Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата за Деня на независимостта в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

Северозападът ще отбележи 110 години от обявяване Независимостта на България през 1908 г. на 22 септември, събота.

Тържествената церемония във Видин ще започне в 11 часа на площад "Бдинци". Слово ще произнесе кметът на общината Огнян Ценков, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на площада. Празничен концерт ще изнесат Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав" и ученици от СУ "Св. Св. Кирил и Методий". 

В Белоградчик тази година организаторите на честването на Независимостта на България – Община Белогрдчик и НЧ „Развитие 1893 г.”, са решили да отбележат празника с хоротека. По този повод те канят всички жители и гости на града на 22 септември от 18.00 часа на площад „Възраждане”. Там хората ще поведат малките и големи танцьори от школите по народни танци към Детски комплекс – Център за подкрепа за личностно развитие, танцовата формация „Калина” към Младежкия дом и самодейците от танцов състав „Рамонда”. Този формат на честване на празници започна да се налага като любим на жителите на Белоградчик. 


С церемония по издигането на националния флаг и концерт-спектакъл, Враца ще отбележи 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. 

Тържественото отбелязване се организира от Областна администрация - Враца и ще започне в 10.00 на площад „Христо Ботев“. В церемонията ще вземат участие представителните роти на Военно формирование 54 990 - Враца, Врачанска митрополия, Духов оркестър при Народно читалище „Развитие“ - Враца и Регионален исторически музей - Враца. Слово за празника ще поднесе областният управител Малина Николова. В знак на признателност, пред паметника на Христо Ботев ще бъдат поднесени венци и цветя. 

Тържественият ден ще продължи с концерт - спектакъл „110 години Независима България“, под патронажа на областния управител Малина Николова и в него ще вземат участие представители на общините от област Враца. 

По случай 110 -ата годишнина от обявяване на Независимостта на България по разпореждане на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на 22 септември в седемнадесет български града ще бъдат показани военна техника, образци оръжие и екипировка. Инициативата е първа от поредицата изяви под наслов „Това сме ние“, с които Министерството на отбраната цели да популяризира военната служба. Сред градовете, в които ще се проведе инициативата са Враца, Плевен и Белене.

С историческа възстановка на събитията от 1908 година Община Мездра ще отбележи 110 години от обявяване на Независимостта на България. Тържеството по случай националния празник ще започне в 10:30 ч. на пл. „България“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще отслужи заупокойна литургия за митрополит Дометиан във Видин

На 18 септември се навършват 7 години от кончината на Видинския митрополит Дометиан. По този повод на 21.09.2024 г. (събота) от 09:30 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин ще бъде отслужена з аупокойна Света Литургия,  съобщават от Видинска митрополия.  От 11:00 ч. в храма ще се отслужи панихида, а от  11:30 ч. ще се отслужи Трисагий на гроба..

публикувано на 12.09.24 в 17:03

Опожарената църква във Вършец е с нов покрив

С нов покрив е храм „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“ във Вършец. Църквата изгоря в нощта преди Цветница миналата година. С дарения храмът, строен преди 150 години, ще бъде възстановен. С нов покрив и камбанария е църквата „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“. С това завършва първият етап от реконструкцията на храма,..

публикувано на 12.09.24 в 16:37
Главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор

"Пътна полиция" във Видин засилва контрола заради предстоящата учебна година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни мерки в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя" . Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов : "По време на първия учебен ден ще има засилено полицейско присъствие в районите..

публикувано на 12.09.24 в 14:57

Продължава жътвата на пролетници в община Мездра

По данни на Общинска служба „Земеделие” - Мездра комбайните прибират реколтата от пролетници. 18850 дка са засети с царевица и 9537 дка - със слънчоглед, но заради сушата стопаните очакват ниски добиви.  Средно по 486 килограма пшеница от декар са ожънати в общината. С културата бяха засети 19880 дка.  600 кг от декар е средният добив при ечемика, а..

публикувано на 12.09.24 в 14:38

Участници в Детската академия за спорт и превенция в Кула получиха награди

Наградиха участниците от тазгодишното издание на  Детската академия за спорт и превенция в Кула . Тя се организира съвместно от Районното управление на МВР, Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, общинската администрация, Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, СУ "Васил Левски"..

публикувано на 12.09.24 в 14:30

Новият сезон на кукления театър в Монтана започва с премиера

Една от най-обичаните приказки на А. С. Пушкин „Рибарят и златната рибка” е най-новото заглавие в афиша на Куклен театър „Патилан” - Монтана, съобщават от културната институция. Премиерните представления ще са на 13 септември, петък, от 18:00 часа и на 14 септември, събота, от 11:00 часа. Автори и режисьори на спектакъла са Христина и Симеон Тодоров...

публикувано на 12.09.24 в 13:00

Инспектори по труда констатираха близо 260 нарушения във Врачанско

Почти 260 нарушения на трудовото законодателство са установили през август от Инспекцията по труда, съобщиха от институцията във Враца. Съставени са били 2 акта, единият от тях е за работа без трудов договор. Точният брой на констатираните и описани нарушения е 259. Общо 62 предприятия са били инспектирани през осмия месец на годината, като..

публикувано на 12.09.24 в 12:00