Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио ВИДИН отправя предизвикателство в Деня на целувката

Снимка: Архив


Такааа, пригответе се уважаеми приятели, защото сега ще отправя едно предизвикателство към вас. Имате ли някого до себе си? Ако вашият любим човек е близо до вас в този момент, просто застанете един до друг иии се целунете, ама шумно, за да се чуе чаааак при нас, в радиото. Направете го сега, веднага... защото е Световният ден на целувката и не трябва да изпускаме момента.


Чух ви, чух ви, уважаеми приятели... Хубави целувки раздавате... Знаете ли, че Световният ден на целувката за първи път се празнува във Великобритания през 1988 година. За значението ѝ са изречени много нежни и мъдри обяснения. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, но и на много учени. За появата на целувката съществуват много легенди. Най-древната от тях идва от гръцката митология и разказва за овчаря Целувкадис и дъщерята на богат скотовъд- Евридия, която подала на възлюбения си камъче с уста. Според друг разказ целувката е измислена от средновековните рицари, които така разбирали дали съпругите им са пили вино.


Как се е появила целувката? Сигурно и вие сте си задавали този въпрос. Оказва се, че авторът на първата целувка не е идентифициран. А знаете ли, че тя може да бъде и полезна? Първо, целувката е една културна традиция. Почти в цял свят, хората, които навлизат в любовна връзка чувстват необходимостта да се целунат. Страстната целувка увеличава пулса с над 100 и повече удара в минута. Целувката увеличава нивото на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута. При страстна целувка се губят близо 7 калории за една минута. Целувката също така успокоява нервната система и предотвратява стреса. Така че, за да не бъдете нервни и да изнервяте и другите около вас- просто се целувайте. Но, нещо много важно- целувката може да бъде и опасна, да си знаете. Чрез целувката се предават херпес, хепатит А и В и други заразни болести. Колкото до стотиците различни бактерии - за радост 95% от тях не са опасни. Освен това ще ви кажа и нещо по-страшно-  целувката се смята за престъпление в щата Индиана в САЩ. Там действа закон, който забранява "на мъжа с мустаци да целува човешко същество". В щата Кънектикът пък е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат. Представяте ли си? Какво е това нещо, как може така да процедират?

Може би и това е причината една приятна и добре облечена видинчанка, която срещнах днес да ме шокира с отговора си на въпроса "какво е за нея целувката":

"Аз съм гнуслива, повече не коментирам."
 
Жената е гнуслива и не се целува. Няма лошо, но според мен много губи.

Сред любопитните факти за целувката се нарежда и твърдението, че страстната целувка кара зениците ни да се разширяват - вероятно това е една от причините, поради които хората си затварят очите докато се целуват. Така направи и една млада двойка от Видин. Те са заедно от 3 години, имат си и детенце, но казват, че се целуват все така, както в началото на връзката си:

"Целувката е нещо лично... Аз държа много на домашния си любимец и обичам да му раздавам целувки. Казва се Майло и е бил ваш герой в "97 лапи и 1 опашка"... /целуват се/... Беше възможно най-звучно... Целувката показва уважение, обич..."


Не е необходимо целувката да е задължително страстна, тя може да бъде любовна, но да е подтикната от онази другата любов, на внучето към бабата и дядото или обратното- една от най-чистите и вечните любови. Сега ще ви срещна с две прекрасни видински близнаци и тяхната баба, които толкова приятно си почиваха в Крайдунавския парк, че чак им завидях. Приеха ли те нашето предизвикателство или се срамуваха:


"Мама и тати ни целуват, защото ни обичат... И ние ги целуваме... /целуват своята баба/... За баба целувката е обич, привързаност.... Искате ли баба да целуне по една бузка /целува внуците/..."



Я пак да се целунете, защото остава малко време до края на Деня на целувката. После какво ще правите, като не може да се целувате? Аааа, ама пък то може всеки ден да е такъв празник... какво пречи? След като ни прави по-усмихнати и по-щастливи- ще го празнуваме всеки ден, не само днес.

За още по-добро настроение- не пропускайте да чуете и прикачения звуков файл.

Целувки на всички вас от мен!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40