Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

Снимка: колаж: Радио Видин

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори", е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския съвет по места и накрая се утвърждават на заседание на местния парламент. Разпределението на парите е важно за живота и дейността на всяка община, от това зависи в какви местни дейности и капиталови разходи ще се насочат приоритетно средства.

Има ли обаче възможност обикновените жители на общината да дават предложения за разходите в годишните бюджети и дали те ще бъдат приети?

Община Видин съобщи, че събира мнения, препоръки и предложения. Вчера, 14 януари, Бюджет 2019 бе подложен на обществено обсъждане преди да влезе за гласуване в Общинския съвет.

Над 44 млн. лева е бюджетната рамка, а кметът Огнян Ценков посочи, че са взети предвид и предложенията на видинчани за облагородяване на междублоковите пространства в жилищните квартали на Видин:

"Видяхме удовлетворението на гражданите от всички инициативи, които ние предприехме- и за подобряване на образователната структура, и за изпълнението на проектите, и естествено за подобряването на жизнената среда, като последната инициатива са 3 млн., които са предоставени от правителството в края на миналата година, защото в тях 2 792 330 лева са пряко включени за подобряване на жизнената среда в кварталите на град Видин и това е по желанието на гражданите- кварталите, местата, улиците, които те са посочили в техните предложения, сигнали, молби."

Проектобюджетът на Община Враца ще бъде представен днес пред местната общественост. Заложените средства са близо 60 млн. лева, което е с 10 млн. повече от миналата година. Общинските съветници от ДСБ и Обединение Демократична България Владислава Лакова и Георги Генов са провели редица срещи с граждани, за да чуят какви са техните предложения за разходването на бюджетните средства. Те са обобщени и вече входени в общинската администрация.

"Няма пречка гражданите да правят предложения към Общините. Смятам, че активността не е толкова висока, защото  хората са заети, а и нямат достатъчно време да следят в какъв срок и как се правят тези предложения. Ние сме се опитали да можем да стигнем до максимално много хора, да разговаряме с тях и да сме проводник по някакъв начин на това, което те искат", обясни Владислава Лакова.

"Опитваме се да прокараме идеите на хората- как искат този бюджет да бъде изразходван, какви са техните желания по местоживеене, по месторабота, по място на отдих и развлечение. Успяхме да обобщим и конкретизираме над 30 предложения, които биха могли да се случат в рамките на Бюджет 2019", допълни Георги Генов.

Проектобюджетът на Община Монтана за тази година бе подложен на обществено обсъждане днес.

"Проведохме серия от консултации с различните групи в Общинския съвет. Излязоха различни предложения, които са входирани и мисля, че една част от тях ще влязат в общинския бюджет. Събрали сме редица искания и предложения от граждани, на самото обществено обсъждане също може да постъпят подобни предложения, т.е. има процедура, с която диалогът с гражданите се реализира. Много хора искат нещо, но в крайна сметка е въпрос на приоритети, на политика, на посока на развитие. Хората са активни, все пак всеки иска да живее по-добре", обобщи председателят на Общинския съвет в Монтана Иво Иванов.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35