Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За хората и делата в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

В сутрешния блок "Посоките на делника" днес си припомняме част от събитията на отиващата си 2018 година, с които може да се похвали Северозападът. В деня преди светлия празник Рождество Христово ви срещаме с хората, които с постъпките си промениха към по- добро живота на някой друг и усмихнаха делниците ни, дариха надежда.

Ще започнем с една тема, която проследихме от началото до края- възстановяването на старата вестникопродавница в град Лом. Днес в най- стария и красив павилион за вестници в България, който е паметник на културата от местно значение, продължават да се продават вестници и списания.

С подкрепата на граждани и Община в Лом се случи още едно добро дело- възстановени са старите градски часовници, които сега отмерват новото време. Идеята за реставрацията им е на Жана Замфирова.

Емилия Плешоева и Росен Йовчев вдигнаха тежка сватба по стар български обичай. Подготвят се за сватбеното тържество три месеца, като през това време издирват автентичните ритуали, носии и реквизит, характерни за бита на хората от село Хърлец в община Козлодуй..

Във Вълчедръм тази година за първи път първокласниците от Второ основно училище "Иван Вазов" получиха покани да присъстват на тържеството за откриване на новата учебна година. До дома на всяко дете поканите занесе пощальонът Златко Станков. Нетрадиционната идея има за цел да направи първия учебен ден вълнуващ и очакван от децата.

За два млади щъркела се грижат семейство фермери от село Долно Церовене в община Якимово. Птиците са пострадали през пролетта, когато буря събаря гнездото. Двете щъркелчета със счупени крила са желани и от фермерите и от домашните животни, разказа Маруся Велкова, стопанката на имота.

Трима души, които живеят във видинския комплекс "Васил Левски"- Даниела Иванова, Боянка Трифонова и Тошко Тодоров, за пореден път алармираха за лошото състояние на един от градските паркове- "Владикина бахча". След среща с гражданите, които поискаха паркът да се поддържа както другите два, кметът реши да отдели средства и да направи мястото привлекателно за малки и големи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00