Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Декларация за скоростен път гласува Общинският съвет във Видин, но се обяви срещу блокирането на Е 79

Снимка: Радио Видин

Общинските съветници във Видин приеха декларация, с която да изразят отношение към желанието на гражданите за скоростен път до София. Два текста бяха предложени за гласуване. От „Единни за промяна“ настояха за декларация, в която да се посочва, че Общинският съвет е за решение на Министерски съвет за стартиране на процедури за магистрала до столицата и тунел под прохода „Петрохан“.  Гражданско обединение "Единни за промяна" е и инициатор на протестите със същите искания.  Текста на декларация предложи  председателят на групата Росица Кирова:

„Присъединяваме се към искането за вземане на решение на Министерски съвет на Република България, с което да започнат незабавни процедури по изграждането на целия магистрален път Видин- София с посочени график, етапи, срокове, индикативна стойност на проекта, финансиране и краен срок на завършване 2021 г. Като представители на гражданите на Видин и общината, считаме, че наше задължение и отговорност е да положим максимални усилия и да настояваме за осъществяването на този изключително важен проект за видинска област и за цяла северозападна България, и то в най-кратки срокове. Вярваме, че това решение ще е една от първите стъпки да се сложи край на изолацията ни като регион и ще спомогне за подобряването на живота на гражданите на община Видин.“

Предложението на "Единни за промяна" не беше подкрепено от мнозинството.  Прието беше декларацията, внесена  от Красимир Асенов от ДПС-  да се подкрепи желанието на гражданите за магистрала, но да се отбележи, че Общинският съвет се противопоставя на принудителното спиране на движението по международния път Е 79:

„Принципно и категорично в декларацията, безусловно приемаме, че исканията и законовите претенции на гражданите, които са не само за пътя, но и други проблеми за региона, които са наслоени във времето, са основателни. В тази връзка ние приемаме изразяването на позиция от гражданите и сдруженията и го подкрепяме… Няма как и е недопустимо определени изяви, свързани със затварянето на републикански, на международен път, да бъдат приети с една пасивност. Системно, в продължение на пет седмици, на нашите съграждани в региона, както и на множество преминаващи, действително им се ограничават правата и това е неприемливо и недопустимо от законова гледна тока.“

Цецо Иванов от дясната коалиция „Надежда“ каза, че изграждането на скоростен път е залегнало в управленската програма на настоящите управляващи, за което има и решение на правителството. Той отбеляза, че реалните действия се виждат, остава да се следи и дали тази програма се изпълнява:

„Считам, че протестите са несвоевременни и преследват други цели, а не строителство на път. Преследват чисто политически цели. Този протест видинлии трябва да го направим, ако Агенция „Пътна инфраструктура“ не изпълни своята строителна програма.“

Подобряването на инфраструктурата е желание на всички, но блокирането на пътя е нарушение на правата на българските граждани, коментира кметът Огнян Ценков. Той обяви, че има декларация на превозвачи срещу спирането на трафика:

„Изразяването на мнението на гражданите е законно конституционно право и то е регламентирано в Закона за събранията, митингите и манифестациите. Мненията на гражданите могат да бъдат по всички видове въпроси, но със законосъобразни действия. Конкретно блокирането на Е 79 е нарушаване на законодателството на Република България и нарушаване на правата на българските граждани. Сериозно недоволство възниква от граждани, които бедстват в колоните, чакащи по 3-4 часа.“

Кметът Огнян Ценков отбеляза, че разрешението за провеждане на масово мероприятие, което е издадено от него, е за място, извън обхвата на международния път Е 79, който се стопанисва от пътната агенция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

19-годишно момиче от Видин влезе в ареста заради наркотици

19-годишна видинчанка е била задържана вчера в ареста на районното управление за притежание на наркотици , съобщават от Областната дирекция на МВР. Към 15.30 часа девойката била спряна за проверка от патрулиращи полицаи в к-с „Васил Левски“ във Видин. От нея униформените иззели найлонов плик с около 10,55 грама зелена суха листна маса с вид и..

публикувано на 17.09.24 в 10:47

Община Враца заведе дело заради 8 милиона лева

Община Враца е завела съдебно дело заради повторно наложени финансови корекции за извършен незаконосъобразен избор на изпълнител на един от участъците по водния цикъл през 2012 г. Това съобщи кметът Калин Каменов. Той припомни, че вече има решение на Върховния административен съд по дело, спечелено от Община Враца заради повторно наложените..

публикувано на 17.09.24 в 09:56

Троен празник в Долна Кремена

На 22 септември в мездренското село Долна Кремена ще отбележат троен празник - Независимостта на България, Ден на селото и 180 години училищно дело. Първото училище в Долна Кремена през 1848 година е било в частна къща, след това в разрушена вече сграда до църквата, после в сградата, където сега е детската градина,  и след това - в новопостроената..

публикувано на 17.09.24 в 08:28

Почитаме светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов, както и на тяхната майка София. Според преданието, те живели в Рим през втората половина на I век. Те не само че не криели своята вяра, но и я изповядвали открито християнството, поради което император Адриан заповядал на наместника Антиох веднага да ги..

публикувано на 17.09.24 в 07:47

Снимката на 16 септември 2024 година

6573 ученици посрещнаха училищата в област Видин. Над 535 са първокласниците. Безплатните учебници са доставени навсякъде. В четири училища в област Видин продължават ремонтните дейности, но те няма да попречат на откриването на новата учебна година и на провеждането на нормален учебен процес. Без  проблеми започна учебната година в област..

публикувано на 16.09.24 в 18:05

В сряда спират водата в няколко видински села

Проблеми с водоподаването ще има в сряда, 18 септември, във Видин и няколко села, съобщават от „Водоснабдяване и канализация”- Видин.  От дружеството информират, че поради отстраняване  на авария на главен довеждащ водопровод за гр.Видин,  за времето от 06:00 до 18:00 часа на 18.09.2024 г. щ е бъде преустановено водоподаването за селата:..

публикувано на 16.09.24 в 17:23

Задържаха нелегални заготовки за кутии за цигари на Дунав мост 2

Митнически служители са установили близо 3 тона заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан с логото на известна марка цигари във влекач с хладилно полуремарке при проверка в района на Дунав мост 2 при Видин.  При извършения контрол се е установило, че един палет с тегло от 860 кг съдържа 120 бобини и заготовки за кутии на..

публикувано на 16.09.24 в 16:17