Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивали и концерти за празника на детето

Снимка: БГНЕС


Международния ден на детето ще отбележим утре, на 1 юни. Спортни състезания ще се проведат във Видин по повод празника. Какви ще бъдат те съобщи заместник-кметът Венци Пасков:

"За втора поредна година, съвместно с "Лайънс клуб" Видин, ще се проведе инициативата "Спортът за едно по-здраво поколение", в рамките на която ще бъдат организирани маратон в Крайдунавския парк, ще има състезание по шах и стрийтбол, както и томбола с много награди. Началото на маратона е в 10 часа, в 11 часа е турнирът по шах и от 13:30 на площад "Бдинци" е стрийтболът. Награждаването на победителите, томболата и връчването на голямата награда- велосипед, ще бъдат в късния следобед."

Детски празник "Щуроландия" ще се състои утре във Видин. Организатор е Фондация „Подкрепа за реализация” в партньорство с Общината. Празникът започва в 16 часа в Крайдунавския парк.

От 9,30 часа ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Видин ще изрисуват предпазната ограда, поставена около къща - паметник на културата, намираща се на площад Бдинци, в непосредствена близост до сградата на Община Видин /бивша сграда на "Минералсувенир"/. Инициативата се организира от Областна администрация Видин, Община Видин и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Видин по повод 1 юни – Ден на детето и е своеобразно послание всички заедно да положим усилия и да преобразим старите къщи, носещи идентичността на града ни, съобщават от областната управа.


Поредица от инициативи организира видинската Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, съвместно с Регионалното управление на образованието, по случай 1 юни - Международен ден на детето. Рисунка на асфалт под наслов „Безопасно детство” ще се проведе в четвъртък от 11.00 часа в двора на СУ „Св.Св. Кирил и Методий” - гр.Видин. Предвидено е ученическите творби да отразят защитата на живота и здравето на децата от пожари, природни бедствия, промишлени аварии и катастрофи. На празника, в училищния двор, ще участват пожарникари и спасители с техника на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин. В празничния ден, огнеборци ще посетят детски градини във Видин и Белоградчик и чрез сюжетно-ролеви игри с пожарникарско оборудване ще запознаят малчуганите с професията „пожарникар”. Малките възпитаници на детската градина от град Кула ще гостуват в местната пожарна служба.

Община Белоградчик организира също празник за децата на града. Той ще започне в 10.00 часа на площад „Възраждане”. В него ще има по нещо за всяко дете - забавления и песни, танци, изненади и много лудории. Ще бъдат обособени четири клуба по интереси - „Фотография”, „Млад журналист”, „Градинар” и клуб „Сръчко”. Под вещото ръководство на специалисти децата ще снимат, ще садят цветя, ще рисуват и ще изработват сувенири от природни материали. За художниците е запазено специално ателие - туристическото влакче. А младите журналисти ще отразяват дейностите на всеки клуб. Фотографите ще направят и снимки на изработените предмети. Децата, които присъстват на празника, ще имат възможност да се снимат в рамка под формата на любимия анимационен герой Мики Маус, а снимката ще отнесат вкъщи за спомен. След празника, със съдействието на Общината, младите журналисти и фотографи ще издадат „Весело вестниче”, в което ще бъде отразен празникът. За доброто настроение на децата и публиката ще се погрижат аниматори от Видин и местен мим. А на сцената всяко дете, което желае да се изяви като певец, разказвач на вицове, скечове или да каже стихотворение, ще има възможност, защото там ще бъде рубриката „Микрофонът е ваш”. И както е редно на празник - няма да бъде пропусната и почерпката с лакомства. Тя е осигурена от местна фирма и Пенсионерски клуб „Мадона”.

Община Брегово и институциите, работещи с деца в града и тази година няма да пропуснат да направят Детска клоуниада за децата. Началото ще бъде поставено в 10:30 часа на 1 юни пред Народно читалище "Развитие"- гр. Брегово.

Седмица на детето, под наслов "Всеки ден е Ден на детето", започна в цялата страна под патронажа на Държавна агенция за закрила на детето. Предложението за провеждане на подобна инициатива е издигнато от деца, които са поискали Международният ден на детето- 1 юни да се отбелязва с различни мероприятия в рамките на една седмица. Всички общини в страната са се присъединили към Седмицата на детето. 

Събитията, съпътстващи празника на детето във Враца вече започнаха. Вчера се проведе празник "Дъгата на детските усмивки", като в него взеха участие деца и родители от детски ясли, детски градини от града.

Виктор- Кристиян Василев, на 15 години от Враца, представител от Съвета на детето към Държавна агенция за закрила на детето от интерес се включва в съвета и се радва, че е част от него. Целта е да се защитава мнението на децата и ние ще се постараем да ги зарадваме с програма, каза за Радио ВИДИН младият представител:

"На 1 юни от 11:30 ч пред стадиона в град Враца ще се проведе Панаир на професиите. В този панаир ще бъдат представени три професии в областта на медицината, правото и психологията... "

В Козлодуй от 16:30 часа на площад "Христо Ботев" ще има забавни и вкусни занимания за децата. 2000 балона, сладка шоколадова работилница, сладолед с азот са само част от изненадите, подготвени от Общината. Шеф майстор ще приготвя сладолед на открито, фокусници и аниматори ще забавляват децата, които ще се изявяват и на сцена. Работилница за рисуване на лица ще има на площада, ще се правят и фигури от балони. 

Представител от Монтана в Съвета на детето е 16-годишната Ива Иванова, която се е включила в структурата, защото знае, че може да предложи нещо на областта, представлявайки я в Държавна агенция за закрила на детето. Мандатът ѝ продължава още 1 година и смята да кандидатства до завършване на училище. 

"В Монтана ще се случат няколко неща. На 1 юни в 10 часа през целия ден ще има две успоредно вървящи две шатри с много игри и забавления, те са също така и образователни... Освен това ще има един поход за правата на децата от пет часа, който направихме миналата година и имаше голям успех", каза Ива Иванова.

Състезание по плуване ще се проведе още в Монтана за празника. То е организирано от Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата". Състезанието започва от 10 часа на басейна в Шесто СУ “Отец Паисий”. Ето и останалата част от програмата в Монтана на 1 юни:

Детски фестивал “Аз мога” (демонстрации и уърк-шопи по приложни изкуства и занаяти) - организира “Лива арт” - Монтана, Регионална занаятчийска камара и Община Монтана
10,00 ч., Градската градина;
"Момче и вятър" - спектакъл на Общински куклен театър - Монтана, посветен на Международния ден на детето. Вход свободен.
11,00 ч., Куклена зала на Драматичен театър - Монтана;
“Шехерезада” - премиера на Общински куклен театър - Монтана. Драматизация, режисура и постановка Николай Бояджиев. В ролите: Евгени Кузнецов, Радостина Ганова, Иван Истатков. Вход свободен.
12,30 ч., Куклена зала на Драматичен театър - Монтана;
„Стена на таланта “ - рисунки на талантливи деца на тема: „Нарисувай своя прекрасен град” - организира отдел “Закрила на детето” - Монтана, с всички партньори работещи с деца 
09:30 ч., Алеята пред Младежкия дом;  
Демонстрация на пожарен автомобил - организира Районната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” - гр. Монтана
16.30 - 17.30 ч., пл. “Жеравица”;
Празничен концерт с участието на Мажоретен състав към Общински младежки дом, Младежки духов оркестър към ПМПГ “Св. Кл. Охридски”, Духов оркестър “Дико Илиев” към НЧ “Разум 1883” и Духов оркестър “VIVO - Монтана”
18,00 ч., площад “Жеравица”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00