Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици построиха слон за 4 часа

Снимка: Венцислав Величков

Ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин построиха за 4 часа слон от конструктoр. Идеята е на Никола Ташев, който участва в отбора по роботика на училището. 
"Имахме срок от една седмица, за да направим слона, но се оказа много лесен за построяване. Не беше трудно, защото като имаш много хора, които да ти помагат, е лесно. Имахме леки затруднения в някои части, грешки правихме, но лесно се оправиха и вече върви, вдига хобот, движи се с четири крака, повдига си главата, изговаря слонски звук."
Ивелин, който е на 9 години, също се включи в построяването на слона.
"Включих се, защото ми харесва. Направих един крак и главата, но определено краката са по-лесни за построяване. Много неща съм построявал с конструктор, занимавам се с това от миналата година. Крайният резултат ми харесва."
Броят на ученици, които са взели участие в сглобяването на слон от конструктор е 8. "Съвсем сами се справиха, аз нямам участие", каза Десислава Цокова, която се занимава с роботика в училище и курсове за роботика на ученици. 
"Децата се разделиха на екипи и всеки си имаше страници по които да работи. Най-сложно беше задвижването на слона. Това може би беше предизвикателството за тях, докато механичното изпълнение стана бързо. Не очаквах за толкова кратко време да се справят. Може би ще е хубаво да си направим едно табло в училище и канал в интернет, където да се виждат всички неща, които децата изработват, защото всичко се прави с много труд, но след това трябва да се разглоби."
Слонът е с височина 30 см., дължина 40-50 см. и е широк 20 см. Предстои да бъде разглобен, за да може комплектите да се използват за курсовете по роботика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

12 училища ще посрещнат ученици в община Лом

Дванадесет са училищата на територията на община Лом , които ще отворят врати за новата учебна година. Близо 2000 ученици ще влязат в класните стаи на 16 септември, като броят на първокласниците и тази година се запазва на около 200.  Маломерни паралелки има в почти всички учебни заведения, без ПГ „Найден Геров”, 1-во основно училище „Никола..

публикувано на 13.09.24 в 12:00

Пет ще са избирателните секции на 27 октомври в община Бойница

Гласоподавателите в петте избирателни секции в  община Бойница   ще гласуват с хартиена бюлетина  на изборите за народни представители на 27 октомври. Номерата и адресите на секциите са публикувани на интернет страницата на местната администрация.  Жителите на село Бойница ще могат да упражнят своя глас в пенсионерския клуб на ул. "Пуйо..

публикувано на 13.09.24 в 11:30

Монтана чества Деня на независимостта с концерт на 4 творчески формации

Монтана ще отбележи Деня на независимостта на България с празничен концерт, съобщават от Общината. Той ще започне в 10:00 часа н а 22 септември 2024 г. Събитието ще се проведе на откритата сцена на площад „Жеравица “.При неблагоприятни метеорологични условия то ще се състои в Народно читалище „Разум 1883“. В концерта, с който..

публикувано на 13.09.24 в 10:44

Кола удари автобус в ломско село

Шофьор на лек автомобил е пострадал след сблъсък с автобус в ломското село Ковачица . Инцидентът е станал вчера, 12 септември, около 07:00 часа. Пострадалият е 47-годишен местен жител, който е оставен за наблюдение в болницата с фрактура на ръката.  До катастрофата се стигнало, след като на прав участък шофьорът на лекия автомобил не оставил..

публикувано на 13.09.24 в 09:46

Намаляват първокласниците в област Монтана

913 първолаци ще прекрачат прага на училищата в област Монтана в понеделник, 16 септември. Спрямо миналата учебна година броят им намалява с 39.  Към 60 по-малко ще бъдат и учениците в региона. На 16 септември в класните стаи ще влязат общо 11 395 ученици, съобщават от Регионалното управление на образованието в Монтана. В 58 училища ще започне..

публикувано на 13.09.24 в 09:10

Изнесени пунктове за помощ при сдвояване към еЗдраве

Продължава кампанията на Министерството на здравеопазването за популяризиране на мобилното приложение еЗдраве и осигуряване на достъп на гражданите до здравните им досиета и възможността да се случи това без електронен подпис, а чрез издаване на т.нар  QR-код от упълномощени служители на Регионалните здравни инспекции /РЗИ/.  В рамките на кампанията..

публикувано на 13.09.24 в 08:22

Жълт код за интензивни валежи в Западна България

Жълт код за интензивни валежи е обявен за 6 области в Западна България - Видин, Монтана, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.  Очакват се количества между 20 и 35 литра на квадратен метър.  Днес преди обяд над повечето райони ще бъде предимно слънчево. Облачността от запад ще се увеличава. Около и след обяд на много места в Западна..

публикувано на 13.09.24 в 07:52