Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински математици се класираха за национално състезание по български език и литература

Снимка: Росен Ракаджиев

17 ученици от Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" се класираха за финалния етап през февруари догодина на Националното състезание по български език и литература, което се организира за пета поредна година от Сдружение на учителите филолози „Любословие”. Това съобщават от учебното заведение. 
Александър Стефанов се класира за финалния кръг с първи резултат в страната при дванадесетокласниците. Деян Емилов е с втори резултат при десетокласниците. Анна-Мария Дамянова също е втора в страната в групата на 8-ми клас, а Габриел Джоджев е четвърти при седмокласниците.

До националния кръг на състезанието достигнаха:

12. клас

Александър Стефанов  ППМГ "Екзарх Антим I"  Видин

Стоян Стоянов  ППМГ "Екзарх Антим I"  Видин

11. клас

Борислава Чотрева  ПМГ "Екзарх Антим I"  Видин

10. клас

Деян Емилов    ПМГ "Екзарх Антим I"  Видин

Надежда Францева  ПМГ "Екзарх Антим I"  Видин

Биляна Борисова    ПМГ "Екзарх Антим I"  Видин

8. клас

Анна-Мария Дамянова  ППМГ "Екзарх Антим I"  Видин

Дилмана Младенова  ППМГ "Екзарх Антим I"  Видин

Цветина Гошова  ППМГ "Екзарх Антим I"  Видин

7. клас

Габриел Джоджев  ППМГ "Екзарх Антим I"  Видин

Десислава Христова  ППМГ "Екзарх Антим I"  Видин

Михаил Николов  ППМГ "Екзарх Антим I"  Видин

6. клас

Радослав Попов   ППМГ "Екзарх Антим І"  Видин

Елена Радулова  ППМГ "Екзарх Антим І"  Видин

5. клас

Гергана Димитрова  ППМГ "Екзарх Антим І"  Видин

Християна Страхилова  ППМГ "Екзарх Антим І"  Видин

Лилия Боянова  ППМГ "Екзарх Антим І"  Видин

Добрите резултати са плод на усилията и възможностите на учениците от Видинската математическа, както и от работата на учителите по български език и литература - Милена Георгиева, Ваня Минева, Веска Райкова и Валентина Бурдашка, допълват от учебното заведение.

Целта на националното състезание е да се проверят уменията на учениците за разбиране, осмисляне и използване на информация от текст, както и за създаване на писмен текст по конкретна задача. Проверката на функционалната грамотност на учениците е една от целите в работата на Сдружението.

Надпреварата се провежда в два кръга:

I кръг – на 23 ноември 2016 г.;

II финален кръг – на 22 февруари 2017 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

АЕЦ "Козлодуй" ще отбележи 50-годишнина

На 4 септември 2024 г. се навършват 50 години от официалното откриване на атомната електроцентрала „Козлодуй” , съобщават оттам. В този ден юбилеят ще бъде отбелязан с празничен концерт, който ще започне в 11:00 часа в Ботев парк в крайдунавския град. През 1974 г. пускът на АЕЦ „Козлодуй” поставя началото на ядрената енергетика в..

публикувано на 23.08.24 в 14:31

Започва панаирът във Видин

Видинският панаир започва днес, 23 август и ще продължи до 31 август. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители както и при предишните издания, посочват от Община Видин. Посетителите ще имат възможност да гледат и изпълненията и на АНПТ „Дунав“, Градски духов оркестър и самодейни състави от..

публикувано на 23.08.24 в 13:00
Снимката е илюстративна

Стартира ремонт на водопроводна мрежа във Вършец

Реконструкция на водопроводна и улична мрежа започва във Вършец .  Водопроводът ще бъде ремонтиран в участъка от кръстовището с ул. "Янко Сакъзов" до кръстовището с ул. "Александър Стамболийски" с приблизителна дължина 425 м.  Проектът включва монтаж на три надземни пожарни хидранта и реконструкция на всички сградни водопроводни отклонения...

публикувано на 23.08.24 в 12:30

Пет села в община Видин ще бъдат без вода заради ремонт

Видинските села  Гомотарци , Кошава , Сланотрън , Кутово и Антимово ще бъдат без вода на 26 август , понеделник, от 08:00 до 20:00 часа, съобщиха от "ВиК"-Видин. Водоподаването ще бъде преустановено заради извършване на строително-монтажни работи, изграждане на връзки между новоизграден и съществуващ водопровод и подмяна на спирателни кранове, на..

публикувано на 23.08.24 в 12:11

Воден режим е въведен в четири села в община Мездра

По предложение на „ВиК“ ООД - Враца, със заповед на кмета на община Мездра Иван Аспарухов е въведен режим на водоснабдяване и водоползване в четири съставни села на общината: Лик, Ослен Криводол, Лютиброд и Ребърково, съобщават от общинската администрация. Въведеното режимно водоснабдяване (режим на водоползване) в горепосочените населени места е,..

публикувано на 23.08.24 в 12:05

Двама души са задържани за телефонни измами във Врачанско

Двама жители на плевенското село Бреница, на 22 и 25-годишна възраст, са задържани за две телефонни измами във Врачанско . Потърпевши са възрастни хора от село Хърлец и град Мизия. 83-годишна жена е дала на измамниците 2 500 лева, а възрастен мъж им е предоставил 2 300 лева. Образувани са досъдебни производства. 

публикувано на 23.08.24 в 11:40

Общинският съвет във Враца ще гласува удължаване на социална услуга

Местната управа на Враца иска да създаде специализирана социална услуга „Общностен център за деца и семейства” , която да е делегирана държавна дейност. Темата ще бъде обсъдена във вторник (27 август) по време на редовното заседание на Общинския съвет. В докладната си до местните съветници заместник-кметът Александър Владимиров припомня,..

публикувано на 23.08.24 в 11:20