Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в чужбина събират помощи за деца във Видин

Българската ромска общност в Германия организира благотворителна инициатива "Коледата на Angalutne". Тя е насочена в подкрепа на видински деца, които са в затруднено социално положение. Това обясни един от организаторите от германския град Кобленц, Русин Коцев:

"Идеята е следната - тук, в Германия събираме стари или нови дрехи и играчки, а който има възможност - и пари. Всичко, което бъде събрано при нас, ще бъде изпратено във Видин, където екип на “Angalutne” на място ще раздаде даренията на нуждаещите се семейства. Няма да има значение етническата принадлежност на децата. Инициативата се разпространи бързо и вече имаме запитвания и от българи в чужбина. С нас се свързаха хора от Испания и от Финландия, които също изразиха подкрепата си за кампанията. Максималната цел, която сме си поставили е да облечем поне 30 нуждаещи се деца от Видин..."

Предвидено е кампанията да приключи към 17 декември. Тогава ще се разбере и колко точно средства за колко деца са събрани, допълни Русин Коцев.

Кампанията тече основно в Германия между имигрантската общност там, но ако има желаещи и в България, също могат да се включат в инициативата, като изпратят дарения- дрешки и играчки в България на адрес:

3700, Видин, ж.к. Плиска, бл. 4, вход Б, ап. 30
получател: Асен Йорданов Митков




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Авторът на спектакъла

Видинският куклен театър става част от "Цирколюция"

Видинският куклен театър получи покана за участие във фестивала за съвременен цирк "Цирколюция" в София. Ще бъде представен марионетният спектакъл "Цирк мираж" на Теодор Борисов, обясни директорът на трупата Поли Трифонова.  "Включени сме в една фестивална програма, заедно с още 24 представления. Изявата ще бъде в "Топлоцентрала". Това е моя..

публикувано на 11.10.24 в 15:47

Повече средства за семействата с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Повече средства в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми ще отпуска Община Козлодуй. Това е голяма стъпка в борбата с демографската криза в региона, коментира координаторът на фондация "Искам бебе" за Северозападна България Здравка Гергова.  "В град Козлодуй двойките с репродуктивни проблеми, както и жени, които имат такива, но нямат..

публикувано на 11.10.24 в 15:24
Река Дунав

"Речен надзор-Лом": Нормално е корабоплаването по Дунав

Нормални са условията за корабоплаване по река Дунав, няма критични участъци. Това обясни директорът на дирекция “Речен надзор - Лом” към Агенция “Морска администрация” капитан Тони Тодоров : "Нивото на река Дунав е оптимално за корабоплаване. По-добро в момента не може и да бъде, така че не бих казал, че дори очакваме някакви проблеми около..

публикувано на 11.10.24 в 15:02
Над 700 кг капачки са събрани по време на последната акция, проведена във Видин.

Временен пункт ще събира пластмасови капачки във Видин

Утре, 12 октомври, във Видин ще е поредната акция от кампанията "Капачки за бъдеще" . Освен пластмасови капачки се събират и алуминиеви кенчета. Временен пункт за предаването им ще има на паркинга до училище "Любен Каравелов", каза Радослава Григорова , която е доброволец в кампанията.  "Последните няколко пъти пунктът, на който може всеки..

публикувано на 11.10.24 в 14:57

Овладян е пожарът в депото край Враца

Пожарът в една от клетките на депото за битови отпадъци край Враца е локализиран и са потушени пламъците. Продължава овладяването на тлеещите огнища, които със специализирана техника се посипват с пръст.  В района е осигурено постоянно захранване на пожарните, а в следващите 24-часа на терен ще има постоянно присъствие на екипи на местната..

публикувано на 11.10.24 в 14:53

Салаш се готви за Фестивал на трънката

Фестивал на трънката ще се проведе утре, 12 октомври, в белоградчишкото село Салаш . Посетителите ще могат се запознаят с полезните качества на плодовете от трънка и да дегустират различни изделия, приготвени от тях, обясни секретарят на местното читалище Даниела Иванова . "Не иска някакъв труд за копане, за отглеждане, а го имаме тук, в нашия..

публикувано на 11.10.24 в 14:43

Митничари откриха над 7 кг кокаин на Дунав мост 2 (видео)

Над 7 кг кокаин задържаха митнически служители в района на Дунав мост 2 . Наркотикът бил намерен в специално изграден тайник на лек автомобил, влязъл от Румъния. Водачът, 32-годишен мъж от София, е привлечен като обвиняем и е задържан за срок до 72 часа. Внесено е искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража".  За..

публикувано на 11.10.24 в 14:07