Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 са ранени при катастрофи с пешеходци във Видинско от началото на 2017-а

Видинчани: Да бъдем внимателни!

Снимка: Полина Тодорова

От началото на 2017 г. на територията на Видинска област са регистрирани 17 катастрофи с пешеходци. Ранени са 13 души, загинали няма. За същия период на 2016 г. пътните произшествия с пешеходци в региона са били 10, с 8 ранени и две жертви, съобщават от Областната дирекция на МВР.

Днешният 16 ноември се отбелязва като ден без пешеходци- жертви на пътя. В рамките на втората кампания от "Акция Зима"- „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, пътните полицаи осъществяват засилен  контрол върху поведението на пешеходците на пътя. Униформените следят и за толерантното отношение на водачите на моторни превозни средства спрямо пешеходците. Да бъдем внимателни, това апелират видинчани в този ден.

"Страх ме е най-много на пешеходните пътеки, защото има много водачи, които не спазват предимството на пешеходеца. Бих им казал да са по-етични и отговорни, спрямо пешеходците... Аз съм шофьор, имам златен талон. Ако аз не внимавам- те не внимават в повечето случаи... За съжаление, не се спазва правилникът от почти никой. Бъдете внимателни! Всички имаме деца и искаме те да бъдат живи и здрави... Могат да те отнесат, ако ти не се пазиш сам. Аз бих им казала да пазят хората по пътя, защото така пазят себе си, така пазят и своите деца..."

Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са  възрастните пешеходци, носещи тъмни връхни дрехи или имащите опасния навик да пресичат  пътното платно където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили, съобщават от полицията във Видин. Хората са най-застрашени в периода от настъпването на сумрака, в тъмната част на денонощието. Злополуки с пешеходци възникват между 17.00 и 20.30 часа, сочи статистиката. Причините най-често са съчетание на несъобразена скорост на шофьорите и неправилно движение и присъствие на хора на платното в същия момент.

Бъди видим през зимата и в тъмното, съветват пътните полицаи и припомнят задължения на пешеходците, съгласно Закона за движение по пътищата:

•Като пешеходец обличай светли връхни дрехи или използвай светлоотразителни елементи;

•Като пешеходец се оглеждай и ослушвай често, особено ако си с шапка или качулка;

•Като пешеходец се движѝ по тротоара или банкета (чл.108, ал.1);

•Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движѝ по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница (чл.108, ал.2, т.1).

Глобата е 20 лв (чл.184, ал.3);

•Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и задължително се води най-малко от двама души на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства (чл.112, ал.1).

Глобата е до 30 лв за водача на организираната група пешеходци (чл.184, ал.1, т.1).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 септември 2024 година

Община Белоградчик получи авторските  права  за текста и музиката на песента на "Нашият град".  Договорът е за срок от 10 години. Така песента на група "Тангра" вече е официален химн на Белоградчик. Финално регистрирани са 24 партии и 9 коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври. Това съобщи..

публикувано на 17.09.24 в 18:05

В Монтана откриха нов път за 10 млн лева

В община Монтана откриха четвъртокласен път рехабилитиран с 10 мил. лева.  След близо 50 години нов асфалт е поставен между селата Клисурица, Долна Рикса и Славотин. Откриването стана на църковния празник „Вяра, Надежда и Любов". Напълно обновена е отсечка от близо 9 км, която свърза международен път Е 79 и северния път от Монтана за Видин...

публикувано на 17.09.24 в 17:05

Приключи ремонтът на междуселски път в Монтанско

На един от най-светлите християнски празници Вяра, Надежда, Любов и майка им София бе тържествено открит реновираният път между селата Долна Рикса, Клисурица и Славотин, съобщават от Община Монтана.  "Това е най-голямата инвестиция, направена за междуселски път в района през последните 50 години“, заяви кметът  Златко Живков . На..

публикувано на 17.09.24 в 16:31

Лом отбелязва празник на града

От името на Негово светейшество българският патриарх Даниил, архимандрит Антим, протосингел на Видинската света митрополия, поздрави кмета на община Лом Цветан Петров и жителите на града за празника на Лом . Той благослови градоначалника, местния парламент и ломчани за старанието и усърдието, с което се поддържат храмовете в епархията и пожела на..

публикувано на 17.09.24 в 16:20

Избирателите могат да проверят онлайн номера на секцията и мястото на гласуване

Българските граждани с право на глас вече могат да проверяват номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. Справката се осигурява от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Информация за адреса на..

публикувано на 17.09.24 в 16:16

Белоградчик получи правата за песента "Нашият град" да стане химн на града

Община Белоградчик получи авторските права за текста и музиката на песента на "Нашият град". Договорът е за срок от 10 години. Така песента на група "Тангра" вече е официален химн на Белоградчик, каза кметът Боян Минков .  "Подписахме договор с автора на текста, поета Александър Петров, и с наследниците на Борис Карадимчев, който е автор на..

публикувано на 17.09.24 в 16:06

Водният режим отпада в четири монтански села

Отмениха водния режим за четири села в община Георги Дамяново. Заради сушата близо месец към 700 жителите получаваха неравномерно питейна вода. Жителите на селата Видлица, Чемиш, Главановци и Копиловци от днес имат вода през целия ден. Засушаването през миналия месец принуди кмета на община Георги Дамяново Нина Петкова да обяви воден..

публикувано на 17.09.24 в 15:16