Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоизбраният Видински митрополит Даниил: Разбираемо е да има пристрастия при избора за митрополит

Изборът е проведен канонично и с Божията воля

Снимка: БГНЕС


Драговитийският епископ Даниил е избран за новият Видински митрополит. Той получи мнозинството от гласовете на митрополитите по време каноничния избор, проведен в Синодалната палата София, съобщи репортерът на БНР Еленица Маринова.

Драговитийският епископ Данаил получи 11 от общо 13-те гласа от митрополитите на Светия синод на БПЦ. Другият кандидат - епископ Герасим, получи гласовете на Негово Светейшество патриарх Неофит и Западно и средноевропейския митрополит Антоний.

Възлагате ми високата отговорност на святото служение на душепастирството във Видинската епархия на Българската православна църква, заяви в словото си новоизбраният митрополит Даниил. Думите на нашия архипастир и Господ, че комуто е много дадено, много и ще се иска, говорят за огромна отговорност, добави той.

В своите първи думи новият Видински митрополит призова народът да запази своето единомислие и единодействие:

"Когато сме заедно Бог помага, Бог е сред нас. Тези думи, които Господ казва "Вярвайте в Бога, с Бога всичко можем да направим, за вярващия всичко е възможно"  

На въпроса как ще успокои недоволните граждани, които подкрепяха друг епископ за поста Видински митрополит, епископ Даниил отговори, че е нормално в подобна ситуация да има разногласия.

"Дълго време съм работил с хора и знам как се чувстваме в момента, когато се разделяме с тези хора. Разбираемо е да има пристрастия. В същото време, изборът е проведен канонично, има го Божието благословение. Може да има различни чувства, но приемаме Божията воля и вървим напред"

Видинчани пожелават на новия си духовен водач здраве и достойно продължение на делото на покойния владика Дометиан.

"Да бъде така всеотдаен и чудесен като покойния митрополит, да го обикнат хората и него... Да има достойно поведение и да приобщава миряните, да води една стойностна църква, която да не отблъсква хората, да ги приобщава и да се грижи за тях... Да е жив и здрав и да ни води по каноните на църквата, да не я политизира, да подражава на достолепния покоен Владика"
, пожелаха миряните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Големите търговски вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия , което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59

Група за стари градски песни "Мездрея" на национален фестивал

Изпълнители от Група за стари градски песни "Мездрея" ще участват в Националния фестивал за стари градски и шлагерни песни "В прегръдката на Танголита" . Фестивалът се провежда в Нова Загора и тази година ще е второто му издание. Той има конкурсен характер и в него ще участват непрофесионални вокални изпълнители над 18 години в три категории -..

публикувано на 05.10.24 в 14:43

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено тази вечер, съобщиха от местната управа.  По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията, сградата на администрацията ще бъде  осветена в зелено на 5 октомври от 19:15 часа. Инициативата се осъществява съвместно с Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и цели популяризирането в..

публикувано на 05.10.24 в 12:35

Ремонтират улици в община Борован

В Община Борован върви работата по изпълнение на инфраструктурния проект за "Ремонт и рехабилитация на улици в Oбщина Борован".  На 2 септември е открита строителната площадка и ремонтните дейности по населените места. По проекта се предвижда да се извърши реконструкция и рехабилитация на следните улици: село Борован – ул. "Тошка Петрова' ;..

публикувано на 05.10.24 в 10:00

Маркови дрехи за благотворителност ще продават в Монтана

Маркови дрехи на достъпни цени ще се предлагат в Монтана. Идеята е на инфлуенсърките Йоана Димитрова, Ивомила Петкова, Ванеса Кьосина и Симона Колева. Певицата Йоана Димитрова е от Монтана, финалист в популярен музикален формат. В момента Йоана гледа едногодишната си дъщеричка. Подобен базар се организира за първи път в Монтана "Ще продаваме..

публикувано на 05.10.24 в 09:35

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани в област Враца

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани във Враца и областта от Сдружението за модерна търговия. Организацията обединява едни от най-големите търговски вериги, които притежават над 750 обекта с близо 24 000 служители в цяла България.  Компаниите от сдружението оперират в сферата на бързо оборотните стоки, бяла и черна техника, продукти за..

публикувано на 05.10.24 в 09:16