Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

In memoriam

Отиде си монтанският актьор Петър Митев

Снимка: Радио ВИДИН

В сряда, 9 август, на 65-годишна възраст почина актьорът от трупата на Драматичен театър (ДТ)– Монтана Петър Митев.

Петър Николов Митев е роден на 14 май 1952 година във Враца. През 1977 завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ и от същата година започва работа в ДТ-Монтана. Гастролира в ДТ-Враца и Общински драматичен театър-Видин, има участия в радиото. Носител е на почетната значка на Община Монтана.

Петър Митев до последно остана верен на монтанската публика.

Той беше майстор на моноспектакъла в Монтана. Незабравими остават: „Москва-Петушки“, „Ние, Българите“, „Кентърбърийски разкази“, „Автобиография“, „Втора сряда“ и „Небесен пратеник“

В последните години той се изявява и като постановчик на някои пиеси: „Греховната любов на Зографа Захарий“, „Българска ни работа“ и „Кентърбърийски разкази“ (нова сценична версия на неговия моноспектакъл.

През последното десетилетие той играе в почти всички заглавия на театъра в Монтана.

Рекордно е достижението му за продължителност на спектакъл:

-  "Автобиография" е поставена през 1998 година и продължаваше да се играе и до днес;

-  Детското представление "Коледен подарък" се играе вече 14-ти сезон.

Известни на целия град са ролите му в: "Албена", "Сребърната паяжина", "По-силен от боговете", "Честна мускетарска", "Дивият ангел", "Отвъд миражите", "Фантазиите на Фарятиев", "Пари за Мария", "Лев Гурич Синичкин", "Иван Шишман", "Царска милост", "В навечерието", "Зидари", " Дните на нашия живот", "Малка земя", "Укротяване на опърничавата", "Омагьосаната мелница", "Новото пристанище", "Когато срещнеш чудото", "Я, колко макове", "Януари", "Изобретателната влюбена", "Майка на всички", "Великденско вино", "Майстори", "Нощно съжителство", "Разделянето на атома", "Кристалната пантофка", "Ромео и Жулиета", "Провинциални анекдоти", "Големият род", "Мирандолина", "Горещници", "Москва – Петушки", "Рейс", "Всичко в градината", "Почти като човешки глас", "Женско царство", "Училище за жени", "Хранениците на Йорда", "Вражалец" (1994), "Рогоносец ли?...", "Хитър Петър" (1994/95), "Бащата", "Как се обира една банка", "Червената шапчица", "Суматоха", "Йончови ханове", "Театърът по времето на Нерон и Сенека", "Комедия на тъмно", "Малки хора", "Автобиография", "Втора сряда", "Капан за самотен мъж", "Когато гръм удари" 2001/2002, "Небесен пратеник", "Опасни приключения", "Когато котката я няма", "Персийски люляк", "Приказка за добро и зло" (Приказка за калпаците) 2003/04, "По неволя доктор", "Рев на елен на лунна светлина", "Коледен подарък" (Големият подарък), "Кандидати на славата"; постановка на спектаклите: "Москва – Петушки", "Греховната любов на Зографа Захарий" (2006/07), "Селото на таласъмите", "Между два стола", "Целомъдрения женкар", "Червени рози", "Лъжла", "Луди пари"  и други.


Поклонението ще бъде на 11 август, петък, от 09,30 часа в Централното фоайе на Драматичен театър – Монтана. Погребението ще е от 11 часа същия ден на гробищния парк.


Поклон пред паметта му!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Винарово искат да изградят еко пътека

Да се направи еко пътека, която да свърже трите емблематични чешми край село Винарово, това предлага бившият кмет Гинко Петров, а идеята му се  подкрепя от селската общност :  "Тази наша идея не изисква много средства, за да се осъществи, изисква повече доброволен  труд от млади и стари. Еко пътеката ще тръгва от горната чешма и ще продължи до..

публикувано на 06.10.24 в 12:10

За рожден ден - подарък и прекопаване на градината

 Учениците, възпитаниците и приятелите  на известния треньор по лека атлетика Георги Митев от Мездра отдават своето уважение и почит към него като всяка година  го поздравяват за рождения му ден. Тази година също. Георги Митев е легенда в българската лека атлетика, доайен  на атлетиката в Мездра като треньор, основател на СК „Атлет” , има..

публикувано на 06.10.24 в 11:10

Заниманията по йога започват във Видин

Стартират заниманията по йога за деца и възрастни в  Център за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" в град Видин, казва Ралица Димитрова, йога - преподавател : "Групите, които имаме сега за деца от 4 до 12 години, Йога -златна възраст 55 +, за всички хора със слаба подвижност в зряла възраст. Имаме и редовна група за всички..

публикувано на 06.10.24 в 10:25

Стартират номинациите за „Лекар на годината" във Враца

Началникът на кардиологичното отделение на врачанската МБАЛ „Христо Ботев" д-р Ирена Мраморенска е номинирана за „Лекар на годината", съобщиха от РК на БЛС. Съпругата на известния офтамолог д-р Иво Ралчовски е номинирана на областно ниво в категория „Най-заслужил лекар от Районна колегия", уточняват от съсловната организация. Призът на доктор..

публикувано на 06.10.24 в 09:00

Големите търговски вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия , което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59

Група за стари градски песни "Мездрея" на национален фестивал

Изпълнители от Група за стари градски песни "Мездрея" ще участват в Националния фестивал за стари градски и шлагерни песни "В прегръдката на Танголита" . Фестивалът се провежда в Нова Загора и тази година ще е второто му издание. Той има конкурсен характер и в него ще участват непрофесионални вокални изпълнители над 18 години в три категории -..

публикувано на 05.10.24 в 14:43