Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С кръста за здраве в снежния Йордановден (снимки+видео)

| обновено на 06.01.17 в 17:19
25
Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

20 души бяха записани за участие в ритуала по спасяването на кръста на Богоявление във Видин. Пръв до него стигна 17-годишният Николай Даниелов, който е ученик в град Димово. В ритуала по спасяването на кръста участва за трети път. 

"Да хвана кръста- това ми беше мечтата", каза Николай.

Богоявленски водосвет край крепостта „Баба Вида“ във Видин отслужи епископ Поликарп. Той хвърли и кръста във водите на Дунав. На Николай епископът пожела здраве:
 
"Да го занесеш при приятели близки и да ти е здрава и пълна годината. Жив и здрав да си!"

За участниците в ритуала по спасяването на кръста от Община Видин беше осигурена парична награда. На място имаше спасители, медицински екип, служители на Областната дирекция на МВР, "Пожарна безопасност и защита на населението" и Гранична полиция. 

Доброволци от Българския червен кръст раздаваха топъл чай за участниците в ритуала, съобщи директорът на Областния съвет на организацията Цветелина Петрова:

Николай Даниелов спаси кръста във Видин, Снимка: Светослав Цветанов"От Българския червен кръст за днешния празник са подсигурени спасителите, които да обезопасяват скачащите в река Дунав, а доброволците раздават топъл чай."

376 души носят името Йордан в община Видин. Най-възрастният от тях е 90- годишен. 217  са жените,  кръстени Йорданка.

Двама смелчаци с едно име – Мартин, хванаха кръста в студените води на Дунав в Новоселска община, предаде сътрудникът ни Светла Бондова. 

Мартин хвана кръста в Ново село, Снимка: Светла БондоваТова стана при минус 6 градуса, снеговалеж и слаб вятър. Ритуалът в с. Флорентин започна в 9.00 ч. Там желаещите да спасят кръста бяха трима. Пръв до него стигна Мартин, който е студент в Благоевград. В 10 часа пред голямата църква „Успение Богородично” в Ново село засвири духовата музика. На хорото, освен самодейците, се хванаха за здраве именици и рожденици. Литийното шествие се отправи към централния плаж, където отец Мариян извърши водосвет. Само един новоселянин пожела да се хвърли за кръста и това бе Мартин, на 31 години.

Владислав Илиев стигна пръв до кръста във Враца, Снимка: Община Враца25-годишният Владислав Илиев извади кръста във Враца, който беше хвърлен за четвърта поредна година на Йордановден във водите на река Лева, съобщава Жоро Александров. Ритуалът беше организиран от общинската управа, а в него се включиха 20-ина мъже от Враца и с. Згориград.


„За първи път скачам за кръста и ще продължавам да вземам участие в ритуала всяка година“, каза победителят. Кметът на Враца Калин Каменов пожела на младия мъж здраве, успешна година, добри дела и наследници и му връчи финансов подарък в размер на 100 лв. и бутилка вино. Владислав Илиев получи и поздравления от зам.-кмета на Петя Долапчиева.


Празникът, който се организира със съдействието на Врачанска митрополия и НЧ „Развитие-1869“, започна с изпълнения на духовия оркестър към читалището. Водосвет за здраве бе отслужен от отец Владислав, а в ледените води на река Лева се изви мъжко хоро. Всички участници в ритуала получиха подарък – бутилка вино и тениски с лика на Христо Ботев.


Ритуалът се проведе при температура на въздуха минус 7 градуса по Целзий и непрекъснат снеговалеж, които не уплашиха около 200 зяпачи.


19-годишният Стивън Цветков извади кръста на Богоявление в Монтана, съобщава сътрудникът ни Любо Андреев. Младежът е бивш ученик на строителната гимназия, сега е студент във военно – морското училище във Варна. Литийното шествие тръгна от църквата «Св. Св. Кирил и Методий», за да стигне до езерото «Монтанензиум». Водолази от Гражданска защита трябваше да разбият замръзналите води на езерото, за да може да се изпълни ритуалът. 35 смелчаци се хвърлиха, за да извадят реликвата. Пръв до кръста стигна Стивън Цветков. Той получи 150 лева от кмета на Монтана Златко Живков. За останалите участници имаше поощрителни награди.


Стивън Цветков е късметлията в Монтана, Снимка: Община Монтана"Да завърша успешно и всички да са живи и здрави", си пожела Стивън.


Ивайло Янев от Лом извади кръста от водите на Дунав в традиционния богоявленски ритуал, съобщава Владимир Недев. Той получи парична премия от 100 лв., осигурена от Общината. Ивайло, който е на 19 години, си пожела късмет и много успехи през годината. Останалите десет мъже, участвали в надпреварата, бяха наградени с по 50 лв. Паричните премии връчи кметът Пенка Пенкова, която пожела на смелчаците здраве и късмет. Освен това кметът поздрави ломчани с празника:

„Честит празник! Пожелавам ви здрава и успешна година! Нека този свят ден да ни даде здраве и сила. Да бъдем по-добри и по-смирени, а на всички именици пожелавам да са здрави, късметлии и да носят с гордост и чест името си!”

Ивайло Янев с кръста в Лом, Снимка: Владимир НедевПо традиция Йордановден се проведе в Дунавския парк, в района на понтон №2, където се отслужи Богоявленският водосвет и се извърши ритуалът по изваждане на кръста от водите на река Дунав. 


Само двама бяха смелчаците, скочили в ледения Искър за Богоявленския кръст в Мездра, съобщи Петко Котларски. По-бърз беше 30-годишният животновъд Косто Кръстев. Вторият смелчага бе 24-годишният Десислав Манчев, който работи като рехабилитатор в Сърдечната болница в Мездра. Спелеоложката Рая Попова сурвака двамата за здраве. "Спасилият" кръста Косто Кръстев бе възнаграден със 100 лева от Църковното настоятелство при храм "Свети Георги Победоносец", а неговият подгласник получи 50 лева.


27-годишният Владимир Петров извади кръста от река Златица в мездренското село Зверино. Ритуалът се възстановява в населеното място след 55 години. 20 души се хвърлиха след кръста. Участниците се хванаха на мъжко хоро в ледените води на реката. 

Владимир Петров извади кръста от река Златица в село Зверино. Снимка: Искрен Красимиров Личен архив"Емоцията е страхотна, тъй като след 55 години ние възраждаме тази прекрасна християнска и патриотична традиция... Пожелавам на всички българи да бъдат задружни, сплотени, защото когато сме единни, нищо и никой не може да ни спре", каза Борислав Радославов, инициатор на първото мъжко хоро в село Зверино.










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Части от Видин и села в общината остават без вода заради ремонт

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено утре, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в  селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово,  Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 01.10.24 в 13:11

Творци от Мездра ще почетат деня на поезията

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" организират втората си за новия сезон сбирка -  литературно четене по повод Деня на българската поезия, 1 октомври. Организаторите канят всички творци и любители на мереното слово. Литературната вечер ще се проведе днес, 1 октомври, от 17:30 часа в читалнята на..

публикувано на 01.10.24 в 12:53

Художници откриват традиционна изложба в Монтана

Изложба на художници от Монтана – „Есен 2024“ ще бъде открита днес, 1 октомври. Произведенията са подредени в галерия „Кутловица“.  Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана. „Есен 2024“ е озаглавена изложбата, която се открива в първия ден на октомври, съобщиха от дружеството на художниците..

публикувано на 01.10.24 в 12:41

Съдът осъди врачанин за грабеж на 45 лева от възрастна жена

Осъдиха на три години лишаване от свобода врачанин, който е нападнал и ограбил 82-годишна жена във Враца в средата на август. Нападателят е причакал потърпевшата във входа на блока, в който живее, и е дръпнал чантата ѝ. В нея е имало 45 лева, лекарства и хранителни продукти.  В хода на разследването мъжът се е признал за виновен и е постигнато..

публикувано на 01.10.24 в 12:37

Питейната вода в мездренски села отново е в нормата

Отстранени са проблемите с качествата на питейната вода в села в община Мездра , след като в средата на септември беше регистрирано завишение по някои от показателите. От Регионалната здравна инспекция във Враца съобщиха още, че миналата седмица след авария по водопреносната мрежа се е наложило изследване на питейната вода в Мизия, но не е..

публикувано на 01.10.24 в 12:25

Кола удари възрастен пешеходец във Вършец

84-годишен пешеходец от Вършец пострада, след като бе ударен от лека кола. Инцидентът е станал на кръстовище в курортния град. От началото на годината в област Монтана са станали 26 тежки пътни инциденти с пешеходци, като трима са загинали. Възрастният човек е ударен по непредпазливост от лек автомобил, управляван от 52-годишен водач, при..

публикувано на 01.10.24 в 12:03

Скок на заразените с COVID-19 има в област Враца

Почти тройно са се увеличили регистрираните случай на COVID-19  в област Враца , съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Общо 11 са положителните проби за коронавирус през миналата седмица, а по-миналата са били четири. Според медици, случаите са много повече, но поради лекото протичане на заболяването не се стига до тестване и често не се търси..

публикувано на 01.10.24 в 11:53