52

Снимката на 12 септември 2024 година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни  мерки  в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя".  Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов. Към момента не са постъпвали сигнали за купуване на гласове преди предсрочните..

публикувано на 12.09.24 в 18:05

Патриарх Даниил ще отслужи заупокойна литургия за митрополит Дометиан във Видин

На 18 септември се навършват 7 години от кончината на Видинския митрополит Дометиан. По този повод на 21.09.2024 г. (събота) от 09:30 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин ще бъде отслужена з аупокойна Света Литургия,  съобщават от Видинска митрополия.  От 11:00 ч. в храма ще се отслужи панихида, а от  11:30 ч. ще се отслужи Трисагий на гроба..

публикувано на 12.09.24 в 17:03

Опожарената църква във Вършец е с нов покрив

С нов покрив е храм „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“ във Вършец. Църквата изгоря в нощта преди Цветница миналата година. С дарения храмът, строен преди 150 години, ще бъде възстановен. С нов покрив и камбанария е църквата „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“. С това завършва първият етап от реконструкцията на храма,..

публикувано на 12.09.24 в 16:37
Главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор

"Пътна полиция" във Видин засилва контрола заради предстоящата учебна година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни мерки в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя" . Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов : "По време на първия учебен ден ще има засилено полицейско присъствие в районите..

публикувано на 12.09.24 в 14:57

Продължава жътвата на пролетници в община Мездра

По данни на Общинска служба „Земеделие” - Мездра комбайните прибират реколтата от пролетници. 18850 дка са засети с царевица и 9537 дка - със слънчоглед, но заради сушата стопаните очакват ниски добиви.  Средно по 486 килограма пшеница от декар са ожънати в общината. С културата бяха засети 19880 дка.  600 кг от декар е средният добив при ечемика, а..

публикувано на 12.09.24 в 14:38