Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За соларните лампи, "Компирите" и храма в село Киселево

9
Снимка: Радио Видин
Село Киселево се намира в Община Брусарци, област Монтана. Разположено е от двете страни на Киселевската бара сред широката и гъста гора на Киселевското бранище. Край селото има язовир. Екип на Радио Видин посети селцето в късния следобед. Хора на центъра в зимния следобед естествено нямаше, дори единственото кафе и магазин беше затворено. Няколкото бездомни кучета огласяха площада, който ни изненада с модерната си визия. Нови пейки и кошчета и енергоспестяващо осветление със соларни лампи. Срещнахме се с кметицата Галя Иванова, която ни разказа за тихия живот в селото. През зимата постоянните жители са около 90.  

"Финансите и прехраната са ни най-голямата грижа тук, на село, хората няма къде да работят. 15 души са ни младите. Крадеше се преди, докъдето безстопанствена къща имаше, окрадоха ги. Проблем ни е и пътя до селото, огромни дупки. Почти всяка година ги правят ремонтите, но виждате колко траят. Иначе, площад оправен си имаме. Площадното пространство е облагородено по проект на Община Брусарци, заедно със съседните Василовци и Дондуково"

СнимкаКиселево е много старо село. В горите наоколо преди Освобождението са намирали убежище хайдути със своите дружини - хайдут Велко, Точо войвода, Сръндак войвода, Чавдар войвода, Станко войвода, Пуйо войвода, Иван Кулин. През 1890 г. е имало 35 къщи с 250 жители. А версията за името на селото, която кметицата Галя Иванова ни разказа е, че то може би произхожда от киселите ябълки, които растели в селото.

Местната забележителност тук е цяла фамилия. Наричат ги "Компирите". Началото на голямото семейство поставят Цеца Компирицата и мъжът й Илия. Решили да оправят демографския проблем в селото. Двамата са дали живот на 22 наследника, 8 от които са оставени на държавата за осиновяване. Преживяват на социални помощи и приход от почасова работа по селото.

"Те са роми, Цеца е родила 22 деца , няколко са дадени за осиновяване. Нейните деца вече си имат техни семейства и те имат по 5-6-9-10 деца, започват да раждат от ранна възраст. Всяка година по едно... Когато дойдоха в селото преди двадесетина години от Орешец живееха в една къща, после децата и като пораснаха започнаха и те да си купуват имоти. При майка си в къщата сега пак има към 7-8 души. Във всяка махала има от Компирите, да не се затрие селото...", обясни кметицата.   

Посетихме и една от къщите, където живее тарторката на фамилията- майка Цеца. При цялото ни настояване, тя не пожела да излезе и се срещне с екипа ни. Няколко думи разменихме с една от дъщерите - Людмила и внука на Цеца Компирицата. Минути след срещата ни, Людмила беше незабавно повикана да се прибере вътре в къщата и да не разговаря с нас, медиите. Причината за тяхната неприязън беше, че преди време били снимани за едно телевизионно предаване, които ги омаскарили, и казали неверни според тях неща.

"Майка ни не иска да говори... Тук сме няколко останали в къщата. На 30 години съм, не работя никъде сега, и да си търся, няма. От години съм безработна..."
, разказа Людмила.

СнимкаЦърквата "Свето Възнесение" в Киселево е възстановена от основите си. Делото да бъде издигната от останките си е на Архимандрит Нипонт, свещеномонах от Боровишкия манастир. Старият кирпичен храм, построен около 1930-та година бил с разцепени стени, готови да паднат. Било взето решение сградата да се събори и да се издигне отново с пари на дарители.


"Идваха архитект и инженер, разкопахме в основите и се оказа, че храмът ще падне и е безсмислено да се прави възстановяване. Започнахме да строим нов, малко по-малък по размер от оригиналния храм. Ще бъде хубаво, приветливо място и достатъчно голямо за религиозните нужди на селото - дали на празник свещ да се запали, за водосвет, молитва, дори литургия ще може да се отслужи. Средствата са от дарители, те желаят да останат анонимни. Тяхното благодеяние да остане в тайна, за да им се въздаде на небето. Смятам тази година да приключим с довършителните работи. Може би ще се наложи да ни се помогне за закупуването на църковна утвар, за направата на интериора, може да се помисли за беседка отвън", разказа енорийският свещеник на Киселево.
 
Разказите за село Киселево може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45