Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката на територията на област Видин е спокойна след снеготопенето

Укрепиха допълнително критичния участък при събирателния канал по пътя към с. Рупци, където вчера заради авария в тръба на дигата до моста бяха залети земеделски земи.
Снимка: Община Видин

Като цяло обстановката на територията на област Видин към момента е спокойна, съобщават от областната администрация във Видин. Продължава контролираното изпускане на язовири в областта, с цел осигуряване на свободни обеми в тях. Не е констатирано покачване на водните нива в реките, в сравнение с нивата от вчерашния ден. С около 60 см. се понижило нивото на р. Видбол в община Видин. С около 10 см. се е понижило нивото и в корекция „Войнишка“ в землището на гр. Дунавци.


Минимално повишение има на водното ниво в язовир „Гюргич“ в община Ружинци, като нивото на водата е на около 30 см под кота преливник. Основният изпускател на язовира е максимално отворен.


С около 50 см се е покачило и нивото на язовир „Търговище“ в община Чупрене, като същото е на около 2 м под кота преливник.


В община Макреш днес са отворени крановете на общинските язовири „Кончовец-2“и „Дарков дол“.


В община Брегово продължава наблюдението на река Тимок. Няма промяна в нивото на реката. Към момента няма риск за гр. Брегово и населението, нито за терените в зоната на ГКПП Брегово.


На територията на община Видин продължава засиленото наблюдение на водните обекти и съоръжения. 


Възникналият вчера проблем с отводнителния канал в с. Буковец, който преля, е овладян към момента. Още вчерашния ден около критичния участък е изградена защитна стена от 90 бр. чували с пясък, осигурени от Община Видин.


В село Градец, община Видин, ситуацията със старото корито на река Тополовец, което вчера заля терени в местността „Казанджийницата“, е овладяна към момента.


Продължава засиленото наблюдение на всички водни обекти (реки) и хидротехнически съоръжения (диги, язовири, корекции на реки) на територията на областта от служители на видинския клон на „Напоителни системи“, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, кметовете и кметските наместници по места в цялата област, с помощта на сформираните групи за наблюдение и аварийни групи.


При извършваните ежегодни проверки на Дунавски защитни диги, както и на корекционните диги на вътрешните реки в областта, от комисии към Областен управител на област Видин, многократно са констатирани следи от преминаване на МПС и каруци през земнонасипните диги, извън определените за това места (рампи). Системно се констатира и провеждането на паша на животни по земнонасипните диги.


Във връзка с констатациите, от наша страна многократно са изпращани писма до ОД на МВР – Видин и Гранична полиция – Видин, с молба за осъществяване на наблюдение и контрол на незаконното преминаване с МПС през защитните съоръжения, и провеждането на паша по тях.


По информация от инж. Здравко Младенов - Управител на „Напоителни системи“ – клон Видин, не са констатирани компрометирани участъци по Дунавската дига в участъка от Безмитна зона до с. Кутово.


Дружеството извършва системно наблюдение и обход на всички диги и съоръжения, които стопанисва.


Оглед на Дунавската дига, от Безмитна зона в посока към с. Кутово, е извършен и днес от инж. Младенов и служители на Дружеството. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Съветниците във Враца ще обсъдят намаляване на щата на общинско предприятие

Намаляват с 11 щатни бройки хората, заети в Общинското предприятие „Социални дейности“ във Враца . Предложението за това е внесено за одобрение на следващата сесия на местния парламент, която ще се проведе на 24 септември. При положително становище от страна на съветниците, предприятието ще остане със 77 щата при досегашните 88. Свиването..

публикувано на 19.09.24 в 12:00

Откриха близо 14 000 кутии с контрабандни цигари при проверки на Дунав мост 2

Голямо количество цигари с български акцизен бандерол са открити в товарна композиция на Дунав мост 2 Видин-Калафат , съобщиха от Агенция "Митници". Товарният автомобил, управляван от българин, превозвал хладилници за Белгия. Рентгенов контрол в товарното помещение показал зона с различна плътност. При щателната митническа проверка митническите..

публикувано на 19.09.24 в 11:45

Полицията задържа жител на Белоградчик

21-годишен жител на Белоградчик , управлявал лек автомобил под въздействието на наркотично вещество , е задържан снощи в полицейския арест за срок до 24 часа. Късно вечерта в града на скалите униформени спрели за проверка автомобил с видинска регистрация. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на амфетамин. Мъжът дал..

публикувано на 19.09.24 в 11:30

Ясни са кандидатите за кмет на село Габровница

Бивш кмет и загубил изборите, отново влизат в битка за монтанското село Габровница . Две партии издигнаха кандидати за вота на 20 октомври. Рангел Иванов и Ваня Методиева са кандидатите за кмет на село Габровница. Иванов е издигнат от партия на Зелените, а Методиева от МК ГЕРБ /СДС и БНД/. На вота през миналата година Иванов спечели..

публикувано на 19.09.24 в 10:44

Партии не се разбраха за секционни избирателни комисии в община Монтана

Спор за ръководно място в секционните избирателни комисии в село Габровница и квартал "Кошарник" провалиха консултациите за извънредните парламентарни избори на 27 октомври в община Монтана. От "Възраждане" поискаха на 27 октомври да имат заместник-председател в избирателни секции 64-та в Габровница и 55-а в квартал "Кошарник" в Монтана.  Според..

публикувано на 19.09.24 в 09:59

Изложба припомня емблематичните производства на Видин

Регионалният исторически музей във Видин ще представи изложбата „Промишлеността на видински окръг в периода на социализма“. Идеята е чрез фотографии и предмети от продукцията на заводите в региона да се припомни на едни и да се дадат нови знания на други за близкото минало, каза историкът от институцията  Петя Иванова , по чиято идея се прави..

обновено на 19.09.24 в 08:20

Полицаи раздаваха листовки в Монтана в Европейския ден без жертви на пътя

10 души са загинали по пътищата  в област Монтана от началото на годината. Полицаи раздаваха листовки на шофьорите в Европейския ден без загинали на пътя. Мотото на кампанията е „Остани жив! Пази живота!". На булевард в центъра на Монтана полицаи раздаваха листовките, с които да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при..

публикувано на 19.09.24 в 07:37