Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Враца с ултиматум към банка

Снимка: Жоро Александров

Местната управа отправи предупредително искане към Българската банка за развитие за довършването на работата по водния цикъл, за която има подписан договор с „Понстройинженеринг“ ЕАД. Финансовата институция е кредитор на фирмата и понастоящем управлява нейните активи и пасиви. Затова местната управа и ръководството на банката трябва да решат как да се довърши работата по проекта.

„По-добрият вариант е „Понстройинженеринг“ да си довърши работата и ние сме склонни да направим този компромис, но само при условие, че това стане до края на август с нужните гаранции за качество на изпълнението“, посочи кметът Калин Каменов

Той вече е поставил едноседмичен срок на Българската банка за развитие да представят конкретни ангажименти по този повод. Ако съгласие не бъде постигнато, ще се наложи да се търси нова фирма, която да довърши работата на „Понстройинженеринг“, предупреди Каменов.

В същото време градоначалникът допълни, че общинската управа е изтеглила банковата гаранция от фирмата, за да обезпечи участъци от водния цикъл, които влизали в ремонта на бул. „Васил Кънчов“ . Недовършеното от „Понстройинженеринг“ пречи и на финализирането на други обекти в града, по които има засичане с участъци, изградени от другата фирма-изпълнител – „Водстрой“, която вече приключи своята работа.

От местната управа съобщиха, че вече са на финален етап отчуждителните процедури по трасето на довеждащия водопровод от язовир „Среченска бара", който е последният и най-трудоемък етап от грандиозния проект на водния цикъл. Очаква се физическото му изпълнение да стартира от края на април, заявиха от кметския екип.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 12 септември 2024 година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни  мерки  в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя".  Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов. Към момента не са постъпвали сигнали за купуване на гласове преди предсрочните..

публикувано на 12.09.24 в 18:05

Патриарх Даниил ще отслужи заупокойна литургия за митрополит Дометиан във Видин

На 18 септември се навършват 7 години от кончината на Видинския митрополит Дометиан. По този повод на 21.09.2024 г. (събота) от 09:30 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин ще бъде отслужена з аупокойна Света Литургия,  съобщават от Видинска митрополия.  От 11:00 ч. в храма ще се отслужи панихида, а от  11:30 ч. ще се отслужи Трисагий на гроба..

публикувано на 12.09.24 в 17:03

Опожарената църква във Вършец е с нов покрив

С нов покрив е храм „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“ във Вършец. Църквата изгоря в нощта преди Цветница миналата година. С дарения храмът, строен преди 150 години, ще бъде възстановен. С нов покрив и камбанария е църквата „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“. С това завършва първият етап от реконструкцията на храма,..

публикувано на 12.09.24 в 16:37
Главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор

"Пътна полиция" във Видин засилва контрола заради предстоящата учебна година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни мерки в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя" . Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов : "По време на първия учебен ден ще има засилено полицейско присъствие в районите..

публикувано на 12.09.24 в 14:57

Продължава жътвата на пролетници в община Мездра

По данни на Общинска служба „Земеделие” - Мездра комбайните прибират реколтата от пролетници. 18850 дка са засети с царевица и 9537 дка - със слънчоглед, но заради сушата стопаните очакват ниски добиви.  Средно по 486 килограма пшеница от декар са ожънати в общината. С културата бяха засети 19880 дка.  600 кг от декар е средният добив при ечемика, а..

публикувано на 12.09.24 в 14:38

Участници в Детската академия за спорт и превенция в Кула получиха награди

Наградиха участниците от тазгодишното издание на  Детската академия за спорт и превенция в Кула . Тя се организира съвместно от Районното управление на МВР, Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, общинската администрация, Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, СУ "Васил Левски"..

публикувано на 12.09.24 в 14:30

Новият сезон на кукления театър в Монтана започва с премиера

Една от най-обичаните приказки на А. С. Пушкин „Рибарят и златната рибка” е най-новото заглавие в афиша на Куклен театър „Патилан” - Монтана, съобщават от културната институция. Премиерните представления ще са на 13 септември, петък, от 18:00 часа и на 14 септември, събота, от 11:00 часа. Автори и режисьори на спектакъла са Христина и Симеон Тодоров...

публикувано на 12.09.24 в 13:00