Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растителната защита през юни е важна

Казанлъшка роза на връвска земя- има го и това

4
Снимка: Радио ВИДИН


Почти средата на юни е, времето все още ни поднася изненади- ту много горещи дни, ту твърде хладни нощи, тук-там поройни дъждове, отвреме - навреме и градушки. Това със сигурност докарва не само стрес, но и болести на растенията. С  Емил Балкански- началник на Областна служба за съвети в земеделието говорим за болестите и неприятелите, с които стопаните трябва да се справят:  

"Условията са благоприятни за развитието на редица болести и неприятели. Основните заболявания за семковите видове са гъбните- струпясване и брашнеста мана. Болестите нападат както плода, така и листата, и младите леторасти. При силно нападение има опасност да изсъхнат дръвчетата, особено на по-младите дръвчета. Съчмянката напада костилковите видове, най-вече череша, слива и праскова. По прасковите има масово нападение от брашнеста мана. По лозята също има наченки на мана- по листата и по самия грозд, наблюдава се и оидиум- трябва да се третира непременно с комбинирани препарати. Брашнестата мана е характерна и за зеленчуковите култури. Освен заболяванията, през този юни има и много вредители. При костилковите и семковите действа плодов червей. Лозята са нападнати от акар- наложително е третирането, за да се предпази листната маса. Има условия за развитие на листозавиващ молец. След градушка колкото е възможно по-бързо стопаните да напръскат с мед-съдържащи препарати, които калцират раните от ледените зърна"- съветва агрономът.

Иначе при зърнено-житните към момента не се наблюдават болести и вредители, пшеницата се развива нормално, във фаза восъчна зрялост е, слънчогледът цъфти, ечемикът навлиза в последната си фаза- пълна зрялост и най-вероятно в края на месеца ще започне жътвата му.

Снимка"Земята, която ни храни" гостува на Мая Петкова- експериментатор, търсач на усещания или просто човек, който обича да обича работата си. Тя е родом от Троян, известно време работи в държавна администрация в София и случайно или не, преди няколко години намира себе си в село Връв, където прави това, което й харесва.

Съдбата я довежда на брега на Дунав, където поема земеделска фирма "Екостопанство-Дунав". Няма земеделско образование, но това не я спира, защото определя себе си като човек, който иска да постигне и невъзможното...

Конкретният повод, по който се срещнахме- край на розобера във Връв. Да, розобер! Това е новото предизвикателство, пред което се е изправила- около 14 декара казанлъшка роза, засадена на връвска земя:

"Дойдох във Връв, когато реших, че искам да работя за себе си... Започнах с конвенционалните култури, както всички, които се захващат със земеделие, след това взех решение да засявам маточина. Един ден, пътувайки към Пловдив, видях розовите насаждения и се замислих дали тези рози няма да виреят във Връв"- спомня си Мая.

Речено- сторено. 2015 година са засадени 13,5 декара. Година и половина след това се радват на добра реколта- около 100 килограма цвят от декар, а извлеченото масло по нищо не отстъпва на това от розите, отглеждани в Казанлъшко.

Мая обича да се рови в книгите и така попада на една, издадена по повод първата конференция, посветена на Rosa damascena през 1906 година, на която е отбелязано, че по това време в България се е гледала роза в почти 80 % от територията й, включително в Троян и в Родопите.

Снимка"Преди 120 години и във Видинско се е гледала роза, ето- сега отново. Надявам се, че след време ще имаме същото производство, нацията ни расте и духовно, вече търсим качеството..."


В книгите е истината- това е максимата, която следва Мая Петкова. За да е наясно с това, с което се е захванала- производството на рози и розово масло, е завършила специализация "Технолог на етерични масла, парфюмерия и козметика":

"Не мога да правя нещо, което не знам как се прави. Планирам да развия и друго перо- производството на натурална биокозметика. Всъщност, човечеството се връща към природата, затова искам да заложа на комбинацията от етерични масла- те са по-концентрирани и по-лесно се поемат от кожата..."

Мая е убедена, че всяко нещо, с което човек се захване, трябва се прави с любов- това е спецификата на успеха.

Снимка"Тук хората, които са наети, изживяват целия процес, вкарват своята положителна енергия и любов. Ароматът сутрин е опияняващ, имаме си злато, остава да го оценим и да го рекламираме пред целия свят."

Признавам си, исках да усетя опияняващия аромат, който се носи рано сутрин над розовите полета, за който само съм чувала, но за жалост не уцелихме същинския розобер, на полето вече се бореха с плевелите, в очакване на първата коситба на маточината- според Мая маточината е "закодирано растение". Маслото й се използва като козметична съставка, използва се и за билкови таблетки при различни болести. Младата жена вече има идея да започне да дестилира масла от диворастящи билки- има ги в изобилие на местата, които не са попаднали в обсега на арендаторите. Като арендатор, самата тя продължава и със зърнопроизводството, като не смята да увеличава площите - към днешна дата обработва около 6000 декара. Спряла е да отглежда лимец, заради липсата на пазар.

"Това е много болна тема за мен- реализацията на производството в България. Радваме се на нещо, след което идват чужденци и ни го купуват и ни го връщат преработено- в пъти по-скъпо... Тези чужденци "натиснаха" цената и изкупуваха на безценица, лимецът не е борсов продукт и в един момент всичко се обезсмисли. Затова си мечтая българският земеделец да разбере, че трябва да се групира и да произвежда. Винаги се съмняваме някой да не ни излъже, да не ни обере, а има начини да се работи на чисто."

Това е Мая Петкова- човек, който се бори с предизвикателствата и прави от невъзможното- възможно. Във всичко, с което се захване, Мая влага себе си и казва:

"Трябва да осъзнаем, че сме експерименти на земята, животът ни е кратък, а злобата и алчността,  ще ни съсипят. Да се обръщаме с любов към хората около нас и към всичко, което вършим- това ще ни спаси!"

Разделихме се с обещанието, че догодина ще направим тържествено откриване на розобера.

В звуковия файл чуйте и двама от розоберачите- Сийка Асенова и Ференц Петров, които са участвали във всички процеси по розоотглеждането. И двамата знаят, че селскостопанският труд не е лесен, но пък е сладък, а понякога... и ароматен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00