Но сме твърдо на първо място по внос на свинска мас на прах. Тя създава нашите салами, кашкавали, сирене, мляко, шоколади, че и сладоледи.
Твърдо сме на първо място и по внос на сушена кръв, която иначе е отпаден продукт в кланиците и хората навън си плащат, за да се отърват от нея. На този импорт също се крепи голяма част от родното колбасарство.
Тези ежедневници на българската трапеза се спояват с химикала карагенан, който в началото се е употребявал само за сапуни и гелове. 1% от химикала задържа 50% вода. Много се използва за инжектиране на пилета и пържоли.
За оцветяване, основно в колбасарството, най-често се влага сушен екзотичен бръмбар, отглеждан изкуствено, т.е. в развъдници из азиатските простори. Както се казва, дори природата не го търпи. Той е голям приятел на алергиите, раковите заболявания, детски болести още преди раждането.