Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Първулов: Основната задача на Радио ВИДИН е да открива същностните проблеми в региона

Огнян Първулов, директор на Радио ВИДИН
Снимка: Радио ВИДИН

Днес Радио ВИДИН навършва 9 години от първото си излъчване, което се случи на 1 март 2009 година. Социологическите проучвания определят 2017 г. като най-успешната за медията, каза в "Посоките на делника" директорът на регионалната радиостанция на БНР Огнян Първулов:

"Това доказва правилната посока в развитието на Радио ВИДИН. Според мен, най-големият ни успех е, че съумяхме заедно да изградим нашия екип, защото радиото е колективен спорт. Спокойно мога да кажа, че пряк натиск върху нас относно програмната политика на Радио ВИДИН не е имало и няма. Често обаче, когато работим по някакъв проблем и потърсим съответната институция или отговорен човек, отказват информация, не изразяват позиция, а впоследствие точно те са недоволни от начина на отразяване. Когато институция или даден човек не дава информация, у хората остава впечатление, че нещо се крие, че има нещо нередно. Това не е в техен интерес. Радио ВИДИН, като част от БНР, е обществена и независима медия, спазват се всички норми и правила за независима журналистика и свободата на словото. В програмно отношение основната ни задача винаги е била и ще бъде да се откриват и открояват същностните проблеми на обществения и социалния живот на региона, на местната общност, да бъдем близо до хората. Да се поставят въпросите и да се търсят решения, не просто да се отразява или маркира. За мен е много важно да се акцентира на нормалността, а не на сензацията. Друга задача, която сме си задали, е да подобрим присъствието си извън област Видин- във Враца и Монтана. Вече работим в тази насока. Наясно сме с нашата отговорност, ще се стремим и ще бъдем още по-добри. На нашите слушатели желая да са живи и здрави! Вие сте част от нас, ние ви обичаме и работим за вас!"

По повод деветата годишнина на Радио ВИДИН в "Посоките на делника" прозвучаха и девет обществени личности от Българския Северозапад.

"Радио ВИДИН винаги е било коректив на политиците и местните власти, това ни помага да си вършим работата по-добре", това каза народният представител от управляващата коалиция Красимир Богданов.

"Продължавайте все така да сте в постоянен контакт със своята аудитория", пожела кметът на Община Бойчиновци Светлин Сретениев.

"Много балансирано радио, с много теми, които покрива, с много музика и много интересни предавания", каза Оля Генова, старши експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

"За девет години радиото много се разви- все повече предавания, все повече интересни теми. Определено Радио ВИДИН е близо до хората. Хубавото на радиото е, че показва проблемите и на малките населени места", добави Десислава Петрова, млад земеделски производител от Видин.

"Радио ВИДИН е най-голямата и най-добрата медия в Северозапада без никакво съмнение. Бих искал да слушам повече позитивни и добри новини за този прекрасен край", пожела доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН, който ръководи възобновените от 5 години археологически разкопки в античния град Рациария край видинското село Арчар.

"Винаги сте до нас. Достатъчно българска музика пускате, което е страхотно", посочи Красимира Елисеева, председател на Общинския съвет по наркотични вещества към Община Видин.

Радио ВИДИН пребори регионалните предразсъдъци и местен шовинизъм, характерен за Северозапада, в това е убеден известният врачанин Цветан Дочев, популярен също като Дедо Скръц:

"Вие правите нещо изключително важно- вие ни обединихте. Вие сте бисер, който шлифовахте с нашето харесване. Вие не сте просто екип, а - екипаж!"

"Честита девета годишнина на най-слушаното радио! Продължавайте да бъдете връзка между хората, които живеят извън пределите на страната, на които им липсва родината, на които им е мъчно и искат да бъдат информирани за проблемите в нашия регион", каза Марияна Миткова, която се обади от Франкфурт, Германия.

"Радио ВИДИН винаги стои зад спорта, зад всички належащи проблеми в региона. Искам да чувам повече добри новини за нашия регион", си пожела старши-треньорът на видинския баскетболен клуб "Видабаскет" Николай Колев.

Поздравителни адреси получихме от:

Генералния директор на БНР, Александър Велев:

"Ценя много Вашия труд и Ви благодаря за лидерството в региона, затова че откликвате на всекидневните нужди на хората и професионално и обективно изпълнявате мисията си на обществено радио. Пожелавам Ви много здраве! Успешни предавания и творчески предизвикателства!"

Кмета на Община Видин, Огнян Ценков:

"Приветствам Вас и целия екип на медията за професионализма и всеотдайността в работата, за желанието да сте максимално полезни за вашите слушатели, за стремежа да бъдете търсещи и креативни личности. През тези години всички вие превърнахте Радио Видин в уважавана институция, чийто глас отеква в сърцата на хората."

Кмета на Община Белоградчик, Борис Николов:

"През тези години Вие и екипът на Радио Видин доказахте своя професионализъм и отговорност, като оправдахте доверието на слушателите да бъдете близо до тях, давайки им надежда, кураж и топлина. Пожелавам на Вас и целия екип здраве, радост, сили, любов към слушателите."

Ангел Трайков, директор на Радио Шумен:

"Като едни видни третокласници, навършили деветата си година, ви приличат приключенията, игрите и белите. Приключенствайте из Северозапада и дано репортажите ви са незабравими, цветни и актуални!"

Поздрав от Фолклорна студия "Северняци":

"Честита Баба Марта! Честит празник на всички от Радио Видин! Бъдете здрави, бъдете щастливи и успешни! Сутрешният блок беше на ниво, а музиката- чудесна! Все така готини още много, много години!"

Повече- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00