Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завещание от 1 милион долара получи ломска гимназия

Снимка: Фейсбук


Профилираната гимназия "Найден Геров" в Лом получи завещание от 1 милион долара от български емигрант в САЩ. Парите ще бъдат използвани за подпомагане на обучението на ученици в чужбина, обясни началникът на Регионалното управление на образованието в Монтана Трайка Трайкова
"Действително новината е много хубава. Радвам се искрено за училището и това, че ми се възвръща вярата, че все още има истински българи, които да милеят за българското образование. Това, което знам от директора на училището е, че дарителят е бивш техен ученик, който е лекар в Съединените американски щати, идвал е преди десетина години в училището и е завещал тази сума за обучение на ученици от Лом в Америка и в Европа. Училището заслужава напълно такъв жест. Дано има повече такива истински хора, българи!"
От гимназията заявиха, че това е страхотна възможност за учениците, част от които продължават образованието си в чужбина. Учебното заведение ще даде повече информация в началото на следващата седмица. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

20 години от основаването на читалище "Славяна" отбелязват в Плешивец

20-годишнина чества читалището в село Плешивец, община Ружинци. Народно читалище "Славяна" е основано през 2024 година, след като десетилетие по-рано спира дейността на Народно читалище "Златен извор 1927". Новото културно средище получава името на бивша учителка, която е и изявен читалищен деец.  Годишнината на читалище "Славяна" се отбелязва с..

публикувано на 31.08.24 в 12:38

Европейски дни на наследството във Враца

За поредна година Община Враца се присъединява към съвместната инициатива на Съвета на Европа и ЕС - Европейски дни на наследството със серия от инициативи. Първото събитие, част от програмата, е Фестивалът за древни култури "Слънцето на Тодорка" - който ще се проведе в периода 6-9 септември 2024 година в местността "Валога" - село Оходен. В периода..

публикувано на 31.08.24 в 12:05

Започна второто издание на фестивала "Отвори Враца 2024"

Второто издание на фестивала "Отвори Враца 2024" ще се проведе тази събота и неделя в града под Околчица. "Open Vratsa Festival" е културно събитие, което съчетава съвременно изкуство, музика и култура с традиционните елементи на град Враца. Провежда се на улица "Търговска" и в Етнографския комплекс "Софроний Врачански" . За организацията на фестивала..

публикувано на 31.08.24 в 11:15

Фолклорен фестивал в мездренското село Царевец

Осмото издание на Националния фолклорен фестивал "Белокаменица 2024г.", започва днес,  от  10:30 часа на площада пред кметството в Царевец. Предстои един различен ден, изпълнен с много настроение и носещ в себе си магията на българския фолклор.  Гости на фестивала ще бъдат - Гайдарска формация "Орфикус", гр. Смолян, обичаната от всички фолклорна..

публикувано на 31.08.24 в 10:20

Събор в прохода "Св. Никола" организират българи и сърби

Събор при прохода "Свети Никола" на границата между България и Сърбия организират Община Чупрене и сръбската Княжевац. Събитието е днес, 31 август. Целта е да се опознаят по-добре съседите, които живеят само на няколко километра и да се съберат родовете с дългогодишни връзки, каза кметът на Чупрене Мария Тодорова. "Всички разрешителни от "Гранична..

публикувано на 31.08.24 в 09:55

Стартира "Дунав Ултра: Следващо ниво"

Близо 100 участници стартират от Видин в най-дългия туристически веломаршрут у нас "Дунав Ултра". В 11-ото издание на най-популярното многодневно колоездачно приключение в България се включват представители на 5 държави, обясни организаторът Борис Бегъмов: "Участници от Румъния, Украйна, САЩ, Обединеното кралство и българи. Групи от..

публикувано на 31.08.24 в 07:42

Спират водата в 13 села във Видинско

Без вода ще останат на 31 август, събота, 13 населени места от общините Видин, Брегово и Ново село. Поради отстраняване на авария на главен водопровод ще бъде преустановено водоподаването за селата Кутово, Антимово, Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Покрайна, Калина, Тияновци, Плакудер, Гъмзово, Винарово, Неговановци и Майор Узуново.  Посочените..

публикувано на 31.08.24 в 05:55