Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За човека, духовника и водач на видинската епархия- митрополит Дометиан

Снимка: Радио ВИДИН Архив

В деня на траур, в памет на Видинския митрополит Дометиан в "Посоките на делника" си припомнихме някои факти от живота на покойния владика. Днес от нашия ефир си припомнихме какво разказа в последното си интервю за Радио ВИДИН дядо Дометиан, преди две години в предаването "Калейдоскоп", с автор и водещ Ваня Минева. 

Светското му име е Димитър Попвасилев Топузлиев. Роден е на 11 ноември 1932 година в село Хасовица, Смолянско. След завършване на основното си образование, през есента на 1947 година Дометиан е приет за ученик в Пловдивската духовна семинария, обединена от есента на 1950 година със Софийската и преместена при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1952 година. От края на същата година е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1956 година. Скромността на живота не е пречела на хората да му се радват- спомня си с усмивка времето на 30-те и 40-те години на миналия век Негово Високопреосвещенство видинският митрополит Дометиан

"Щастлив съм от своето детство. Хранехме се с храни, които раждаше нашата земя. В седмицата се купуваше месо само веднъж от пазара в големия град и строго се спазваха постите."


На 14 януари 1959 година Димитър Топузлиев е постриган в монашество с името Дометиан. Тази съдбовна стъпка бъдещият Видински митрополит прави в мъглижкия манастир "Свети Николай", воден от Старозагорския митрополит Климент, под духовното старчество на архимандрит Панкратий, по-късно Старозагорски митрополит. През януари 1963 година е назначен за протосингел на Великотърновската митрополия, която длъжност изпълнява до края на февруари 1967 година. Като още същата 1963 година, на 4 декември, във великотърновския катедрален храм "Рождество Богородично", е възведен в архимандритско достойнство от Великотърновския митрополит Стефан. Декември е знаков месец в живота и служението на Дядо Дометиан. Отново през декември, но на 1974 година, в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", е хиротонисан в епископски сан с титлата "Знеполски". От март 1979 година епископ Дометиан е управляващ българската Акронска епархия в САЩ, където остава до март 1983 година. След завръщането си в България епископ Дометиан е викарий на Софийския митрополит. На 26 юли 1987 година е избран, а на 2 август същата година, е и канонично утвърден за Видински митрополит: 

"Присадих се на второ родно място, както се казва и обикнах този прекрасен дунавски град. Смирението е единственият път, по който ние можем да достигнем най- човешки взаимоотношения към семейството си и близките си."


Величкият епископ Сионий, който в момента е игумен на Троянския манастир "Успение Богородично", в продължение на 5 години, от 2009 до 2014 година, беше викарий на Видинския митрополит Дометиан. Покойният владика беше и духовен баща на епископ Сионий, защото именно той го постригва за монах в Клисурския манастир през 1991 година. Красимир Каменов разговаря с епископ Сионий за това, като какъв човек и духовник трябва да запомним видинския митрополит: 

"Девизът на дядо Дометиан, който изповядваше не само със слова, а и на практика, беше единственият отговор на омразата и любовта. Този човек нито за миг не отстъпи от дадения му пред Бога обет да обича всички хора. Той бе мой духовен баща и имаше велика доброто в сърцето си. Дометиан бе и продължава да бъде почитан в целия православен свят" - каза епископ Сионий


Стоян Тодоров и неговата съпруга- Виолета работят като готвачи към Видинската света митрополия. От девет години те са не само познати, но и приятели с Негово Високопреосвещенство. Днес Стоян си спомня само хубавите моменти от познанството си дядо Дометиан. Той разказа емоционално и на моменти през сълзи за добрината и човечността на видинския владика: 

"Уникален човек и приятел. Ще го запомним само с много добро. В началото се притеснявахме, когато започнахме да работим като готвачи при него. Той ни успокои като ни каза, че е израснал в бедно семейство и ни предразположи да работим спокойно и нормално. Помагал ни е много пъти и пари ни е давал, и къщата ни е осветил. Много ми е мъчно за него и искам да му благодаря за всичко"  - казва Стоян Тодоров

Видинчани ще запомнят дядо Дометиан като един много добър човек от старото поколение духовници, които милеят за държавата и народа си, всеотдаен към хората и града. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21