Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поет представя творчеството си във Видин

Снимка: Регионална библиотека "Михалаки Георгиев", Видин

Творческа вечер с поета Валери Станков ще се състои в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Творчеството му, което включва над 20 книги с поезия, белетристика и публицистика ще бъде представено днес, а специален гост ще е писателката Анелия Гешева, която разказа повече за автора:


"Валери Станков е един от съвременните български поети, които трябва да се познават. Той е от много малкото писатели, при които голямата продуктивност не е за сметка на качеството. Стиховете му са много живи и съвременни. Той не изневерява на класическата форма в поезията и в същото време модерното при него е в тематиката. Валери е от тези майстори, които обичат думите, обичат българското слово и това абсолютно личи в неговите стихове. Достатъчно е човек да прочете 3-4 негови стихотворения, за да разбере, че това е един голям автор. Ако искате да се докоснете до нещо красиво и до един изключително интересен и забавен събеседник, защото той, освен като поет, е много интересен и като човек- заповядайте в залата на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"-Видин."


Творческата вечер ще започне от 17:30 часа в залата за изяви на отдел „Заемна за възрастни”.


Валери Станков е роден 1956 г. в гр. Варна. Завършва гимназия в родния си град, а висше образование получава във Висшия педагогически институт в Шумен (специалност „Руска филология“). Работил е като учител, спасител по плажовете, зам.-председател на Районен съвет за култура - Варна, шофьор на такси, моряк, нощен пазач в частна детективска агенция, редактор и гл. редактор в литературния алманах „Простори“, телевизионен репортер в програма „Море“ на РТВЦ - Варна, журналист във в. „Черноморие“, криминален репортер във в. „Черно море“, директор на възстановения Театър на поезията. В продължение на три години е управител на ИК „Галактика“, след това директор на университетското издателство на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, а после управител на издателство „Книгата“ - Варна. Главен експерт в Дирекция „Култура и духовно развитие“ в Община Варна. Носител е на национални и регионални литературни награди, между които са: Награда на Съюза на българските писатели за публицистика, Национална награда „Гео Милев“ (2003), Национална награда „Дамян Дамянов“ (2006), Първа награда от националния конкурс „Биньо Иванов“ (2007), Национална Славейкова награда (Трявна) (2011, 2 място), Национална награда „Иван Пейчев“ (2011) и Национална награда „Теодор Траянов“ (Пазарджик) (2012).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Големите търговски вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия , което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59

Група за стари градски песни "Мездрея" на национален фестивал

Изпълнители от Група за стари градски песни "Мездрея" ще участват в Националния фестивал за стари градски и шлагерни песни "В прегръдката на Танголита" . Фестивалът се провежда в Нова Загора и тази година ще е второто му издание. Той има конкурсен характер и в него ще участват непрофесионални вокални изпълнители над 18 години в три категории -..

публикувано на 05.10.24 в 14:43

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено тази вечер, съобщиха от местната управа.  По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията, сградата на администрацията ще бъде  осветена в зелено на 5 октомври от 19:15 часа. Инициативата се осъществява съвместно с Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и цели популяризирането в..

публикувано на 05.10.24 в 12:35

Ремонтират улици в община Борован

В Община Борован върви работата по изпълнение на инфраструктурния проект за "Ремонт и рехабилитация на улици в Oбщина Борован".  На 2 септември е открита строителната площадка и ремонтните дейности по населените места. По проекта се предвижда да се извърши реконструкция и рехабилитация на следните улици: село Борован – ул. "Тошка Петрова' ;..

публикувано на 05.10.24 в 10:00

Маркови дрехи за благотворителност ще продават в Монтана

Маркови дрехи на достъпни цени ще се предлагат в Монтана. Идеята е на инфлуенсърките Йоана Димитрова, Ивомила Петкова, Ванеса Кьосина и Симона Колева. Певицата Йоана Димитрова е от Монтана, финалист в популярен музикален формат. В момента Йоана гледа едногодишната си дъщеричка. Подобен базар се организира за първи път в Монтана "Ще продаваме..

публикувано на 05.10.24 в 09:35

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани в област Враца

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани във Враца и областта от Сдружението за модерна търговия. Организацията обединява едни от най-големите търговски вериги, които притежават над 750 обекта с близо 24 000 служители в цяла България.  Компаниите от сдружението оперират в сферата на бързо оборотните стоки, бяла и черна техника, продукти за..

публикувано на 05.10.24 в 09:16