Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна инициатива за храм в село Владиченци

Снимка: Цветомир Цветанов

Започна процедура по изграждане на православен параклис във видинското село Владиченци. Идеята възниква при работата по проект на студенти от Пловдивския университет, обясни техният преподавател по теология Ивелина Николова:

"Един от обектите беше село Владиченци, това е моето село. И предвид заглавието на проекта- "Трансформиращото се село", казахме си, че всъщност, ако желаем не просто на хартия да направим нещо за нашето село, то задължително трябва да го направим практически. Най-голямата трансформация би била хората, които вероятно вече 5-6 века живеят в това село, най-накрая да се сдобият с православен храм, тъй като името Владиченци по предание произхожда от местен владика, който е живял тук.  И си казахме, че е редно, в крайна сметка, след толкова години тези хора не просто да вярват в каквото и да било друго, а да ги дарим с най-голямото богатство- един православен храм."

Ивелина Николова започва процедурата заедно с историка от видинския музей Христина Кирилова. Двете вече имат подкрепата на жителите на Владиченци, на Видинския митрополит Даниил и на ръководството на община Димово. Предстои да бъде разкрита дарителска сметка, финансиране ще се търси и от държавата. Преди това, в края на месец октомври инициаторите ще представят във Видин свое изследване и филм за Владиченци.
 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Половин Вършец е без вода заради ремонт на водопровод

Половината от жителите на Вършец днес и утре остават без вода. Причината е реконструкция на главен водопровод. Общо 36 часа без питейна вода остават от днес половината от живеещите във Вършец. През това време ще бъде подменен водопроводът по булевард „България“, с дължина към 20 метра. На 13 улици в града няма да имат питейна вода от днес до утре..

публикувано на 18.09.24 в 11:02

Видинският театър представя криминална комедия

Видинският драматичен театър ще постави днес, от 19:00 часа, криминалната комедия "Убийство в първа класа" . Режисьор на спектакъла е актьорът Евгени Будинов. На сцената ще играе целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът на културната институция  Кирил Кирилов . "Няколко души се срещат в едно купе на един влак и се оказва, че..

публикувано на 18.09.24 в 10:20

Дни на гръцката култура започват във Враца

Гръцка култура , музика и кулинарни изкушения очакват жителите и гостите на Враца в следващите дни. В рамките на 135-тото издание на Врачанския есенен панаир, от 19:30 часа днес, 18 септември, на панаирната сцена пред стадиона е предвиден концерт на известната гръцка певица Ирини Пападопулу, обясни за Радио ВИДИН Радосвета Крумова , главен експерт..

публикувано на 18.09.24 в 09:54

"Ел Би Булгарикум" и синдикатите подписаха нов колективен трудов договор

Нов колективен трудов договор подписа ръководството на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" и представителите на всички синдикални дружества, съобщават от компанията.  Договорът е за следващите две години и е следствие на поетите от министъра на икономиката и индустрията д-р Петко Николов ангажименти към служителите в..

публикувано на 18.09.24 в 09:43

Зарадваха децата на 12 приемни семейства в Кула и Грамада

Децата на 12 приемни семейства от общините Кула и Грамада получиха учебни пособия от Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) и А1 България. Децата настанени в приемни семейства са в ученическа възраст и получиха раници с учебни пособия, разказа координаторът на НАПГ за област Видин Цветелина Милославова : „За девета поредна година..

публикувано на 18.09.24 в 09:03

Населението на община Кула продължава да намалява

Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението в община Кула, въпреки че през 2023 г. са родени повече деца. За това информира докладът за населението и демографските процеси през изминалата година на Националния статистически институт.  От общинската администрация съобщават, че към днешна дата населението на община Кула е намаляло с..

публикувано на 18.09.24 в 08:45

Видински села остават временно без вода заради авария

Поради отстраняване на авария на главния довеждащ водопровод на Видин, днес ще бъде преустановено водоподаването за някои видински села. Засегнати ще са - Кутово, Антимово, Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Слана бара, Новоселци, Акациево, Рупци и кв.Нов път, както и част от Западна промишлена зона за времето от 06:00 до 18:00 часа. За Видин водоподаването..

публикувано на 18.09.24 в 07:53