Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расово- с претенции за модерно европейско село

7
Снимка: радио Видин
Село Расово е част от община Медковец и е едно от големите населени места в околностите. Историята му датира от 12-14 в. пр. н.е., когато по тези земи се заселило тракийското племе мизи. Останки от това време са трите могили по върха източно от селото, както и трите исторически окопа около Расово. Населението днес е малко над 1000 души. Анжела Каменова разговаря с някои от хората, за да научи какво ги вълнува и какви са проблемите им. В общи линии, те констатираха демографския срив, безработицата и разсъждаваха върху това- какво донесе на Северозапада демокрацията.


Снимка"Нямаме къде да се събираме, на топло, пенсионерският клуб не винаги работи. Лошо още е, че младите и те няма къде да работят и къде да се събират вечер. Нямаме заведение като хората. Иначе сме хубаво, голямо село, с детска градина, училище, дори зъболекарски кабинет. Но работа няма, затвориха заводите и цеховете..."
- разказаха жителите на селото.


Амбицията на кметския екип е да се работи за осъществяването на идеята- селото да придобие модерен, европейски вид. Кметът на Расово Веромир Спасов, заедно с общинския кмет на Медковец, са подготвили 4 проекта- за ремонт на улици, за асфалтиране на пътища, ремонт на църквата в селото и местното читалище, които чакат одобрение. Кметът на селото се хвали и с постигнатото до момента- открили стоматологичен кабинет, поставили банкомат за удобство на хората. Работи и по въпроса за социалните дейности в Расово- обещава догодина тук да има Дневен център за стари хора.


Снимка"Изпращаме една успешна година. Успяхме да изчистим добре селото и да работим по озеленяване. Открихме стоматологичен кабинет още миналата зима. Отколешна мечта на жителите ни и на съседните ни села бе да има банкомат, откъдето да теглят пари, за да не ходят до общината или до Лом и Монтана.Успяхме заедно с кмета на община Медковец Венцислав Евгениев да подготвим 4 проекта по Програмата за развитие на селските райони и 3 проекта за читалищата в Медковец, Расово и Аспарухово. Внесени са в Държавен фон "Земеделие" и силно се надявам, че ще минат"
- казва кметът Веромир Спасов.


В Расово имат детска градина и училище. Хвалят се с добрите условия, които има за децата в двете учебни заведения. Детската градина се посещава от 30 деца, с тенденция броят им да се увеличава, тъй като идват от околните села Аспарухово и Пишурка. 130 са учениците в ОУ "Хр. Ботев". Гордост за Расово е и едноименният им футболен отбор, чиято дейност е възстановена с общите усилия на местните спортни дейци, каза още кметът Веромир Спасов. 


Безработицата е най-големият бич за целия български Северозапад, както и за хората в Расово. Мечтата на кмета е някога, при други условия, отново да се възстанови дейността на някогашното звено за стопанска дейност и услуги, в което работели над 40 души. Отглеждали тютюн, зеленчуци, занимавали се и с рибовъдство.

На финала на разговора ни с кмета на Расово стигаме и до празниците. Как се подготвят там, има ли коледен дух и какво си пожелават:


"Тази година ще имаме духова музика за Нова година,томбола с изненади и изпълнения на нашите състави - двете ни певчески групи. С настъпването на празниците желая на всички жители на Расово много здраве, късмет, щастие и всички да бъдем заедно като едно голямо семейство и да решаваме сплотено проблемите, които имаме." допълни Веромир Спасов.


Още за Расово може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26