Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Площад на името на местен писател искат в Остров

7
Снимка: Радио Видин


Днес разказваме за едно село, което се намира на брега на река Дунав - село Остров, община Оряхово. От намерените на територията на селото антични предмети е установено, че от 1900 г. до 800 г. пр.н.е. там е съществувало тракийско селище. Селото продължава съществуването си и днес, с население от около 1100 души. За съжаление, и там демографските процеси не са подминали населеното място, а причината е същата- липса на работа и поминък за младите.

"Няма поминък, няма работа за хората, тук е по-различно от София. Нищо не върви на добре, почти не останаха млади хора. Как да си гледаш децата, на социални помощи ли? Някога селото беше населено, около 6500 души, имаше 6 предприятия, работа за всички...", казаха жителите на селото.

Кмет на Остров е Ирена Станкулова. Млада и амбициозна, не спира в усилията си да превърне родното си село в по-добро място за живеене. Не забравя и реката, на която се намира то. Подкрепя и участва във всяка инициатива, свързана с реката, както и в многобройните събития, които се провеждат именно там, на величествената река. Преди няколко дни почистили брега от останките след лагера на участниците в международната регата ТИД. Инициативата била на Анелия Кръстева, момиче от Остров.

Снимка"Събрахме боклуците, 38 чувала, някои от отпадъците бяха интересни... Иначе обичайните- пластмасови прибори, памперси, бутилки... За пореден път чистим и събираме отпадъците на туристите"

Кметът на Остров Ирена Станкулова продължава разказа си със събитията, които се случват около река Дунав. Скоро, в средата на месец септември ще посрещнат колоездачите по веломаршрута "Дунав Ултра". Спортистите ще бъдат нагостени с подкрепителна закуска и студени напитки.

"Искат да останат в селото, харесало им е промененото ни пристанище. Обещахме да ги посрещнем именно там, със закуска и студена минерална вода",
каза кметицата.  

Дунав, беседка, село ОстровПристанището е обновено по проект към ПУДОС за около 9000 лева. Изградена е модерна голяма беседка и детска площадка. С допълнително финансиране е поставено осветление и ограда на пристана. С финансиране от Община Оряхово е поставено осветление и на терена, където отсяда международната регата.

Ще има ли ремонт на улици до края на сезона и с какви средства ще разполагат за целта, питаме Ирена Станкулова. Вече е започнало частично насипване на някои улици, а пари за асфалтиране има за една улица, поясни кметицата.

 В село Остров са започнали изграждането на детските площадки по проекта на неформална гражданска група "Спортни майки" - "За децата ни с любов" към сдружение "Първи юни".

"11 млади майки дойдоха при мен и поискаха подкрепа да реализираме това. Одобриха проекта на майките, които искаха да направим две детски площадки за децата на селото, тъй като нямаме такива, няма и игрища за тях. Едната площадка е почти завършена, и другата е започната и ще я завършим до края на септември",
обеща тя.

СнимкаНа годишното събрание на читалището в Остров през месец март е получено предложение от читалищните служители да именуват централният площад на селото с името на островския писател Борис Крумов. Ирена Станкулова приела присърце идеята и задействала процедурата- написала писмо до семейството му, които се съгласили. После написала докладна до Общински съвет Оряхово, която била подкрепена единодушно от общинските съветници. Предстои именуването на площада на 22 септември по време на панаира на селото.

В Остров ще направят и освещаване на новата камбана на църквата "Св. Троица".

"Старата камбана беше наранена и си взехме нова за храма ни, който отдавна е ремонтиран, но няма камбана, която да оглася хубавите ни празници. На 14 септември, на Кръстовден е празникът на нашето село, тогава ще осветим камбаната. Ще направим празнична литургия и курбан за здраве", каза Ирена Станкулова.


"В Остров съм родена и тук съм избрала да живея. Харесва ми, приятно ми е, обичам си го... Всички, заедно може да променяме Остров!", заяви на финал на разговора ни амбициозната кметица.

 Още за Остров може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35