Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мездра потърси помощ за финансите си

Снимка: Радио ВИДИН

Съдействие от Министерството на финансите за стабилизиране на финансовото състояние на община Мездра потърси кметът Генади Събков. До тази ситуация се стигна, след като местният Общински съвет не одобри предложение за получаване кредит, с който да бъдат погасени стари задължения към финансовото министерство, каза за Радио ВИДИН кметът на Мездра:

"За съжаление, Общински съвет, или част от него, няколко групи съветници, не оцениха реално ситуацията в общината, тъй като в края на 2018 година трябваше да възстановим един безлихвен кредит към Министерството на финансите в размер на 1 689 000 лева. Трябваше да вземем банков кредит в края на 2018 година и да погасим този кредит. Общинският съвет обаче не взе такова решение за получаването на банков заем и това ще блокира тотално дейността на общинската администрация, тъй като сумата е твърде висока."

В писмо до финансовия министър Владислав Горанов кметът на Мездра Генади Събков търси съдействие за бъдещо подпомагане.

"Не мога да се съглася да изтеглим банков кредит, който ще трябва да се връща в следващите два мандата", коментира председателят на Общинския съвет в Мездра Яна Нинова:

"Още с взимането на кредита имаше решение на Общински съвет, че позволява взимането на кредит при условие, че той ще бъде възстановен към Министерството на финансите от 2 300 000 лева, които постъпиха в бюджета на община Мездра през 2016 година по проект "Доизграждане на пречиствателна станция в Мездра" възстановено ДДС. Някъде в писмото да видяхте да пише, че такива 2 300 000 лева са влезли в общината, да видяхте да пише, че има решение на Общински съвет, който се е произнесъл кога и как да бъде възстановен кредитът? Тези неща услужливо са спестени в писмото. 2 300 000 лева са похарчени от кмета на общината без санкция на Общинския съвет."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Видин заработи консултантски офис по програмата за смяна на отоплителните уреди

Консултанти от днес помагат при попълването на заявленията на хората, които ще кандидатстват за подмяна на отоплителните уреди по проект на Общината. Открит е офис за техническа подкрепа, който е на адрес улица "Баба Тонка" №3 във Видин. Целта е да се подобри качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на нивото на фини прахови частици...

публикувано на 26.08.24 в 14:48

С две премиери, турнета и гостуващи спектакли врачанският театър започва новия сезон

Драматично-куклен театър-Враца  (ДКТ-Враца) стартира новия творчески сезон. През септември програмата на театъра обещава разнообразие от постановки, турнета, гостуващи спектакли и две впечатляващи премиери, посочват от културната институция. Още на 5 септември, четвъртък, Врачанският театър ще зарадва публиката в село Габаре с две..

публикувано на 26.08.24 в 14:00

До края на август се приемат заявки за "Балканът пее и танцува" в Берковица

31-ви август е крайния срок за подаване на заявки за участие в традиционния фолклорен фестивал в Берковица "Балканът пее и танцува" , чието начало е поставено в далечната 1937 година с подкрепата на легендарния Дан Колов.  Фестивалът ще се проведе на 7-и и 8 септември в Берковица. Организатори са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов 1872"...

публикувано на 26.08.24 в 12:00

Обвиняем за убийство в село Мокреш остава в ареста

Обвиняем за грабеж, придружен с убийство на 82-годишна жена в монтанското село Мокреш , остава в ареста, съобщават от прокуратурата.  По искане на Окръжна прокуратура – Монтана съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 23-годишния обвиняем. Задържаният е обвинен, че е ударил възрастната жена с метален предмет по главата..

публикувано на 26.08.24 в 11:22

Село Флорентин се готви за фестивала "Тъпан бие, хоро се вие"

Във видинското село Флорентин тази година ще е 15-ото издание на фестивала "Тъпан бие, хоро се вие" . Събитието ще е на 31 август, каза председателят на читалище "Пробуда - 1925" Емилия Георгиева : "Има за цел да издири и съхрани, да пресъздаде унаследеното фолклорно богатство както на местно, така и на регионално ниво; да представя културното..

публикувано на 26.08.24 в 10:06

Увеличение на цената на таксиметровия превоз ще бъде обсъдено във Враца

Общинските съветници във Враца ще обсъдят на следващото си заседание предложение за повишение на тарифите за таксиметровия превоз . Вносител на идеята е председателят на местния парламент д-р Владимир Христов, според когото са постъпили заявления за промяна на тарифите от представители на търговски дружества, извършващи подобен вид превоз. То..

публикувано на 26.08.24 в 09:44

Пет села в община Видин ще бъдат без вода заради ремонт

Видинските села  Гомотарци , Кошава , Сланотрън , Кутово и Антимово ще бъдат без вода днес,  26 август , от 08:00 до 20:00 часа, съобщиха от "ВиК"-Видин. Водоподаването ще бъде преустановено заради извършване на строително-монтажни работи, изграждане на връзки между новоизграден и съществуващ водопровод и подмяна на спирателни кранове, на обект..

публикувано на 26.08.24 в 08:00